Almanya’nın ihracatı haziranda hız kesti

    0
    25

    Almanya’nın ihracatı haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 1 azaldı.

    Almanya Federal İstatistik Ofisi’nin (Destatis) verilerine göre, Almanya haziranda 105,9 milyar avroluk ihracat, 81,9 milyar avroluk da ithalat gerçekleştirdi. 

    Ülkenin haziran ayında mevsimsellikten ve takvim etkilerinden arındırılmış ihracatı önceki aya oranla yüzde 1, ithalatı ise yüzde 0,5 azalış gösterdi. Yıllık bazda ele alındığında ise Almanya’nın ihracatı haziranda yüzde 13,7, ithalatı da yüzde 6,4 yükseldi. 

    Almanya’nın haziran ayı ihracatı yüzde 0,5’lik azalış beklentisini karşılamazken, ihracat aylık bazda ocak ayından bu yana ilk kez düşüş gösterdi.

    Almanya, söz konusu dönemde Avrupa Birliği (AB) ülkelerine 61,5 milyar avro değerinde mal gönderirken, bu ülkelerden 53,7 milyar avroluk mal aldı. Geçen yılın haziran ayına kıyasla AB ülkelerine ihracat yüzde 12,2, bu ülkelerden ithalat da yüzde 5,1 artış gösterdi.

    Avro Bölgesi ülkelerine ise haziranda 22,6 milyar avroluk ihracat yapılırken, bu ülkelerden 16,8 milyar avroluk mal satın alındı. 

    Almanya, söz konusu dönemde AB dışındaki ülkelere (üçüncü ülkeler) ise 44,5 milyar avroluk ihracat gerçekleştirdi. Almanya’nın bu ülkelerden ithalatı da 28,2 milyar avro olarak belirlendi.

    2014 yılı haziran ayına kıyasla Almanya’nın AB dışındaki ülkelere ihracatı yüzde 15,8, bu ülkelerden ithalatı ise yüzde 8,9 arttı.  

    Öte yandan, Almanya’nın haziranda mevsimsellikten ve takvim etkisinden arındırılmış dış ticaret fazlası ise 22 milyar avro seviyesinde gerçekleşti.