AB: Seçim sonrası Erdoğan’ın suskunluğu

0
44

Avusturya’nın saygın gazetelerinden Kurier, Avrupa Birliğinin Türkiye’deki seçimleri yorumlamasına yer verdiği haberinde, “Seçim yenilgisi sonrası Erdoğan’ın suskunluğu” başlığını kullandı.
 
Alman Yeşiller Partisi’nin Avrupa Parlamentosu grup başkan yardımcısı Ska Keller “Seçim sonucu Erdoğan’a Türk halkının tek kişilik şovu sevmediğini gösteren bir uyarıdır” dedi. AB Komisyonu’nun Türkiye’deki seçimlere katılımın oldukça yüksek olmasından memnuniyet duyduğu yer alan haberde, AB Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Komiser, Johannes Hahn ve AB Dışişleri ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini’nin ortaklaşa yaptıkları açıklamada „Bu Türk demokrasinin gücünün açık işaretidir“ dedikleri yer aldı. AB‘nin, yüzde 86’lık rekor katılım oranını tüm önemli siyasi partilerin temsilcilerinin parlamentoya girişlerini sağlaması açısından çok önemli bulduğu bildirildi. Açıklamada hızlı bir şekilde yeni hükümet oluşturularak birlikte çalışma isteği vurgulandı.
 
ERDOĞAN’IN SUSKUNLUĞU
Avusturya’nın saygın gazetelerinden Kurier “Seçim yenilgisi sonrası Erdoğan’ın suskunluğu” başlığıyla verdiği haberde, altı haftadan beri dolu olan Erdoğan’ın programının bugün boş olduğunu yazdı. Gazete, Erdoğan’ın son olarak 26 Nisan’da programının olmadığı bir boş günü olduğunu hatırlattı. Erdoğan’ın seçim öncesi Anayasa’nın Cumhurbaşkanı’nın tarafsız olması maddesini çiğneyip, her gün bir kaç konuşma birden yaptığı vurgulanan haberde, sürekli olarak muhalefeti eleştirdiğine dikkati çekildi. Gazetede “Seçim sonrası yalnızca AKP, meclis çoğunluğunu kaybetmedi, aynı zamanda başkanlık sistemi çabaları tarih oldu” ifadesi yer aldı.

İSPANYA BASINI: KRAL ÇIPLAK
Türkiye’deki genel seçim sonuçları İspanyol medyası tarafından da yakından takip edildi. Gazete manşetlerinde ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan vardı. İspanyol medyası seçimleri şahsileştiren Erdoğan’ın sandıktan birinci parti olarak çıkmasına rağmen istediği oy oranına ulaşamamasına dikkat çekti. Türk halkının bu seçimlerle Erdoğan’a ‘sultanlık hakkı’ vermediğine işaret eden bazı gazeteler ise Cumhurbaşkanı için “Kral Çıplak” yakıştırması yaptı. Kürtlerin seçim barajını aşarak parlamentoya önemli bir sayıda milletvekili sokmasına da değinen gazeteler Türkiye’nin bu bağlamda yeni bir döneme girdiğini ileri sürdü.
 
EL PAİS: “Kral Çıplak” başlığını atan gazete Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kendisini başkanlık sistemine götürecek seçimleri kaybettiğine dikkat çekti. Gazete ayrıca Erdoğan’ın toplumu bölerek yarısını kendisini seven yarısını da kendisinden nefret ettiren bir düzene getirdiğini vurguladı.
 
EL MUNDO: “Kürtler Erdoğan’ın saltanatına son verdi ” başlığını kullandı. Gazete ayrıca bu seçimin Cumhurbaşkanı’nın şahsi seçimi haline geldiğine de işaret ederek Erdoğan’ın tarafsız olması gereken bir çizgiden çıkarak meydanlarda AKP’ye oy istediğini belirtti. El Mundo gazetesi HDP’yi İspanya’daki öfkeliler hareketi olan “Podemos” ile karşılaştırarak bu partinin de aynen Podemos’un İspanya’da elde ettiği başarı ile değerlendirdi.
 
ABC: “Erdoğan’ın partisi seçimleri kazandı ancak tek başına iktidara gelecek çoğunluğa kavuşamadı” manşeti altında verdiği haberinde Kürtlerin elde ettiği oy oranının Türk siyasi arenasını yeni bir döneme soktuğuna işaret etti.
 
LA RAZON: “Erdoğan ilk defa tek başına iktidar olamayacak” başlığını atan gazete Türkiye’yi başkanlık sistemine götürecek seçimlerin kaybedildiğini bu seçimlerin genel seçimlerden çok Erdoğan’ın seçimi haline dönüştüğünü ifade etti.
 
LA VANGUARDİA: ” Türkiye Erdoğan’a daha fazla güç vermeye direniş gösterdi” başlığını kullanan gazete AKP partinin meclisteki % 60’lık çoğunluğunun erimeye başladığını yazdı.
 
EL PERİODİCO: “Türkler Erdoğan’ın partisinden çoğunluğu sandıktan geri aldı” manşeti altında geçtiği haberinde seçimleri kendi şahsi seçimleri haline dönüştüren Cumhurbaşkanının isteklerinin halk tarafından geri tepildiğini belirtti.