Ankara’da hareketli saatler

0
37

Yaklaşan genel seçimlerde aday olmak için kamu çalışanlarından istifa haberleri art arda gelmeye devam ediyor. Özellikle bürokrasi kesiminde görülen istifalar için son gün yarın…
 
MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın vekillik için istifası konusundaki tartışmalar bitmeden, şimdi de ekonominin en güçlü bürokratı olarak görülen, Maliye Bakanlığı Müsteşarı Naci Ağbal, siyasete girme kararı aldı.
 
Ağbal, yaptığı açıklamada şunları söyledi: “AK Parti hükümetlerinin ekonomi politikasının bütün gelişim evrelerinde, karar noktalarında bulundum. Ekonomi yönetimi, Türkiye’nin bugün içinde bulunduğu koşulların oluşumu bakımından önemli role sahip. Ekonomi, maliye politikası başarı öyküsü anlamında Türkiye için önemli bir değer. Bu değerde bugüne kadar hep bürokrat olarak görev aldım. Gelinen noktada artık aynı şekilde ekonomi, maliye politikalarının şekillenmesinde, uygulanmasında, 2023 vizyonun hayata geçirilmesinde, özellikle ekonomi politikaları alanında partimin bana vereceği ne görev varsa hepsini almaya hazırım.
 
Ekonomi yönetiminde şu anda başarılı bir ekip var. Bu başarıların aynı şekilde devam etmesi ve özellikle büyüme odaklı, Türkiye’nin rekabetçi gücünü artıracak, yatırım ortamını daha da iyileştirilecek ekonomi ve maliye politikalarının önümüzdeki dönemde hayata geçmesi noktasında da elimizden geldiğince katkıda bulunacağız. Amacımız, bugüne kadar ki tecrübelerimizi, birikimlerimizi bundan sonra siyasette devam ettirmek.”
 
Ağbal, seçim bölgesi tercihine ilişkin, AK Parti’ye adaylık başvurusunda bulunduktan sonra partinin yetkili organlarının değerlendirmeleri çerçevesinde nereden uygun görülürse canla başla o bölgede çalışmaya hazır olduğunu belirtti.
 
Ağbal, istifasını Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e sundu. Vekil olmak için görevinden ayrılan Ağbal’ın istifası, yarından itibaren geçerli olacak.
 
Abdullah Kavaklı da istifa etti
Sosyal Güvenlik Kurumu İnşaat ve Emlak Daire Başkanı Abdullah Kavaklı da milletvekili aday adaylığı için istifa eden bürokratlar kervanına katıldı. Kavaklı, 2003-2007 yılları arasında TİKA Başkanlığı yapan Hakan Fidan ile Daire Başkanı olarak çalışmıştı. Fidan’ın yakın arkadaşları arasında gösterilen Kavaklı, 2004-2011 yılları arasında Personel, İdari ve Mali İşler Daire Başkanı idi. 2011-2012 arasında Başkan Müşaviri olan Kavaklı, 2012 yılında İnşaat ve Emlak Dairesi Başkanlığına atanmıştı. Kavaklı bugün Ak Parti’den milletvekili aday adayı olmak için istifasını verdi.
 
2009’tan bu yana Maliye bürokrasinin başında bulunan Ağbal, Başkent’te başta ekonomi olmak üzere, bürokrat atamalarındaki en kilit isimler arasında sayılıyor.
 
Ağbal’ın, AK Parti’nin iktidarını koruması halinde, yeni hükümette ekonomi yönetiminden sorumlu bakanlıklardan birini alabileceği konuşuluyor.
 
Fidan’ın çalışma arkadaşı da istifa etti
Sosyal Güvenlik Kurumu İnşaat ve Emlak Daire Başkanı Abdullah Kavaklı da milletvekili aday adaylığı için istifa eden bürokratlar kervanına katıldı. Kavaklı, 2003-2007 yılları arasında TİKA Başkanlığı yapan Hakan Fidan ile Daire Başkanı olarak çalışmıştı. Fidan’ın yakın arkadaşları arasında gösterilen Kavaklı, 2004-2011 yılları arasında Personel, İdari ve Mali İşler Daire Başkanı idi. 2011-2012 arasında Başkan Müşaviri olan Kavaklı, 2012 yılında İnşaat ve Emlak Dairesi Başkanlığına atanmıştı. Kavaklı bugün Ak Parti’den milletvekili aday adayı olmak için istifasını verdi.
 
