AktifBank Çeşitlenerek Büyüyor

    0
    99

    Aktif Bank Genel Müdürü Serdar Sümer, “sadece bankacılık hizmetleri değil, finansal teknolojiler ekosisteminin her alanında faaliyet gösteriyoruz” diyor. Banka bu bakış açısıyla sürekli yeni ürünler geliştiriyor. 2020’de yeni yatırımlara hazırlanan banka, sürpriz sektörlere adım atabilir.

    Dijital bono, Passolig Kart, konser-eğlence bileti, toplu taşıma için sanal kart… Bu ve benzeri ürünleriyle kendi alanında farklı işlere imza atan Aktif Bank, aynı zamanda Türkiye’nin yüksek büyüme oranlarına sahip önemli yatırım bankası konumunda. Aktif Bank Genel Müdürü Serdar Sümer, “Aktif Bank olarak kurduğumuz iş ortaklıkları ve iştiraklerimiz aracılığıyla sektörde eşi benzeri olmayan bir model ile çalışıyoruz” diyor. Sümer’in kastettiği model Aktif Bank’ı rakiplerinden ayıran önemli bir özellik olarak gösteriliyor. Aktif Bank, iştirakleri ile birlikte yatırım bankacılığını daha farklı yorumluyor diyebiliriz. Aslında bu yönüyle bankacılığa yeni bir gözle bakan, yöneten bir yapıdan söz edilebilir. Bu modelin örnekleri yurtdışında var. Sümer, söz konusu modeli kaynakları en ideal şekilde kullanarak verimliliği artırmak şeklinde özetliyor. Verimliliğin yükselmesi doğal olarak bankanın finansal performans göstergelerine yansıyor.

    AKTİF BÜYÜKLÜK 16 MİLYAR TL

    Aktif Bank’ın 2019 Eylül ayına baktığımızda, bankanın öz kaynak tutarının geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 30 artış göstererek 1.9 milyar TL seviyesine geldiği görülüyor. Sektörün yüzde 11 olan öz kaynak karlılığına karşın, Aktif Bank’ın yüzde 24 civarındaki özkaynak karlılığı dikkat çekici. Aktif büyüklüğün 16 milyar TL olduğunu belirten Sümer, “Bizden 10, 20 kat daha büyük bankalar var. Ancak buna rağmen aktif büyütme tutarı en yüksek olan banka biziz. Bu da bizim piyasadaki doğru konumlandırmamızın bir sonucu” diyor.

    Aktif Bank, aktif büyüklükte geçen yılın aynı dönemine göre sektörde üç sıra yükselerek 24. sıraya yerleşiyor. Kârlılık olarak baktığımızda ise 17. sıradaki yerini korumayı başarıyor. Özkaynak karlılığında ise sekizinci sırada. Bu rakamları birbiri ardına sıralayan Sümer, gönül rahatlığıyla, 2019’u başarılı bir yıl olarak değerlendiriyor.

    2020 BÜYÜME HEDEFLERİ

    Aktif Bank’ın eylül sonu itibarıyla konsolide karı 368 milyon TL. Sümer, “İştiraklerimizin bize kar anlamında sağladığı fayda çok yüksek. Verimli çalışma yapılarıyla konsolide karlılığımıza ciddi katkı sağlıyorlar. Onlardan sağladığımız ve toplamın üçte birini oluşturan kar oranımızı, 2020’de yüzde 50’ye çıkarmayı hedefliyoruz” diyor. Bu durum aynı zamanda bankanın yeni iştiraklere yatırım planları olduğunu gösteriyor.

    Banka, 2020 yılı bütçesini kredi portföyünü, risk-getiri dengesini optimal ölçekte tutan bir anlayışla planlıyor. Banka, toplam kredilerde yüzde 20-25 oranında bir büyüme hedefliyoruz. Pasif yapısının yüzde 44’ünü oluşturan ve bankanın ana fonlama kaynağı olan banka bonosunun ise 2019 yılsonuna göre yüzde 25-30 seviyelerinde bir artış ile istikrarlı büyümesine devam ettirmeyi hedefliyor.

