Sanofi’nin yeni CEO’suna 4 milyon euro “hoşgeldin parası”!

0
37

ABD’de göreve yeni başlayan CEO’lara verilen ve “golden hello” (altın merhaba) olarak adlandırılan astronomik bonuslar kanıksanmış olsa da,  ABD kadar liberalizasyonu kutsamayan Avrupa kıtasında bu tür uygulamalar kamuoyunda sıkıntı yaratabiliyor. 
 
Nitekim Fransız eczacılık devi Sanofi’nin yeni CEO’su Olivier Brandicourt için hazırlanan 4 milyon euro’luk hoş geldin bonus’u Fransa’da hükümet çevrelerinde tartışma yarattı.
 
Sanofi’nin başındaki Chris Viehbacher’in gönderilmesinden üç buçuk ay sonra, Bayer’in eski yöneticisi Olivier Brandicourt 2 Nisan’da yeni koltuğuna oturacak. Kendisine göreve başlama bonusu olarak ilk aşamada 2 milyon euro ödenecek. Olivier Brandicourt hâlâ bu görevdeyse Ocak 2016’da,  2milyon euro daha alacak. Üstelik buna, Brandicourt’un 2015-2018 yılları arasında şirketin hedeflerini tutturması koşuluyla vaat edilen 66 bin Sanofi hissesi de dahil değil. Bu da tahminen yine 4 milyon euro’luk ilave bir tutar anlamına geliyor. Böylece toplam ödül 8 milyon euro’ya ulaşacak. Bu miktar Olivier Brandicourt’un selefi Chris Viehbacher’in 2008 yılında iş başına gelirken aldığı bonusun hemen hemen iki katı.
 
İş dünyasındaki bu uygulama ABD’de çok yaygın ancak Fransa’da fazla bilinmiyor. Futbolda “transfer ücreti” denilen bu tür ödemeler şirketlerin tepe yöneticilerine de bir tür” hoş geldin” deme amacını taşıyor. Fransız hükümet yetkilileri Sanofi’nin yeni patronuna vaat edilen “bonus”u anlaşılmaz diye nitelerken, Olivier Brandicourt’un bu ödülü “reddedeceği”ni umanlar da var.