Ağbal: Asgari ücret 1.300 TL altına düşmez

0
43

Maliye Bakanı Naci Ağbal, NTV televizyonu ile gerçekleştirdiği mülakatta küresel piyasalarda önemli dalgalanmalar olduğunu, ABD seçimlerinin sürpriz ile sonuçlanması ardından Trump’ın ekonomi politikalarına yönelik endişelerin küresel piyasalarda karışıklığa neden olduğunu belirtti.

Doların bütün paralar karşısında değer kazandığını belirten Ağbal, faizlerin yukarı geleceği beklentisiyle birlikte yatırımcıların gelişen piyasalardan para çekmeye başladığını, TL’de de benzer bir seyri olduğunu belirtti. “Hükümet olarak ihtiyatlı yaklaştık. İlgili kurumlar gereken tedbirleri aldı” diyen bakan, küresel piyasalarda son bir iki gündür durulma olduğunu, ilk paniğini giderilmesiyle birlikte gelişen ğiyasalarda görünümün bir iki gündür olumlu olduğunu ifade etti. Dalgalı hareketlerin zemin kaybettiğini belirten Ağbal, “Döviz hareketlerinin ekonomi üzerindeki etkilerini hükümet olarak takip ediyoruz. Kamu hesapları itibariyle kısa vadede bir sıkıntı olmadı” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Maliye Bakanı Ağbal, söz konusu mülakatta asgari ücretlerle ilgili olarak, “Asgari ücretin gelir vergisi tarifesindeki artış nedeniyle 1300 liranın altına düşme ihtimali oldu. Biz bunu engellemek için 26 Ekim’de düzenleme yaptık. Kanunda ücretleri 1300 liranın altına düşen vatandaşların aşağı düşen ücreti karşılama taahhüdüne girdik. Çalışan ücretlerinin 1300 liranın altına düşmesi söz konusu değil. Her vatandaşa çağrıda bulunuyorum. Özel kesinti olmaksızın eline geçen ücrette 1300 liranın altında ücret varsa işverenlere başvursunlar. ” dedi.

Ayrıca Maliye Bakanı Ağbal, vergi borçlarının yapılandırılması ile ilgili konuştu. Yapılandırma kanununda bugünün son ödeme günü olduğunun altını çizen Ağbal, “21.00’e kadar bütün vergi daireleri açık. Geçe 24.00’e kadar vatandaşlar geldiği sürece ödemeleri alacağız. 7,5 milyar liralık bir tahsilatı yaptık. Peşin ödeme için son gün. Sakın taksitleri kaçırmasınlar. İlk iki taksiti ödemeyen vatandaşlar kanunun getirdiği imkanlardan yararlanamıyor. Malı var satmış fakat faturayı düzenlememiş, bu başvurular da bugün bitiyor” şeklinde vatandaşlara çağrıda bulundu.
Otomobil’de ÖTV artırımına ilişkin konuşan Ağbal, düzenlemenin piyasa tarafından beklendiğini ve sektörün kendisi tarafından bir an önce yapılmasının talep edildiğini belirtti. Maliye Bakanı, piyasanın yüzde 40’ının düzenlemeden etkilenmediğini belirtirken, orta segmentteki artışların makul ve düşük tutulduğunu söyledi.