Almanya’da yatırımcı güveni beklentinin üstünde

    0
    36

    Avrupa Ekonomik Araştırmalar Merkezi (ZEW) Ekonomik Güven Endeksi, Almanya’da aralık ayında kasım ayına kıyasla 5,7 puan artarak 16,1 puana yükseldi.  

    ZEW’den yapılan açıklamaya göre, kurumsal yatırımcı ve analistlerin ekonomiye duyduğu güveni ölçen ZEW Endeksi, Almanya’da aralıkta bir önceki aya oranla 5,7 puan arttı.

    Aralık ayında 10,4 puandan 16,1 puana yükselen endeksin, piyasalarda 15 puan olması bekleniyordu. Böylece, söz konusu endeks piyasa beklentisinin üstünde artış kaydetti.

    Almanya’da aralık ayı Cari Durum Endeksi ise hafif yükseldi. Bir önceki ay 54,4 puan olan söz konusu endeks 0,6 puan artarak 55 puana çıktı.  

    Avro Bölgesi ZEW Ekonomik Güven Endeksi ise söz konusu dönemde 5,6 puan artarak 33,9 puana yükseldi.  
     
    “Gelişen piyasalardaki yavaşlama ihracat sektörüne baskı uyguluyor”
    ZEW Başkanı Clemens Fuest, konuya ilişkin açıklamasında, sığınmacı akınının Almanya’da politika yapıcıların ve sivil toplum kuruluşlarının karşılaştığı en büyük zorlukların başında geldiğini belirterek, “Gelişen piyasalardaki ekonomik yavaşlama, Almanya’nın ihracat sektörüne baskı uyguluyor” ifadesini kullandı.

    Fuest, Alman ekonomisinin gelecek yıllarda bu zorluklara karşı yeterince güçlü olacağına ilişkin güvenin arttığını dile getirdi. 

    Capital Economics Kıdemli Avrupa Ekonomisti Jennifer McKeown da Almanya’da ZEW beklentiler endeksindeki sert artışın, ekonominin iyi gittiğini gösterdiğini ancak yine de büyümede hafif bir yavaşlamaya işaret ettiğini aktardı. 
    Yatırımcı beklentilerindeki manşet endeksin, öngörülenden biraz daha fazla arttığına dikkati çeken McKeown, bu artışın VW skandalı ve Paris saldırılarının ülke ekonomisini etkilemediğini kanıtlayan daha önceki anketleri desteklediğini kaydetti.