Almanya için büyük tehdit: Volkswagen

    0
    50

    Almanya’yı şoke eden Volkswagen emisyon skandalı, Avrupa’nın en büyük ekonomisi için büyük tehdit haline gelebilir.

    Almanya’nın en büyük otomotiv üreticisi Volkswagen, ana vatanında 270 bin üzeri istihdam sağlıyor. Analistler, Volkswagen’in Almanya ekonomisine olası etkisi konusunda uyarıda bulunuyor.

    ING Başekonomisti Carsten Brzeski, Reuters’a yaptığı açıklamada ”Birdenbire Volkswagen, Almanya ekonomisi için Yunanistan borç krizinden daha büyük bir risk haline geldi” diye konuştu.

    SIRA BMW’DE Mİ?

    Brzeski, gelecek aylarda Kuzey Amerika’da Volkswagen’in satışlarında daralma yaşanmasının yalnızca şirketi değil tüm Alman ekonomisini etkileyeceğini belirtti.

    Volkswagen, geçen yıl ABD’de 600 bin adet satış yaptı. Bu rakam şirketin 9,5 milyon olan global satışının yüzde 6’sını oluşturuyor.

    SKANDALI HÜKÜMET BİLİYOR MUYDU?

    ABD Çevre Koruma Ajansı’nın (EPA) geçen hafta Cuma günü VW ve Audi marka otomobillerin zehirli gaz emisyon testlerinde sonuçları çarpıtan bir yazılım içerdiğini ve bu nedenle şirketin 18 milyar dolara kadar para cezası alabileceğini açıklamıştı. Diğer bir deyişle şirket, geçen yılki faaliyet karından daha yüksek bir cezayla karşı karşıya kalma riski altında. Söz konusu skandal, işten çıkarma korkularını da beraberinde getirdi.

    Alman hükümeti için diğer bir endişe ise Daimler ve BMW gibi otomotiv üreticilerinin de Volkswagen skandalından etkilenmesi.

    Alman hükümeti tarafından Çarşamba günü yapılan açıklamada, derinleşen krize rağmen otomotiv sektörünün ülke ekonomisinin önemli bir destekleyicisi olmaya devam edeceği bildirildi.

    Berlin merkezli DIW uzmanı Martin Gornig, otomobil satışlarındaki düşüşün tedarikçilerle birlikte tüm ekonomiyi vurabileceğini belirtti.

    2014 yılı sonu itibariyle Alman otomotiv sektöründe 775 bin kişi çalışıyordu. Bu rakam, ülkedeki tüm işgücünün yüzde 2’sine denk geliyor.