“Afrika pazarı için daha fazla geç kalmayalım”

0
29

İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçılar Birliği (İDDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Mertöz, Güney Afrika’yı kıtanın kapısı olarak gördüklerini, ülkenin hem sosyal hem de ekonomik yönden hızla geliştiğini, bu pazar için geç bile kaldıklarının söylenebileceğini bildirdi.

İDDMİB’den yapılan açıklamaya göre birlik, Güney Afrika’nin Johannesburg kentinde düzenlenen “BAUMA Conexpo Africa 2015” fuarına katıldı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Mertöz, Güney Afrika’yı kıtanın kapısı olarak gördüklerini, ülkenin hem sosyal hem de ekonomik yönden hızla geliştiğini, bu pazar için geç bile kaldıklarının söylenebileceğini dile getirdi.
Güney Afrika’nın sadece yapı sektöründe değil, diğer alanlarda çok ciddi iş potansiyeline sahip olduğuna işaret eden Mertöz, “Türk ihracatçısı hazır pazarlara odaklanıp kalmasın, ufkunu geniş tutsun, biz bu pazarda yaptığımız incelemeler sonucunda Türk firmalarının burada çok iş yapacağına inandık” ifadelerini kullandı.

Gerçekleştirdiği 3.4 milyar dolarlık yapı malzemeleri ithalatı ile dikkati çeken Güney Afrika pazarından, sadece 45 milyon dolarlık pay alan Türk yapı sektörü daha fazla ihracat için atağa kalkıyor.
 
– “Güney Afrika’nın ithalat sıralamasında Türkiye ilk 15’te”
İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri (İMMİB) Yapı Komitesi Başkanı Serdar Urfalılar ise Güney Afrika’nın ithalat sıralamasında Türkiye ilk 15’te yer alırken, bu sıralama yapı malzemeleri için yapıldığında ilk 20’ye bile giremediklerini bildirdi.

Bu rakamların sektör olarak pazara ne kadar uzak kaldıklarının bir göstergesi olduğunu  belirten Urfalılar, katıldıkları fuarlar ile ihracatçılara uzak gibi görünen pazarları yakın ettiklerini, bir ihracatçı için uzak kavramını mesafelerin değil, navlun fiyatlarının belirlemesi gerektiğini dile getirdi.

Türk yapı sektörünün Afrika pazarından daha fazla pay alabilmesi için “BAUMA Conexpo Africa 2015” fuarına milli katılım gerçekleştirdiklerine değinen Urfalılar’ın açıklamada şu görüşlerine de yer verildi:
“Bölge ülkeler ve mevcut ihracat pazarlarında yaşanan ekonomik ve siyasal sorunlar sektör olarak yeni pazarlara yöneltiyor. İhracatçılar üzerinde uzak algısı olan bu pazara, Türk yapı malzemeleri komitesi olarak 246 metrekare alanda 10 firma ile milli katılım gerçekleştirdik. 68 bin metrekarelik bir alan üzerine kurulan fuar bu yıl 42 ülkeden 616 katılımcı firma ve 110 ülkeden 14 bin 700 ziyaretçiyi ağırladı. Bunlar çok ciddi rakamlar. Türk yapı komitesi olarak fuara ilk kez gerçekleştireceğimiz katılımın pazardaki payımızı çok ciddi seviyelere çıkaracağına inanıyorum. Yabancıların Türkiye’deki yapı malzemesi kalitesinden hiç haberleri yok. Her fırsatta sektörün büyüklüğünü ve kalitesini vurguluyoruz. Biz inşaat demiri ihracatında dünya birincisiyiz. Seramikte, doğal taşta, çimentoda, boruda ve pek çok üründe dünyada öndeyiz. Bunları anlattıkça insanlar şaşırıyor. Gerçekleştirdiğimiz bu sektörel ticari heyetler ile bu farkındalığı oluşturuyoruz.”