AB, Türkiye için büyüme beklentisini düşürdü

    0
    22

    Avrupa Komisyonu, Türkiye için büyüme beklentisini düşürdü. Düşük petrol fiyatlarının son çeyreklerde yurt içi özel sektör talebinin desteklediğini ancak ihracatın düştüğünü belirten Komisyon, hızlaartan gıda fiyatları ve kurda değer kaybının etkileri enflasyonun yüksek tek haneli rakamlarda kalmasına yol açtığını vurguladı.
       
    Avrupa Komisyonu, “2015 Kış Dönemi Avrupa Ekonomik Tahminleri Raporu’nu yayınladı.
       
    Rapora göre, Türkiye ekonomisi için 2015 yılı GSYH büyüme tahminini yüzde 3,2’den yüzde 3,0’e, 2016 için yüzde 3,7’den yüzde 3,2’ye çekildi. 2017 yılı büyüme beklentisi yüzde 3,4 olarak tahmin edildi.

    AB PARLAMENTOSU ÜYELERİNDEN TÜRKİYE’YE DESTEK
       
    Son ekonomik verilerin 2015’in ikinci yarısında daha yavaş ekonomik büyümeye işaret ettiğini belirten Komisyon, tüketici harcamalarının yavaşlamakta olduğunu görüldüğünü ve tüketici güveninin Eylül’de çok uzun süredir görülmeyen seviyene düştüğünü vurguladı. 
       
    Tahminlerde TL’de değer kaybının 2016’da ihracata destek vereceğini öngördüklerini ifade eden AB Komisyonu, iç talep tarafından ise düşük petrol fiyatlarını etkisinin azalması ile birlikte tüketiciharcamalarında büyümenin yavaşlayacağını öngördüklerini belirtti. 2016’da iyileşen net ihracatın iç talepteki yavaşlamanın üzerine çıkacağını öngören Komisyon, bunun sonucu olarak 2016’da büyümenin yüzde 3,2olacağı, 2017’de ise yüzde 3,4’e toparlanacağı tahmininde bulundu.     
       
    Komisyon, enflasyonun bu yıl yüzde 7,4 ve gelecek yıl yüzde 7,7 olacağını tahmin etti. Bir önceki tahmin bu yıl için yüzde 7,0, gelecek yıl için yüzde 7,3 enflasyon olacağı yönündeydi. 2017 yılı için ilk kez açıklanan tahmin yüzde 7,5 oldu.
       
    İşsizlik oranı için Komisyon’un tahmini bu yıl için yüzde 10,8, gelecekyıl için yüzde 11,2 oldu. Önceki tahmin sırasıyla yüzde 10,6 ve yüzde 10,5seviyesindeydi. 2017 yılı tahmini yüzde 11,5 şeklinde oluştu.
     
    GSYH/Cari açık tahmini bu yıl için yüzde -4,4’ten yüzde -5,9’a, gelecekyıl için yüzde -5,0’ten yüzde -6,2’ye revize edildi. 2017 yılı için tahmin -%6,3 oldu.
       
    Avrupa Komisyonu özel tüketimin bu yıl yüzde 3,6, gelecek yıl yüzde 2,4,2017 yılında yüzde 2,9 artacağını tahmin etti. Kamu harcamalarında ise tahminler sırasıyla yüzde 4,8, yüzde 5,0 ve yüzde 4,8 oldu.

    EURO BÖLGESİ İÇİN BÜYÜME VE ENFLASYON GÖRÜNÜMÜNÜ DÜŞÜRDÜ
    AB Komisyonu, Euro Bölgesi’nde ve Avrupa Birliği genelinde ekonomik toparlanmanın 3’ncü yılda da devam ettiğini bildirdi. Komisyon, global ekonomide zorlaşan şartlara bağlı olarak gelecek yıl büyümenin daha yavaş bir hızla gerçekleşeceğini öngördü.
     
    Komisyon bugün yayınladığı Sonbahar 2015 Ekonomik Tahmin raporunda, petrol fiyaklarında düşüşün, genişlemeci para politikasının ve göreceli olarak zayıf euronun etkisi ile ekonomik toparlanma yaşandığını ve toparlanmanın yavaş olmakla beraler üye ülkelerin geneline yayıldığını vurguladı. 
     
    Bununla birlikte pozitif faktörleri etkisinin azalmakta ve yeni zorlukların ortaya çıkmakta olduğuğunu ifade eden Komisyon, zorluklar arasında gelişmekte olan piyasa ekonomilerinde ve global ticaretteki yavaşlamayı, ısrarla devam eden jeopolitik gerilimleri işaret etti.

    Komisyon, reel harcanabilir geliri destekleyen daha iyi istihdam performans, gevşeyen kredi şartları, finansal kaldıraç azaltımında ilerleme ve artan yatırımlarını 2016 ve 2017’de büyüme hızının zorluklara direnmesine destek vereceğini belirtti. Raporda, yapısal reformların pozitif etkisinin büyümeyi daha fazla destekleyeceğini öngörüldüğü de ifade edildi. 

    Komisyon Raporu’na göre Euro Bölgesi’nde  büyüme bu yıl yüzde 1,6, gelecek yıl yüzde 1,8 ve 2017’de yüzde 1,9 seviyesinde gerçekleşeceği tahmin ediliyor. AB genelinde ise büyümenin bu yıl yüzde 1,9, 2016’da yüzde 2,0 ve 2017’de yüzde 2,1 olması bekleniyor.