Almanya’da enflasyon kasımda yükseldi

    0
    20

    Almanya’da Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), kasımda önceki aya göre yüzde 0,1, geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 0,4 arttı. 

    Almanya Federal İstatistik Ofisinin (Destatis) bugün açıkladığı nihai verilere göre, Almanya’da TÜFE ile ölçülen enflasyon, kasım ayında aylık bazda yüzde 0,1, yıllık bazda ise yüzde 0,4 yükseldi. Böylece Almanya’da enflasyon aylık ve yıllık beklentiler paralelinde gerçekleşirken, nihai veriler 30 Kasım’da açıklanan öncü verileri teyit etti. 

    Önceki aylarda olduğu gibi kasım ayında yüzde 7,5 azalan enerji fiyatları enflasyona aşağı yönlü etki etti. Yıllık bazda en fazla fiyat düşüşü yüzde 23’le kalorifer yakıtında gerçekleşti. Bunu yüzde 9,9’la araç yakıtı fiyatı izledi.

    Enerji fiyatları hariç tutulduğunda Almanya’da kasımda yıllık enflasyon yüzde 1,4 seviyesinde belirlendi.  

    Ülkede, gıda fiyatları ise kasımda aylık bazda yüzde 0,2, yıllık bazda da yüzde 2,3 yükseldi. Yıllık bazda özellikle sebze ve meyve fiyatlarında belirgin artış belirlendi. Kasım ayında, alkol ve tütün ürünleri aylık bazda yüzde 0,2, yıllık bazda da yüzde 2,6 arttı.

    Almanya’da, Avrupa Birliği (AB) uyumlu TÜFE ise söz konusu dönemde aylık bazda yüzde 0,1, yıllık bazda da yüzde 0,3 artış kaydetti.