Apple, dünya çapındaki yazılımcı ve geliştiricileri bir araya getirdiği yıllık konferansı WWDC 2015‘te tanıttığı yeniliklerle teknoloji dünyasının 3 başarılı girişimine meydan okudu. Teknoyo‘nun haberine göre, bu yenilikler, Türkiye’deki kullanıcıların yoğun olarak kullandığı yerel bir servise de çok ciddi darbe vuracak cinsten. Aslında Apple’ın sunduğu özellikler, Steve Jobs’tan alışık olduğumuz gibi o kadar da “devrimci” değil. Ama Apple eko-sisteminin büyüklüğü hesaba katıldığında, her ne kadar bu özellikleri ilk sunan olmasa da tüm dünyaya ulaştırma potansiyeliyle, pazarı domine edeceği de bir gerçek.
>> Apple iOS 9’u tanıttı
İşte, 8 Haziran’daki etkinliğe iOS 9 ve Apple Music ile çıkarma yapan Apple’ın ilk gününden uykusunu kaçırdığı şirketler:
1-Evernote
2008 yılında kurulan Evernote, not alma uygulaması denilince ilk akla gelen örneklerden. Masaüstü ve mobil uygulamalarıyla dünya çapında 100 milyonluk kullanıcı sayısını aşan Evernote’un artık çok güçlü bir rakibi var. iOS 9 ile not alma uygulamasını yenileyen Apple, artık kullanıcılarına uygulama üzerinden fotoğraf ekleme ve çizim yapabilme imkanı sunacak. Apple’ın internet tarayıcısı Safari’den, haritalar ve diğer uygulamalardan da not uygulamasına doğrudan içerik eklenebilecek.
>> Apple Watch’ın Türkiye’ye ne zaman geleceği hala belirsiz
2-Flipboard
2010 yılından kurulan ve sosyal medya ve internet sitelerindeki içerikleri online dergi formatında sunarak 100 milyonluk kullanıcı sayısını aşan Flipboard’a geçtiğimiz günlerde 1 milyar dolarlık teklif yapan Twitter, bu satın alma kararını gözden geçirebilir. Çünkü, Apple, WWC 2015’te “Bu alanda da varım” dedi. Apple dün tanıttığı News (Haberler) adındaki yeni uygulamasıyla, haber kaynaklarındaki tüm içerikler tek bir uygulamada toplayacak. Kullanıcılar, seçtikleri ilgi alanları ve haber kaynaklarında yer alan içeriklere bu uygulama üzerinden ulaşabilecek.
>> Google Android M’i tanıttı
3- Spotify
2006 yılında İsveç’te kurulan online müzik dinleme servisi Spotify’ın 15 milyonu ücretli olmak üzere dünya çapında toplam 60 milyondan fazla kullanıcısı var. Özellikle mobilde müzik dinlemenin adresi olmak isteyen Spotify’ın hemen ardından 2007’de Deezer da hayatımıza girdi. Ancak geçen yıl satın aldığı Beats Music’in rüzgarını geç de olsa arkasına alan Apple dün, “Müzik de benim işim” deyip, Apple Music’i tanıttı. Fiyatı ile rakiplerine fark atamayan Apple Music, müzikseverleri hayran oldukları isimlerle buluşturacağı Connect adlı sosyal medya aracıyla geç girdiği alanda hemen fark atabildi.
>> Spotify yeni özellikleriyle eğlence platformu haline geldi
4- 118’li numaralar
Apple’ın dün duyurduğu yeniliklerle uykuları kaçan bir diğer adres ise Türkiye’den çıktı. Dünden itibaren“Bilinmeyen numaraları da artık bana sorun” diyen Apple, iOS 9 ile birlikte bilinmeyen numara tahmini yapmaya başlayacağını da açıkladı. iOS 9 işletim sistemiyle çalışan iPhone kullanıcılarını, rehberlerinde olmayan bir numara aradığında, Apple bir saniyeden kısa bir sürede, internetten bir araştırma yapacak ve bilinmeyen numaranın altında ‘olabilir’ yazısıyla beraber numaranın sahibini ekranda gösterecek. Bakalım iOS 9 ile birlikte Türkiye’de 118 üzerinden rehberlik hizmeti veren 8 şirketin ve mobil operatörlerin bilinmeyen numara servislerinin arama trafiği ve “Arayan Kim?”,“Kim Arıyor?” gibi uygulamaların indirilme sayıları nasıl değişecek?