ABD’de kişisel gelir ve harcamalar arttı

    0
    37

    ABD’de kişisel harcamalar ocak ayında beklenti paralelinde yüzde 0,2 artarken, kişisel gelirler yüzde 0,4 yükselerek beklentiyi geride bıraktı. Kişisel Tüketim Harcamaları (PCE) fiyat endeksi ise aylık yüzde 0,4 ve yıllık yüzde 1,7 artarak beklentiyi karşıladı. 

    ABD Ticaret Bakanlığının raporuna göre, kişisel harcamalar ocakta önceki aya kıyasla yüzde 0,2 arttı. Aralık 2017 döneminde Noel alışverişlerinin etkisiyle yüzde 0,4 yükselen satışlara yönelik ocak beklentisi de yüzde 0,2 artış seviyesindeydi. 

    Rapor, Amerikalıların kişisel gelirlerinin ocakta önceki aya kıyasla yüzde 0,4 artarak yüzde 0,3 seviyesindeki beklentinin üzerinde gerçekleştiğini ortaya koydu. Aralık ayına ait kişisel gelirler verisindeki değişim ise yüzde 0,4 artışta sabit bırakıldı. 

    PCE fiyat endeksi beklenti paralelinde 

    Rapora göre, Kişisel Tüketim Harcamaları (PCE) fiyat endeksi ocakta aylık yüzde 0,4 ve yıllık 1,7 artarak beklentileri karşıladı. 

    ABD Merkez Bankası Fed’in tercih ettiği enflasyon göstergesi çekirdek PCE fiyat endeksi de beklentiler doğrultusunda aylık bazda yüzde 0,3 arttı ve yıllık bazda yüzde 1,5 ile önceki ayki seviyesini korudu. 

    Analistler, Amerikalı tüketicilerin gelir ve harcamalarındaki istikrarlı yükseliş ile enflasyondaki artışın, Fed’in mart toplantısında faiz artırmasını desteklediğini belirtiyor.