ABD’de konut başlangıçları sert düştü

    0
    18

    ABD’de konut başlangıçları şubat ayında yüzde 17 gerileyerek son 4 yılın en kötü performansını gösterdi. 

    ABD Ticaret Bakanlığı’nın bugün açıklanan verilerine göre, şubat ayı konut başlangıçları önceki aya kıyasla yüzde 17 azalarak 897 bin oldu. Bu sonuçla, şubat 2011’den bu yana en büyük düşüşünü kaydeden veriye ilişkin piyasa beklentisi, 1 milyon 48 bin yönündeydi. 

    Veriler, ayrıca şubat ayında verilen inşaat izinlerinin aylık yüzde 3 artışla 1 milyon 92 bine yükseldiğini ortaya koydu. Böylece, son 4 ayın en yüksek artışını gösteren inşaat izinlerinin 1 milyon 58 bine gerilemesi bekleniyordu. 

    Bu arada, ocak ayına ilişkin konut başlangıçları 1 milyon 65 binden, 1 milyon 81 bine ve inşaat izinleri 1 milyon 53 binden 1 milyon 60 bine revize edildi.

    Konut başlangıçları aralık 2014’de ise 1 milyon 87 bin düzeyinde gerçekleşerek, geçen yılın konut sektörü için 2007’den bu yana en iyi yıl olmasını sağlamıştı. 

    Ekonomistler, beklentilerin üzerinde gerileyen şubat ayı konut başlangıçlarına ilişkin olarak, sektörün olumsuz kış şartlarından zarar gördüğü, ancak inşaat izinlerindeki artışın bu etkinin geçici olduğuna işaret ettiği değerlendirmesini yaptı.