​Ankesörlü telefon kulübelerinin sonu geliyor

    0
    261

    “Le Figaro”da yer alan habere göre, bu konuda harekete geçen New York’ta artık telefon kulübeleri dönemi kapanıyor. New York şehrinde, eski belediye başkanı Michael Bloomberg’in 2012’de gündeme getirdiği LinkNYC projesi kapsamında telefon kulübelerinin yerine wi-fi erişim noktaları yerleştirilecek. İlk erişim noktası Manhattan’da, Gramercy Park’ta üçüncü caddeyle 15.’inci sokağın köşesine yerleştirildi. 

    NYCpic.twitter.com/Sra7R5XAdH kapsamında ücretsiz pek çok wi-fi noktasının ilki şehrin bütününü kapsayacak.
    Şimdilik aktif olmayan bu erişim noktası New Yorklulara günde 24 saat bedava internet olanağı sunacak. Böylece New Yorklular iki ekran üzerinden şehirle ilgili bilgilere erişebilecek, cep telefonunu şarj edebilecek ya da acil telefonlara ulaşabilecekler.

    Proje kapsamında  yazdan önce 500 erişim noktasının daha yerleştirilmesi ve 7500 telefon kulübesinin dönüştürülmesi öngörülüyor. “Yeni kuşak” kulübelerin belediyeye yılda 500 milyon dolarlık bir gelir sağlaması bekleniyor. 

    Proje başarılı olursa diğer metropollerde de hayata geçirilecek. Öte yandan, eski telefon kulübelerinin kaldırılması girişimi salt New York’la sınırlı değil. Londra 2014 yılında benzer bir projeyi lanse etti. Buna göre, güneş enerjisiyle beslenen “SolarBox” kulübeleri Londralıların telefon, bilgisayar, tablet gibi elektronik cihazlarını şarj etmelerini sağlayacak.

    Fransa’da ise 2017 yılında ankesörlü telefonların tamamen kaldırılması öngörülüyor. Prag’da da sokaktaki telefon kulübelerinin sökülmesi gündeme gelirken, iki genç Çek telefon kulübelerinin rehabilitasyonuna yönelik bir proje gündeme getirdi;  buna göre, söz konusu kulübelerin şehir kütüphanelerine dönüştürülmesi planlanıyor.