Müsteşar düzeyinde siyasete girmek için bir başka istifa ise, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda bekleniyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarlığı görevine geçtiğimiz Temmuz ayında atanan Prof Haluk Dursun’un da istifa etmek üzere olduğu Ankara kulislerinde konuşuluyor.
 
İstifası beklenen bir diğer Müsteşar olan Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin’in ise, istifa etmeyeceği ve görevine devam edeceği de öğrenildi.
 
Yine Ankara kulislerinde, siyasete girecek bürokratlar arasında Ulaştırma Bakanlığı eski Müsteşarı Habib Soluk’un da adı geçiyor.
 
Binali Yıldırım’ın Ulaştırma Bakanlığı görevinden ayrılmasının ardından, Soluk da emekliliğini isteyerek, Müsteşarlık görevinden ayrılmıştı.
 
AB Bakan Yardımcısı yeniden siyasete dönüyor
AB Bakanlığı’nda, Bakan Yardımcısı Alaattin Büyükaya da yeniden siyasete dönüyor.
 
Daha önce AK Parti milletvekilliği yapan Büyükaya, daha sonra AB Bakan Yardımcısı olarak atanmıştı. Büyükaya, 1 Şubat itibarıyla istifa etmişti.
 
Siyasete girmek için bürokraside yaşanan yaprak dökümüne katılacak bir başka Müsteşar ise, Enerji Bakanlığı’ndan.
 
Enerji Bakanı Metin Kilci’nin de, siyasete girmek için istifa edeceği ifade ediliyor.
 
Enerji Bakanlığı’ndan ayrıca, TETAŞ Genel Müdürü Münib Karakılıç da siyasete girmek için istifa etmeye hazırlanıyor.
 
İkinci İyimaya da siyasete giriyor
Siyasete giren bir başka önemli isim de, halen AK Parti Ankara Milletvekili, TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya’nın kardeşi Osman İyimaya da siyasete giriyor.
 
Osman İyimaya, siyasete girmek için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndaki, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü görevinden istifa etti.
  
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan Bakan Yardımcısı Muhammed Balta, 7 Haziran seçimlerinde aday olmak üzere ayrıldı.
 
Çevre Bakanlığı’ndan ayrıca, Müsteşar Yardımcısı Mücahit Demirtaş da siyasete girmek için istifa etti.
 
Erdoğan’ın eski danışmanı da istifa etti
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakanlığı görevinde 12 yıl boyunca danışmanlığını Türker Yörükçüoğlu daha sonra Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı olmuştu.
 
Yörükçüoğlu müsteşar yardımcılığı görevinden ayrılarak siyasete girmeye karar verdi.
 
AK Parti hükümetinin iktidarı dönemindeki en eski müsteşar olan Tarım bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları de siyasete girmek için emekliliğini istedi. Mirmahmutoğulları yarından itibaren emekliye ayrılıyor.
 
Tarım Bakanlığı’ndan ayrıca personel genel müdürü Nizamettin Ekinci de görevinden ayrılanlardan.
 
İlk başörtülü bakan yardımcısı da gidiyor
Türk bürokrasisindeki ilk başörtülü bakan yardımcısı olan Çiğdem Atabek’in de aday olmak için görevinden istifa etmesi bekleniyor.
 
Aile Bakanlığı’ndan ayrıca müsteşar yardımcıları Gazi Alataş ve Ömer Bozoğlu’nun da yine vekillik için istifa etmesi bekleniyor.
 
Aile ve Sosyal politikalar Bakanlığı’ndan Bakan müşaviri, görme engelli bürokrat Kenan Önalan’ın da istifa edip siyasete gireceği kulislerde konuşuluyor.
 
Aile Bakanlığı’ndan sosyal yardımlar genel müdür yardımcısı Ümit Güner ile eski bakan Fatma Şahin ile birlikte Gaziantep’e giden bakan danışmanı mehmet Abdullah Aksoy’un da görevinden ayrılması bekleniyor.
 
Çalışma Bakanlığı’ndan ise bakan yardımcısı Halil Etyemez’in görevinden ayrılması bekleniyor.
 
En üst düzey kadın bürokrat olan SGK Başkanı Yadigar Gökalp İlhan’ın da istifa etmek üzere olduğu ve siyasete atılacağı kulislerde konuşuluyor.
 
