ABD üçüncü çeyrekte yüzde 2,1 büyüdü

0
32

ABD’nin üçüncü çeyreğe ilişkin büyüme verisi beklentiler paralelinde yüzde 1,5’den yüzde 2,1’e revize edildi.

ABD Ticaret Bakanlığı’nın bugün güncellediği verilere göre, Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH) üçüncü çeyrekte beklentiler paralelinde yüzde 2,1 yükseldi. Geçen ay açıklanan öncü tahminler ise ülke ekonomisinin söz konusu dönemde yüzde 1,5 büyüdüğüne işaret etmişti.

Yukarı yönlü revize edilen büyüme verisinde, öncü beklentilere kıyasla daha yüksek olan özel yatırım stoklarının etkili olduğu belirtildi.

Öte yandan, Kişisel Tüketim Harcamaları’ndaki (PCE) artış yüzde 3,2’den yüzde 3’e revize edildi. Ekonominin yaklaşık yüzde 70’ini oluşturan tüketim harcamalarına ilişkin piyasa beklentisi yüzde 3,2’de sabit kalması yönündeydi. 

PCE ve çekirdek PCE fiyat endeksleri ise yüzde 1,3 artışla beklentileri karşılarken, GSYH Fiyat Endeksi yüzde 3,1 ile beklentilerin hafif altında gerçekleşti. 

Analistler, ABD’nin zayıf küresel ekonomiye rağmen ılımlı büyümeyi sürdürdüğüne işaret ederek, bu durumun faiz artırımına hazırlanan ABD Merkez Bankası’nın (Fed) elini güçlendirebileceğini kaydediyor.

Fed’in bu yılki son Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı 15-16 Aralık tarihlerinde Washington’da gerçekleştirilecek. Üçüncü çeyrek büyüme verisine ilişkin üçüncü ve son güncellemeyse 22 Aralık’ta yapılacak.