Anayasa Komisyonu Başkanı’ndan İsmail Kahraman’a cevap

0
28

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, “Yeni anayasa çalışmamızda laiklik var, bu konuyu tartışmış bile değiliz.” dedi. 

Şentop, Meclis’te gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın laiklikle ilgili açıklamalarının sorulması üzerine Şentop, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na 2012 yılında verdikleri metinde Anayasa’nın ikinci maddesine ilişkin tekliflerinde “Türkiye Cumhuriyeti, insan haklarına dayanan, demokratik, laik, sosyal bir hukuk devletidir” ifadesinin yer aldığına dikkat çekti. 

TBMM Başkanı İsmail Kahraman dünkü konuşmasında yeni anayasada laiklik tarifi olmaması gerektiğini belirterek tartışma başlatmıştı. Kahraman “Yeni anayasada laiklik tarifi olmamalıdır. Dünyada laiklik tarifinin olduğu anayasalar Fransa, İrlanda ve Türkiye’de var. Tarifi de yoktur. İsteyen bunu istediği gibi yorumluyor. Böyle bir şey olmamalı. Anayasamızın dinden kaçınmaması lazım. Müslüman bir ülke olarak neden kendimizi dinden arındırma, geri çekme durumunda olacağız? Bir İslam ülkesiyiz. Bu nedenle dindar bir anayasa yapmalıyız.” şeklinde konuşmuştu.