ABD’de istihdam beklentilerin hafif altında

    0
    30

    ABD’de tarım dışı istihdam nisanda 223 binle beklentinin hafif altında gerçekleşti. İşsizlik oranı, yüzde 5,4 ile son 7 yılın en düşük seviyesine geriledi.  

    ABD Çalışma Bakanlığı’nın verilerine göre, tarım dışı sektörler nisan ayında 223 bin kişiye daha iş imkanı sağladı. Bu sonuçla, önceki ayki zayıf verinin geçici olduğuna işaret eden veriye ilişkin piyasa beklentisi ise 228 bin düzeyindeydi.

    Beklentilerin hafif altında kalan tarım dışı istihdam verisinde, özellikle İnşaat ve sağlık sektörlerindeki işe alımlar önemli rol oynadı. 

    Mart ayı tarım dışı istihdam verisi 126 bin kişiden 85 bine, şubat ayı verisi ise 264 binden 266 bine revize edildi. 
    Bu arada, nisanda yüzde 5,4’e gerileyerek, beklentiyi karşılayan işsizlik oranı, böylece Mayıs 2008’den bu yana en düşük seviyesini kaydetti.

    Veriler, ayrıca martta yüzde 62,7 seviyesinde gerçekleşen iş gücüne katılım oranının, nisanda sınırlı artışla yüzde 62,8’e yükseldiğini ortaya koydu. Öte yandan, ortalama saatlik kazançlar aylık yüzde 0,1 ile beklentinin altında arttı. Haftalık ortalama çalışma saati ise değişmeyerek, 34,5’de sabit kaldı. 

    Ekonomistler, mart ayında olumsuz hava şartları ve petrol rafinerilerindeki işten çıkarmalar gibi nedenlerle 85 bine gerileyen istihdam artışının, nisanda toparlanmasını sektördeki iyileşmenin devam edeceği şeklinde değerlendirdi. Bununla birlikte, bu durumun ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artışına bu yıl içinde gitme olasılığını artırabileceği belirtiliyor. 

    Öte yandan, dolar verinin açıklanmasının ardından değer kaybederken, Avro/dolar paritesi 1,1242’den 1,1285’e yükseldi,  dolar/TL paritesi ise 2,68 seviyesine geriledi.