AMB varlık alım programı ile krediler arttı

    0
    33

    Avrupa Merkez Bankası (AMB) tarafından yayımlanan “Banka Kredi Anketi” raporunda, bankanın genişletilmiş varlık alım programının Euro Bölgesi’nde likidite miktarının yükselmesine ve kredilerin desteklenmesine katkı sağladığı kaydedildi.
     
    AMB, Euro Bölgesi’nde Banka Kredi Anketi sonuçlarına ilişkin bir rapor yayımladı. Yılın ilk çeyreğini kapsayan raporda, bankanın genişletilmiş varlık alım programının Euro Bölgesi’nde likidite miktarının yükselmesine ve kredilerin desteklenmesine katkı sağladığı belirtildi.
     
    Raporda, “Banka Kredi Anketi, Euro Bölgesi’ndeki bankaların genişletilmiş varlık alımlarından kaynaklanan ek likiditeyi özellikle kredi vermekte kullandığını ve bunu önümüzdeki aylarda da yapmaya devam etme niyetinde olduğunu gösteriyor. Buna ek olarak bankalar genişletilmiş varlık alımı programının kredi standartları, kredi koşulları ve şartları üzerinde net gevşeme etkisinin olduğunu belirtti” denildi.
     
    Raporda, söz konusu programın bankalarının finansal durumuna etkisine ilişkin ise “Varlık alım programıyla ilgili olarak, Euro Bölgesi bankaları geçen 6 ayda mali durumlarında genel bir iyileşme olduğunu bildirdi ve bu iyileşmenin programın bankaların karlılığına olan etkisi hariç gelecek 6 ayda da devam etmesini bekliyorlar” ifadesi kullanıldı.
     
    Söz konusu programın bankaların likidite durumunu da etkilediği aktarılan raporda, “Bölgedeki bankaların net yüzde 21’i geçen 6 ayda likidite durumlarının önemli ölçüde geliştiğini ve bu gelişmenin gelecek altı ayda da sürmesini beklediklerini bildirdi” denildi.
     
    Euro Bölgesi’ndeki bankaların kredi davranış anlayışını iyileştirmek amacıyla Eurosistem tarafından geliştirilen Banka Kredi Anketi, bir yılda dört kez çeyrek bazlarda yayımlanıyor.
     
    Öte yandan AMB, devlet tahvili satın alımını da kapsayan aylık 60 milyar Euroluk tahvil alım programına (parasal genişleme) 9 Mart’ta başlamış ve banka bu kapsamda Euro Bölgesi’nde fiyat istikrarını sağlamayı ve talebi canlandırmayı hedeflediğini açıklamıştı.
     
    2016 yılının eylül ayında sonlandırılması beklenen parasal genişleme programıyla, banka bilançosunun 1 trilyon Euronun üzerinde büyüklüğe ulaşacağı öngörülüyor.