    Aktif Bank’ın büyüme planları arasında özellikle “N Kolay Bono” ürününe çok önem veriliyor. 2017’den bu yana kullanılan N Kolay Bono ile yüzde 100 dijital süreçlerle nkolay.com adresinden müşteri edinimi yapılıyordu. Şimdi bu süreç N Kolay Mobil ile aplikasyon dünyasına taşındı. N Kolay Mobil ile birkaç dakika içerisinde hesap açılışı işlemleri tamamlanıyor. Sümer, hesap açılışı ile müşterilerin birikimlerini N Kolay Bono’nun yüksek faiziyle değerlendirmeye başladıklarını söylüyor. Mevcut müşteriler ise kullanıcı mobil uygulama ile birikimlerini anlık takip edebiliyor. Bono alış-satış ve para transferi işlemlerini yapabiliyorlar.

    Piyasa faizlerinin aşağı yönde hareket ettiği mevcut konjonktürde N Kolay Bono’nun alındığı andaki faizinin vadesi boyunca sabitlenmesi, böylelikle piyasa faizleri aşağı yönlü hareket ettiği durumlarda dahi vade sonuna kadar değişmemesi özelliğine sahip. Sümer, “Müşterilerimizin paralarını diledikleri an faiz kaybetmeden kısmi veya tamamen kullanma olanağı sağlaması gibi özellikleri ile ürüne olan talebin hızlı bir ivme ile artacağını öngörüyoruz” diyor. N Kolay markasını bir platform haline dönüştüren banka, bunun üzerine birçok yeni fonksiyon inşa ediyor. Sümer, “N Kolay uygulamasına yatırım yapmayı sürdürerek, hayatı kolaylaştıran ve her ihtiyacı dijital yoldan giderebileceği, tek bir dokunuşla her türlü finansal ihtiyaçlarını karşılanacağı bir yaşam platformuna dönüştürüyoruz” diyor.

    DİJİTALDE FARKLI ÜRÜNLER

    Sümer, “Teknolojik ve dijital dönüşümün yıkıcı bir hızla ilerlediği günümüzde, sektörümüzün de bu gelişime kayıtsız kalması imkânsız hale geldi. Bugün geldiğimiz noktada yalnızca teknolojik dönüşüm projeleri ile çağa ayak uydurmak mümkün değil. Teknoloji ve inovasyon temelli bakış açısını şirket kültürünün ve çalışma modelinin tam kalbine konumlandırmak gerekiyor. Biz de bu bakış açısıyla, iş ortağımız şirketlerin ve iştiraklerimizin kurduğumuz finansal teknolojiler ekosisteminin parçası olmalarını çok önemsiyoruz” diyor.

    Dünyada genel olarak bankalar yatırımlarının yaklaşık yüzde 15’ini teknolojiye ayırırken Aktif Bank, yaklaşık yüzde 20-25 bandında bir yatırım payı ayırıyor. Müşterilerinin hayatında “kolaylık” sağlamayı çok önemsediklerini vurgulayan Sümer, bunu da teknoloji ve inovasyon ile yapmayı her zaman öncelikli hedef olarak gördüklerini söylüyor.

    YENİ UYGULAMALAR

    Aktifbank, Passo uygulamasının içine yeni fonksiyonlar ekliyor. Passo’nun içinde QR ödeme de bulunuyor. POS cihazına gerek kalmadan artık ödeme yapılabiliyor. Bunun yanında uygulamaya “Kolay Paketleri” eklendi. Acil nakit ihtiyacı olanlar 15 gün boyunca faizsiz “Kolay Paketler” ile 500 TL’ye kadar ihtiyaçlarını dakikalar içinde karşılayabiliyor.

    Bunlar alışveriş yapabilme, nakit ihtiyacına yanıt verebilme, anında kredi çekebilme, QR ile 7 gün 24 saat ücretsiz para transferi yapabilme gibi hayatı kolaylaştıran fonksiyonlar olarak sıralanıyor. Artık Passo uygulaması olan biri sadece cep telefonuyla stadyuma girebiliyor. Stadyumda ya da stadyum dışında yine cep telefonundan QR ile 7/24 para transferi ve yeme-içme ödemelerini yapabiliyor.

