Altın Fonlarının Yükselişi

0
498

Altın fonları, şimdilerde en gözde yatırım araçlarından biri. Enflasyonun yüksek seyri, küresel bazda artan jeopolitik riskler altına yönelimi canlı tutarken altın fonlarının da ilgi odağı olmasına imkân veriyor.
-ZEYNEP AKTAŞ

Son dönemde, altın fonları yatırımcılar arasında popülerliğini artırdı.

Enflasyonun yüksek seyri, küresel bazda merkez bankalarının faiz indirim döngüsüne girme beklentisi değerli metallere ilgiyi güçlü tutuyor. Geride kalan bir ayda, en fazla kazandıran fonlar arasında yer alan altın fonları, yüzde 14’ün üzerinde getiri sağladı. Bu trend, altına yönelik talebin güçlü kaldığını ve yatırımcıların belirsizlik dönemlerinde güvenli liman arayışının devam ettiğini gösteriyor.

Altın fiyatlarındaki hareketlenme kısa vadede bu yükselişten yararlanmak isteyen yatırımcıları da çekiyor. Altının ons fiyatı 25 Mart itibariyle aybaşından bu yana yüzde 11 değer kazandı. Öte yandan dolar/TL kuru aynı dönemde yüzde 2,93 yükseldi. Altının ons fiyatı ve dolar kurundaki değerlenme ile birlikte altındaki artış yüzde 16,31’e kadar çıktı. Bu da altına yönelik ilgiyi canlı tutarken portföy büyüklüğü yüksek altın fonlarının performansının ne olduğu hususunda yatırımcıların merakını artırıyor.

PORTFÖY BÜYÜKLÜĞÜ EN YÜKSEK ALTIN FONLARI
Son verilere göre, en yüksek portföy değerine sahip altın fonu Kuveyt Türk Portföy’e air Altın Katılım Fonu. 25 Mart 2024 itibarıyla fonun değeri 14,7 milyar TL’yi aşarken, katılımcı sayısı 24.978 kişi oldu. Fon, son bir yılda %99 getiri sağladı. Son bir aydaki yükselişi ise %14,98.

Listede ikinci sırada bulunan Yapı Kredi Portföye ait Altın Fonu 12,5 milyar TL portföy değeri ile dikkat çekiyor. Garanti Portföy’ün Altın Fonu 9,5 milyar TL ile üçüncü sırada yer aldı. Bu fonlar da sırasıyla %94 ve %91 yıllık getirisi ile yatırımcılarının yüzünü güldürmeyi başardı.

Toplamda, listeye giren 10 altın fonu- nun toplam portföy değeri yaklaşık 75 milyar TL’ye ulaşırken, fonlara yatırım yapan kişi sayısı 487.459 olarak kaydedildi. Son bir yılda bu fonların ortalama getirisi %94,43 seviyesinde gerçekleşti.

NİTELİKLİ YATIRIMCI NEDEN ALTIN FONU ALIYOR?
StratejikHedging: Makroekonomik faktörlerin olumsuz etkilerine karşı portföy koruması sağlama.

DüşükVolatilite: Piyasa dalgalanmaları sırasında portföy volatilitesini dengelerken getiriden ödün vermemek. PortföyÇeşitlendirmesi: Hisseler ve tahvillerle düşük korelasyon sayesinde portföy çeşitliliği ve riskin azaltılması. TaktikselPozisyonlama: Piyasa trendlerine göre hızlı ve esnek pozisyon değişiklikleri için kullanım.

Küresel Ekonomik Belirsizliklere Yanıt: Uluslararası kriz dönemlerinde güvenli liman olarak fonksiyon görme. YatırımVerimliliği: Esnek minimum yatırım tutarları ve düşük işlem ücretleri ile verimlilik.