ABD’de ISM İmalat Endeksi 2.5 yılın en düşüğünde

    0
    21

    ABD’de ISM İmalat Sanayi Endeksi ekimde 50,1 ile yaklaşık 2,5 yılın en düşük seviyesine geriledi.

    ABD Tedarik Yönetim Enstitüsü (ISM) tarafından açıklanan İmalat Sanayi Endeksi, ekimde bir önceki aya göre 0,1 puan azalışla 50,1 oldu. Bu sonuçla, Mayıs 2013’den bu yana en düşük seviyesini kaydeden endekse yönelik beklenti, 50 seviyesindeydi.

    Veriler, ayrıca ISM İstihdam Endeksi’nin 47,6’ya inerek Ağustos 2009’dan bu yana en düşük seviyesine gerilediğini ortaya koydu. Yeni sanayi mallarına yönelik talep ise 50,1’den 52,9’a yükseldi.

    ISM İmalat Sanayi Endeksi, perakende, inşaat, kamu, sağlık ve finansal hizmetleri de içeren, toplamda 18 sektörden 300’ü aşkın şirket yöneticisiyle yapılan anket sonuçlarına göre hesaplanıyor. Endeksin, 50 ve üzerinde değerler alması genişlemeye, 50’nin altında kalması ise daralmaya işaret ediyor.

    Analistler, son 4 aydır düşüş eğilimini sürdüren ISM İmalat Sanayi Endeksi’nde güçlü dolar, zayıf küresel talep ve düşük enerji fiyatlarının etkili olduğu belirtiyor.

    Öte yandan, ABD’de yine bugün açıklanan eylül ayı PMI İmalat Sanayi Endeksi, 54,1 ile beklentilere paralel gerçekleşti. Ayrıca, eylül ayı İnşaat Harcamaları aylık yüzde 0,6 artışla beklentilerin hafif üzerinde açıklandı. 

    Haftanın ilk işlem gününe yükselişle başlayan New York borsasında endeksler, söz konusu verilerin ardından değer kazanmaya devam ediyor.