ABD’de işsizlik maaşı başvuruları beklentinin altında

    0
    56

    ABD Çalışma Bakanlığı’nın bugün açıklanan verilerine göre, geçen hafta ilk kez işsizlik maaşı talebinde bulunanların sayısı önceki haftaya oranla 3 bin kişi artarak 265 bin oldu.
     
    Bir önceki hafta 262 bine gerileyerek, son 15 yılın en düşük seviyesini kaydeden başvurulara yönelik piyasa beklentisi ise 278 bin olarak belirlenmişti.
     
    Veriler, ayrıca daha az değişkenlik gösteren son 4 haftalık ortalama işsizlik maaşı başvurularının 4 bin 250 kişilik azalışla 279 bin 500’ye gerilediğini ortaya koydu. Süregelen işsizlik başvuruları da önceki haftaya oranla 25 bin kişi azalarak, 2 milyon 228 bin oldu.
     
    Ekonomistler, işsizlik maaşı başvurularının izlediği grafiğin, istihdam sektöründeki iyileşmenin yavaşlayan büyümeye rağmen devam ettiği şeklinde değerlendirirken, yarın açıklanacak nisan ayı tarım dışı istihdam verisinin sektördeki gelişmeleri daha iyi yansıtacağını ifade ediyor.
     
    Tarım dışı istihdam martta 126 bin kişiyle beklentinin çok altında kalarak, son 15 ayın en düşük seviyesinde gerçekleşirken, işsizlik oranı yüzde 5,5’de sabit kalmıştı.
     
    Yarın açıklanacak nisan ayı tarım dışı istihdamın 220 bin seviyesine yükselerek, işsizliği yüzde 5,4’e çekmesi bekleniyor.
     
    ABD Merkez Bankası ise en güncel tahminlerine göre, ülkedeki işsizlik oranının bu yıl yüzde 5 ila 5,2 aralığına gerileyeceğini öngörüyor.