Sık sık ABD devletinin devasa borç yüküne yönelik eleştirileriyle bilinen milyarder hedge fund yatırımcısı Ray Dalio, bu kez çok daha sert bir söylemle ABD’nin gittikçe büyüyen borç krizini “ekonomik kalp krizi”ne benzetti ve siyasetçileri 1990’lı parlak yıllara özgü mali disiplini yeniden yürürlüğe koymaya davet etti. ABD’nin halihazırdaki ulusal borcu yaklaşık 37 trilyon dolar ve federal bütçe açığı da gittikçe büyüyor.
Dünyanın en büyük hedge fonu Bridgewater Associates’in kurucusu Ray Dalio, Amerika’nın bütçe açığı sarmalını şu sözlerle tanımladı: “Aldığımızın yüzde 40 fazlasını harcıyoruz ve bu kronik bir sorun. Gördüğümüz tablo, adeta sıkarak borç hizmeti ödemeleri; bunu da satın alma gücünü azaltan, damarlardaki plaklara benzetebiliriz.”
Bu benzetme karamsar bir gerçeğin altını çiziyor: Borç hizmet ödemeleri hükümetin harcamaları arasında hızla büyüyerek, diğer öncelikler için gereken fonları saf dışı bıraktı. Dalio, ABD’nin mevcut zorunlu faiz ödemeleri için yeniden borçlanması gereken bir noktaya yaklaştığını, bu döngünün de yalnızca mali bir şok değil, kalp krizini andıran bir durumu tetikleyebileceğini belirtiyor.
Bununla birlikte, Dalio birlik içinde, kararlılıkla hareket edildiğinde hala bir çıkış yolu olduğunu söylüyor. Bunun için, 90’lı yılların mali disiplin ve dengeli ekonomik büyüme modeline işaret ediyor. Bunun için de, siyasi görüş ayrılıkların bir kenara bırakılarak birlik içinde hareket edilmesi gerektiğini vurguluyor. Twitter’daki mesajında şu ifadelere yer veriyor: “Ekonomi hala iyiyken harcama ve gelir vergisi iadelerini yüzde 4 oranında değiştirebilirsek, faiz oranları düşecektir ve biz de daha iyi bir durumda olacağız.” Bu tür bir dengeye 1991 ila 1998 yılları arasında da tanık olunduğunu belirterek, hem harcama kontrollerinin hem de hedeflenen vergi önlemlerinin 1990’larda nasıl dengeyi kurduğuna dikkat çekiyor. (Kaynak: Fortune.com)