Antep fıstığında üretim hedefi 300 bin ton

0
44

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, 170 bin ton bandındaki Antep fıstığı üretiminin 300 bin tona çıkmasını hedeflediklerini bildirdi.

GTB’den yapılan yazılı açıklamaya göre, Ekonomi Bakanlığının desteğiyle GTB koordinesinde yürütülen “Antepfıstığı Büyüyor-Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi” (UR-GE) Projesi, sektör temsilcilerini bir araya getirdi.

GTB Yönetim Kurulu Başkanı Tiryakioğlu, GTB üyesi işletme temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda yaptığı konuşmada, Antep fıstığının tanıtımına yönelik 2017 yılı içerisinde yapılması planlanan faaliyetlere ilişkin bilgi verdi. 

Türkiye’nin Antep fıstığında gen merkezi olduğunu ve meyvenin tüm dünyaya Anadolu’dan yayıldığını aktaran Tiryakioğlu, Antep fıstığında duraklama döneminin geride kaldığını ve artık atılım yapma zamanı olduğunu kaydetti. Türkiye’nin Antep fıstığı yetiştiriciliği konusunda özellikle son yıllarda önemli aşamalar katettiğini vurgulayan Tiryakioğlu, üretimde geleneksel yöntemlerin artık yavaş yavaş yerini modern tarım anlayışına bıraktığını belirtti.

Tiryakioğlu, şöyle devam etti:
“Bölgemizde daha önceleri uzun yıllar içerisinde meyve vermesinden dolayı kıraç topraklarda yetiştirilen Antep fıstığı artık daha verimli topraklarda aşılı olarak yetiştirilmeye başlandı. Ağaç sayısının hızla arttığı Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde sulama yönteminin de tam olarak benimsenmesi durumunda üründe yaşanan periyodisite (bir yıl ürün verip, diğer yıl vermeme) etkisi azalarak dekar başına elde edilen yıllık verim daha da artacaktır. Bu bağlamda 2015 yılında 144 bin ton, 2016 yılındaysa 175 bin ton olan rekolte artışları gelecek adına bizlere umut veriyor.”

Türkiye’nin Antep fıstığı üretiminde ve ihracatında dünya lideri olabileceğine işaret eden Tiryakioğlu, “Yeşil altın Antep fıstığında artık yükselişe geçtik. Bu sektörde önümüz açık. 6-7 yıl içerisinde şu an 170 bin ton olan toplam üretim bandımızın 300 bin ton seviyelerine kadar çıkmasını hedefliyoruz. İç pazara rahatlıkla yetecek olan ürünümüz ihracatımız için de önemli bir gelir kalemi oluşturacak.” ifadelerini kullandı.

Sektördeki işletmecilerin ihracatçı konumuna geçmesini ve hedef pazarlara yönelmesini istediklerini aktaran Tiryakioğlu, UR-GE projelerini tanıtım atağına kalkmada kendilerine yardımcı olacak önemli bir fırsat olarak gördüklerini vurguladı. 

Toplantıda proje kapsamında katılımcılara verilmesi planlanan danışmanlık hizmetleri hakkında bilgiler aktarıldı.
Özellikle yurt dışı faaliyetlerinde küme halinde hareket etmenin hedef pazarlara daha hızlı şekilde ulaşılmasına katkı sağlayacağı kaydedildi.