Altın “Yellen” sonrası 1 ayın zirvesinden düştü

0
39

Altın, Fed Başkanı Janet Yellen’ın ABD merkez bankasının bu yıl faiz artırımına gitme yolund aolduğunu kaydetmesi ve bunun sonucuu dolardaki güçlenmenin ardından, son bir ayın en yüksek seviyesinden düştü.

Spot altın yüzde 0.7 düşüşle ons başına 1,146.27 dolara kadar düştükten sonra, Singapur saati ile 14:55’te 1,146.66 dolara geldi. Metal Perşembe günü 1,153.97 dolara kadar çıkarak 24 Ağustos’tan bu yana en yüksek seviyesini gördü ve hafta boyunca yukarıda kaldı.

Altın, Fed’in 10 yıl sonra ilk faiz artırımına hazırlanması ile birlikte, üst üste beşinci çeyreği de kayıpla geçmeye yöneldi. Yellen, gösterge federal fonlar faizini sıfır seviyesi yakınında sabit tutma kararının alınmasından bir hafta sonra konuştu. Yellen Perşembe gecesi yaptığı konuşmada, kendisi ve çalışma arkadaşlarının büyük bölümünün politikanın bu yıl sıkılaştırılmasını beklediğini söyledi. Yüksek faizler, yatırımcısına tahviller gibi faiz ödemesi yapmayan altının cazibesini azaltıyor.

Sydney’de Australian Bullion Co. baş ekonomisti Jordan Eliseo, “Altının Yellen’ın açıklamalarının ardından birkaç dolar geri verdiğini görmek şaşırtıcı değil,” dedi ve “Bu sıkılaştırmaçevrimi iki ya da üç faiz artırımı ile, belki de dört rtırım ile tamamlanabilir. Bu nedenle kimse gevşek para döneminin sonlandığını düşünmemeli” şeklinde görüş bildirdi.

Faiz Görünümü
Fed fob vadelileri, traderların Aralık ayında faiz artırımına gidilme olasılığını yüzde 47.5 olarak gördüğünü gösteriyor. Bu oran, Fed’in kararını açıklamasından bir gün önce, 16 Eylül’de yüzde 64 seviyesindeydi. Bloomberg Dolar Spot Endeksi son altı günün beşinde yukarı yönde hareket etti ve Temmuz ortaından bu yana en büyük haftalık kazancına yöneldi.

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg’in derlediği verilere göre, Perşembe günü 4.35 ton yükselerek 1,522.34 tona çıktı. Eylül başından bu yana fazla değişmeyen varlıklar geçen ay altı yılın en düşük seviyesine gerilemişti.

Şanghay Altın Borsası’nda, yüzde 99.99 saflıktaki altının gram fiyatı yüzde 0.8 yükselerek 235.69 yuana (ons başına 1,149.64 dolar) çıktı. Spot platin, Çarşamba günü Ocak 2009’dan bu yana en düşük seviyesine düştükten sonra yüzde 0.4 kayıpla ons başına 951.30 dolara indi. Palladyum bu hafta yüzde 7.7 arttı ve Mart 2013’ten bu yana en büyük haftalık kaancına yöneldi.