MEB’den istifa bekleniyor
Milli Eğitim Bakanlığı’ndaki yaprak dökümüne ise 2 müsteşar yardımcısının katılmasına kesin gözüyle bakılıyor. Bunlar Yusuf Büyük ve Salih Çelik…
 
Bakan Yardımcısı Orhan Erdem’in de istifa edebileceği söyleniyor. Bakanlıktan ayrıca ortaöğretim genel müdürü Ercan Türk ve Hayat Boyu Öğrenim Genel Müdürü Mustafa Kemal Biçerli’nin de henüz istifa dilekçelerini vermemekle birlikte görevden ayrılabilecekleri konuşuluyor.
 
Sağlık Bakanlığı Türkiye halk sağlığı Kurumu Başkanı Prof. Dr. Seçil Özkan ile Bakan danışmanları Dr. Mustafa Kiremitçi ve Zafer Tarıktaroğlu kısa süre sonra istifa etmeleri bekleniyor.
 
Bürokrasideki istifalar TBMM’ye de taşındı. TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in özel kalem müdürü Mücahit Durmuşoğlu da istifasını verdi. Durmuşoğlu’nun Osmaniye’den aday olmak için istifasını verdiği öğrenildi.
 
Kurtulmuş’un danışmanı aday oluyor
Basın ilan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay milletvekili adayı olmak için istifasını hafta sonu açıklamıştı. Basın İlan Kurumu’nda yöneticilik yapan, aynı zamanda Numan Kurtulmuş’un da basın danışmanı da olan Mustafa Canbey’den de Balıkesir’eden aday olmak için istifa etti.
 
Ankara kulislerine göre TCDD’nin uzun yıllardır genel müdürlüğünü yapan eski bakan Binali Yıldırım’a yakınlığı ile tanınan TCDD genel müdürü Süleyman Karaman’ın da istifa edeceği kulislerde konuşuluyor.
 
Ulaştırmadan istifası beklenen bir diğer önemli isim ise karayolları genel müdürü Mehmet Cahit Turan…
 
RTÜK’TE yaprak dökümü
RTÜK Uluslararası İlişkiler Daire Başkanı Mehmet Çakırtaş ve RTÜK Başkanlık Müşaviri Yaşar Uğurlu 7 Haziran seçimlerinde aday adayı olmak için RTK’ten istifa etti.
 
Milletvekili olmak için bürokraside başlayan istifa rüzgarının RTÜK’ü de etkilemesi bekleniyor. RTÜK’te temmuz ayında görev süreleri dolacak olan AKP kontenjanından seçilmiş iki üye Başkan Davut Dursun ile Başkan vekili Hasan Tahsin Fendoğlu’nun görevlerinden ayrılabilecekleri söyleniyor. Benzer bir gelişme MHP kontenjanından RTÜK üyesi seçilen Esat Çıplak için de dile getiriliyor. Çıplak’ın görev süresi de Temmuz’da doluyor. Görev süresinin dolmamasına rağmen CHP kontenjanından RTÜK üyesi olan Ali Öztunç’un da istifa edebileceği ve vekillik için başvurabileceği RTÜK koridorlarında konuşuluyor.

Sermaye Piyasası Kurulu’ndan istifa
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanvekili Prof. Dr. Nurullah Genç milletvekilliği aday adaylığı için görevinden ayrıldı.

SPK yetkililerinden edinilen bilgiye göre Genç, 2015 yılı Milletvekili Genel Seçimi’nde, İstanbul 1. Bölgeden milletvekili aday adayı olmak üzere görevinden ayrılmak için dilekçe verdi. Geçen hafta SPK’da Genç için veda yemeği verildiğini ifade eden yetkililer, Genç’in emeklilik dilekçesi verdiğini dile getirdi.
 
Bakanlar Kurulu toplanmayacak
Diğer yandan, Bakanlar Kurulu’nun her pazartesi günü yapılan olağan toplantısının bugün yapılmayacak olması, Ankara kulislerinde merak konusu oldu.
 
Başbakan Ahmet Davutoğlu, bugün toplanması beklenen Bakanlar Kurulu toplantısını yapmama kararı Ankara kulislerini hareketlendirdi. Başbakanlık görevini aldıktan sonra 15 günde bir yapılan Bakanlar Kurulu toplantısını her hafta yapma kararı alan Başbakan Davutoğlu, sabah saatlerinde İstanbul ‘dan Ankara’ya gelmesine karşın toplantıyı yapmadı. Toplantının yapılmamasına ilişkin kararın ise geçtiğimiz cuma günü alındığı belirtildi.