ABD ve Çin gümrük tarifeleri devreye giriyor

    0
    45

    Yurtiçinde piyasalar 9 Temmuz’da açıklanacak olan yeni kabine listesine odaklanırken küresel piyasalarda ana gündem maddesi ticaret savaşı olmaya devam ediyor.
     
    6 Temmuz’da ise küresel ticarette 68 milyar dolarlık denge daha sarsılacak.
     
    6 Temmuz Cuma günü ABD ve Çin karşılıklı olarak 34 milyar dolar değerinde ürünü kapsayan gümrük vergilerini uygulamaya başlayacak. ABD’nin ayrıca 16 milyar dolar değerinde ürünü kapsayacak ek gümrük vergisi tehdidi de masada.
     
    Bunun dışında ABD’nin 200 milyar dolarlık ürünü kapsayacak ek gümrük vergisi getirme tehdidi de bulunuyor. Fitch’e göre ABD’nin 200 milyar dolarlık Çin menşeli ürüne gümrük vergisi getirme tehdidi, Çin’in de misilleme olarak 188 milyar dolarlık ABD menşeli mal ve hizmete ek tarifeyle sonuçlanabilir.
     
    Gelişmeler küresel hisse senedi piyasalarına negatif yansıyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın tarifeleriyle başlayan ticaret savaşı gerilimi Fed’in bu yılın geri kalanında iki faiz artırımına daha ışık yaktığı ortamda ana baskı unsuru konumunda. Likidite koşulları sıkılaşırken ticaret savaşı şirketlerin kar beklentilerin baskılayarak değerlemeleri baskı altına alıyor.
     
    Bir süredir ticaret savaşı gerilimine dikkat çekerek küresel ekonominin üzerinde kara bulutlar biriktiği uyarısında bulunan IMF Başkanı Christine Lagarde, konunun asap bozan bir noktaya geldiğini söylemişti.