    Kısa bir süre önce Passo’nun futbol dünyasındaki deneyimi eğlence ve etkinlik dünyasına taşındı. Bu doğrultuda Zorlu PSM ile işbirliği yapılarak etkinlik bilet satışları konusunda anlaşma imzalandı. Passo artık sadece futbolseverlere değil, kültür sanat etkinliklerini takip eden, katılım gösteren herkese hizmet veren bir platform haline geliyor. Spor ve eğlence biletlerini de uygulama içerisinden satın alabilen Passolular, Passolig kartlarının vizeleme işlemlerini de basitçe tamamlayabiliyor.

    Aktif Bank, tüm bunların yanı sıra 2019’da Japonya’nın ileri teknolojisine, uzmanlığına sahip entegre güvenlik sağlayıcısı SECOM ile ortaklık kurarak güvenlik teknolojileri sektöründe yatırım gerçekleştirdi.

    Ayrıca bankanın toplu ulaşım alanında dijital ürünleri bulunuyor. Örneğin Ankara’da, AnkaraKart Mobil ile 450 bin kullanıcının söz konusu uygulamayı cep telefonuna indirmiş. 2020’de Ankara nüfusunun yüzde 15’ini AnkaraKart Mobil kullanıcısı olması hedefleniyor. Ulaşımda büyük kolaylık sağlayan bu uygulama ile Ankaralılar ulaşım kartlarına para yükleyebiliyor, otobüsünü takip edebiliyor ve ulaşım kartını kullanmadan sadece cep telefonu ile otobüse binebiliyor.

    AFRİKA’YA İHRACATIN KOLAY YOLU

    Sümer, “Kurumsal bankacılık alanında 2019 yılında başta Sahra Altı Afrikası, Ortadoğu ve CIS Ülkeleri olmak üzere zor coğrafyalar odaklı 70 farklı ülkeye yönelik ihracat faaliyetlerimizi, 2020 yılında da sürdüreceğiz. Önümüzdeki dönemde de zor coğrafyalara katma değeri yüksek bankacılık çözümleri sunabilmek kurumsal bankacılık stratejimizin ana unsurlarından olacak” diyor.

    Aktif Bank, Afrika pazarı için ihracatçılara akreditif, teminat mektubu, para transferi, vesaik ve mal mukabili gibi hizmetlerini 128 ülkedeki bin farklı banka üzerinden sunuyor. Türkiye ve Afrika arasındaki ticareti geliştirmek için çalışmalar gerçekleştiren Aktif Bank bu doğrultuda ihracatçı firmaların yaşadığı sorunları inceleyip, bu problemlerin çözümüne katkı sağlayacak çalışmalar gerçekleştiriyor. Sümer, “Firmalarımız Afrika ile iş yaparken ihracat bedellerini zamanında alamıyor hatta hiç alamıyor. İthalatçı firma hakkında istihbarat elde edilemiyor. İhracatlarını güvenceye almak için akreditiflerine teyit ekletemiyor. Bu kapsamda yaptığımız çalışmalar çerçevesinde Afrika’yı dolaşıp, birçok ülkeyi ziyaret ettik. Bankalarla ilişkiler kurduk. Bugün bankamız ihracatçılarımızın 54 farklı Afrika ülkesinden gelecek akreditiflere teyit ekleyebiliyor” diyor. Aktif Bank, 2020 yılı sonunda sadece Afrika kıtasına yönelik ihracat işlem hacmini bir milyar dolara çıkarmayı hedefliyor.

    Aktif Bank, yenilenebilir enerji sektörüne önem veren yatırım bankalarından biri. Bankanın çoğunluğu güneş olmak üzere güneş, hidroelektrik ve rüzgâr enerjisinde 240 Mw büyüklüğünde 38 projeye toplam 200 milyon dolar nakdi ve gayrinakdi kredisi bulunuyor. Banka, 2020’de bu alanda yeni yatırımlara hazırlanıyor.