Alibaba’nın Kurucusundan 3 Önemli Hayat Tavsiyesi

    0
    134

    Alibaba’nın kurucusu Jack Ma bugün 55 yaşına basarken, kurduğu e-ticaret devi de 20’inci yılını kutluyor. Bugün (27 Aralık) aynı zamanda şirketinin dizginlerini Daniel Zhang’a teslim edeceği gün.

    Daha önceki işi İngilizce öğretmenliği olan Jack Ma şirketini 1999 yılında, Hangzhou’daki tek odalı dairesinde kurdu. O zamandan bu yana tam 480 milyar dolar değere ulaşan bir devin sahibi.

    Halen Alibaba Group’un CEO’su olan Zhang yönetim kurulu başkanı olarak Ma’nın yerini alacak.

    Ma işyerindeki son gününde çalışanlarına gönderdiği mektupta öğretmenliğe geri dönmek istediğini belirtti. Mektubunda, “hâlâ peşinden gitmek istediğim pek çok hayalim var… Öğretmenlik beni heyecanlandıran, çok severek yaptığım bir şey” dedi.

    Ma Alibaba’nın başından ayırılırken en önemli hayat tavsiyelerini bir kez daha hatırlatalım:

    İlk işiniz en önemlisidir

    Kendisi bu yılın başında Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu’nda şu kariyer tavsiyesinde bulunmuştu:

    “Mezun olup da bir iş aramaya başladığınızda, ilk iş en önemlisidir. Bunun mutlaka afilli, büyük bir şirket olması gerekmiyor. Size nasıl bir insan olacağınızı, işleri nasıl düzgün yapacağınızı öğretecek bir iyi bir işveren bulmalısınız. O işte de en az üç yıl kalın.”

    Çocuklara sosyal becerileri öğretmek gelecek için çok önemli

    Ma 2018 yılında Davos’taki konuşmasında ise şunları söylemişti: “Öğretme biçimimizi değiştirmezsek 30 yıl sonra sıkıntı yaşayacağız. Çocuklarımıza 200 yıl önceki şeyleri öğretiyoruz, bunlar bilgiye dayalı; çocuklarımıza daha akıllı olacak makinelerle nasıl rekabet edileceğini öğretmiyoruz.”

    “Çocuklarımıza özel bir şeyler öğretmeliyiz; bir makinenin hiçbir zaman yapamayacağı şeyler: Değerler, inanma, bağımsız düşünme, ekip çalışması, başkalarını düşünme; spor, müzik, resim, sanat, insanları makinelerden farklı kılacak sosyal beceriler…”

    Yarının uzmanı yok

    Jack Ma, kendisine ilk kez Alibaba’yı kurduğunda kuşkuları olup olmadığı sorulduğunda, korktuğunu itiraf etmiş ancak başarılı olacağından hiçbir zaman şüphe etmediğini belirtmişti.

    “1999 yılıydı, internetin erken zamanları. Herkes eşit şansa sahipti, o günlerde uzman yoktu. Hatta bugün bile yarının uzmanı yok.” (Kaynak: World Economic Forum)