Alibaba’nın 7 sırrı

0
109

Dünyanın en büyük e-ticaret sitesi Alibaba halka açılmaya hazırlanıyor. Piyasa değerinin 160 milyar dolar seviyelerine çıkması beklenen Alibaba ve kurucusu Jack Ma şu anda dünya gündeminin ilk sıralarına oturmuş görünüyor. Satış cirosu Amazon ve e-bay’in toplamından fazla olan alibaba.com sadece bir e-ticaret platformu mu? İşte JackMa’nın kurduğu imparatorluğun 7 maddede özeti:

  1. Alışveriş: Alibaba’nın en çok gelir getiren bölümü Toabao. Bu online pazaryerinde yıllık bazda 8.4 milyon aktif satıcı var. ToabaoÇince’de “hazine aramak” anlamına geliyor. Sitede ayakkabıdan elektronik eşyaya, insansız hava aracından kiralık erkek arkadaşa kadar herşeyi bulmak mümkün. 
  2.  Yine alışveriş… Toabao’da satış yapan girişimcilerin çoğu küçük ve orta ölçekli şirketler. Büyük şirket ve markalar ise Tmall adlı sitede. 2008’de hayata geçen bu sitede Apple’dan GAP’a, Marks &Spencer’dan Burberry’ye kadar her türlü marka var.  Toabao ve Tmall Alibaba imparatorluğunun kalbini oluşturuyor. Son 12 ayda 279 milyon kişinin alışveriş yaptığı bu iki platformda 300 milyar dolarlık satış yapıldı.
  3.  Akşam yemeği ve sinema: Alibaba’nın sırrı alişverişle bitmiyor. Toabao’nun mobil telefon uygulamasıyla Çinli kullanıcılar restoranda rezervasyon yaptırabiliyor, taksi çağırabiliyor veya sinema bileti alabiliyor. Tüm bu işlemler akıllı telefonla yapılabiliyor.
  4. Harita: Alibaba, yakın zamanda AutoNavi adlı sitesini kullanıma açtı. Bu site Google harita uygulamasının Çin versiyonu. Geliri de hızla artıyor.
  5. Lojistik: Alibaba, Çinli yerel lojistik şirketlerinin oluşturduğu China Smart Logistics ortaklığının yüzde 48 hissesine sahip. Bu şirketin 1.800 dağıtım merkezi ve 100 bin dağıtım noktası bulunuyor.
  6. Ödeme sistemi: Çinli bir tüketici Alibaba sitelerinden satın aldığı ürünlerin ödemesini nasıl yapacak.? Tabii ki Alibaba’nın kurduğu ödeme platformu Alipay kanalıyla. Bu sistemde ödemeler yine akıllı telefonlarla yapılıyor.
  7. Banka: Bu kadar büyük cironun döndüğü bir şirket olur da, bir finans kurumu olmaz mı? Tabii ki var.  Yu’ebao, Alibaba’nın kurduğu bir yatırım fonu. Bu fona yine akıllı telefonlar kanalıyla para yatırılabiliyor. Fonun getirisi, Çin devlet bankalarının verdiği faizlerin hayli üstünde. Fonda onmilyonlarca dolarlık birikim var.

7 maddede Alibaba’nın iş profili böyle. Ama Jack Ma’ya yetişmek kolay değil. Kısa süre önce bir medya şirketi ve bir futbol takımı satın aldı. Buralarda neler yapacağını bir süre sonra göreceğiz.