ABD’de ÜFE düşüşünü sürdürdü

0
56

ABD Çalışma Bakanlığı’nın bugün açıkladığı verilere göre, ÜFE şubatta aylık yüzde 0,5 ve yıllık yüzde 0,6 geriledi. Bu sonuçla, düşüşünü dördüncü aya taşıyan ÜFE ilişkin şubat beklentisi yüzde 0,3 artış yönündeydi. ÜFE, ocakta yüzde 0,8 ve öncesindeki iki ayda yüzde 0,2 düşüş göstermişti. 

Veriler, ayrıca değişken gıda ve enerji fiyatlarını içermeyen çekirdek ÜFE’nin de şubatta yüzde 0,5 gerilediğini ortaya koydu. Daha az değişkenlik gösteren çekirdek ÜFE’nin şubatta yüzde 0,1 artması bekleniyordu.

Artış beklentisinin aksine gerileyen ÜFE’de gıda fiyatlarının düşüşünü sürdürmesi etkili oldu. Son 3 aydır düşen gıda fiyatları şubatta da yüzde 1,6 gerilerken, bunda en büyük rolü yüzde 17,1 azalan sebze fiyatları oynadı. 

ÜFE, üretimde kullanılan girdilerin fiyatlarını ölçerek, nihai ürün fiyatlarına ve dolayısıyla enflasyona ilişkin önemli ipuçları veriyor.

Ülkede yaklaşık 3 yıldır yüzde 2 hedefinin altında seyreden enflasyon, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) en büyük endişelerinden birini oluşturuyor. Fed yetkilileri, son Federal Açık Piyasa Komitesi toplantısında, faiz artışına enflasyonun orta vadede yüzde 2 hedefine yaklaştığından emin olunmadan başlanmaması yönünde karar almıştı. 

Komite’nin bir sonraki toplantısı, 17-18 Mart 2015 tarihlerinde yapılacak. Yellen, söz konusu toplantının ardından basın konferansı düzenleyerek, yeni kararları değerlendirecek.