Bankacılık alanında olmayan pek çok şirket birdenbire ABD’de bankacılık işine dahil olmak için başvuruda bulunmaya başladı; bunlar arasında General Motors, Stellantis gibi otomotiv kuruluşlarından Circle ve Ripple gibi kriptopara operasyonlarına pek çok şirket var.
Bankalar ise, şaşırtıcı olmayacak bir şekilde, bu durumdan memnun değil.
Endişelerinin nedeni ise, rekabet değil, sektöre yeni giren bu isimlerin, geleneksel olarak bu işin bir parçası olan yasal zorunlulukların bir kısmını baypas edip, daha kolay yollarla bankacılık hizmeti vermek istemeleri.
Analistler, bankaların rekabete karşı olmadıklarını ancak bankacılık yapmak isteyen az sayıda piyasa katılımcısına daha esnek kurallar uygulanmasını çifte standart olarak gördüklerini belirtiyorlar.
Trump yönetimi finans hizmetleri sektörünü yöneten çok sayıda yasal düzenlemeyi yeniden gözden geçirirken, Washington’da da kimin banka olabileceğine dair tartışmalar kızışıyor.
Bu sürecin bankalar için daha gevşek kurallar ortaya koyması bekleniyor ancak aynı zamanda regüle bankacılık eko sistemine yeni girmek isteyenler için de çıta düşürülebilir.
Geçen hafta, Federal Mevduat Sigorta Kurumu FDIC sektöre yeni girenler için bazı düzenlemeler yapmak istediğinin altını çizdi.
General Motors, Stellantis ve Nissan gibi otomotiv kuruluşları kısa süre önce, kredilerde ve mevduatta geleneksel bankaların sunduğu sigorta hizmetinden yararlanmak için başvurdular. Ana şirketleri, geleneksel bankalardan farklı olarak FED’in gözetiminde olmayacak.
Pek çok kripto ve fintech şirketi ise, bankacılık sisteminde mevzuatta farklı bir yol izliyor: ABD’de tüm bankalar ve banknotların basımında kontrol yetkisine sahip Office of the Comptroller of the Currency’nin (OCC) çatısı altında olmak istiyorlar.
Şimdiye kadar bu yıl en az 18 farklı ticari faaliyet bunun için başvuruda bulundu; buna göre, bir şirket kredi veremiyor ya da mevduat almıyor ama bazı emanet hizmetleri sunabiliyor.
Başvuruda bulunan şirketler arasında, dünyanın ikinci büyük stablecoin’I Circle, kripto firması Ripple, İngiliz fintech Wise, Fidelity Investments’ın kripto kolu Fidelity Digital Assets gibi isimler var.