Neo Portföy’ün Fonu, Konut Almadan Konut Gelirinden Yararlandıracak

By Fortune Türkiye

Neo Portföy ve Emlakjet iş birliğiyle kurulan NPJET Gayrimenkul Yatırım Fonu, yatırımcılara doğrudan taşınmaz sahibi olmadan gayrimenkul gelirine ortak olma fırsatı sunuyor. 200 milyon TL ile başlayan fonun, 5 yıl içerisinde 500 milyon dolarlık hacme ulaşması hedefleniyor. Neo Portföy Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Yener Yıldırım ve Emlakjet CEO’su Tolga İdikat NPJET hakkında bilgi verdi. – Zeynep Aktaş

Neo Portföy ile Emlakjet’in güç birliğiyle kurulan NPJET Gayrimenkul Yatırım Fonu, yatırımcılara taşınmaz satın almadan konut gelirine ortak olma imkânı sunuyor. 200 milyon TL büyüklükle başlayan fonun 5 yıl içinde 500 milyon dolara ulaşması hedeflenirken, fonun yatırım stratejisi yüksek getiri potansiyeli taşıyan konutları tespit edip kiraya vererek gelir ve değer artışı sağlamaya odaklanıyor. Türkiye’nin ilk veri ve yapay zekâ destekli konut fonu olan NPJET, profesyonel yönetimle şeffaf ve erişilebilir bir yatırım alternatifi vaat ederken, yalnızca bugünün değil, yarının gayrimenkul yatırım modelini tanımlamayı amaçlıyor. Fonun yatırım komitesinde ise sektörün deneyimli isimleri yer alıyor. Biz de Neo Portföy Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Yener Yıldırım ve Emlakjet CEO’su Tolga İdikat’tan NPJET hakkında bilgi aldık.

Fonun hedefi kira geliri ve değer artışı

Fonun temel yatırım stratejisi; yüksek gelir potansiyeli taşıyan konutları tespit ederek, bu varlıkları fon portföyüne dahil etmek, ardından kiraya vererek hem kira getirisi hem de orta-uzun vadeli değer artışından fayda sağlamak olarak özetleniyor. Neo Portföy’ün yatırım yönetimindeki deneyimi ile Emlakjet’in saha verisi ve teknolojik altyapısı birleşerek, yatırımcıya klasik gayrimenkul sürecine girmeden, profesyonel bir yapı altında yatırım yapma fırsatı sunuyor. Fonun yatırım yaptığı bölgelerde İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa öne çıkarken; toplamda 10 büyük şehirde faaliyet genişletilmesi planlanıyor. Özellikle 0–10 yaş arası konutlar, ulaşım ağlarına, sağlık merkezlerine ve ana arterlere yakın bölgeler tercih ediliyor. Henüz metronun ulaşmadığı, fakat değer kazanma potansiyeli taşıyan bölgeler de yatırım kapsamında yer alıyor.

Fonun hedefi TÜFE+%10 getiri sağlamak

Fonun yatırım komitesinde Bekir Yener Yıldırım, Mustafa Doğan, Deniz Şahinkaya, Tolga İdikat, Kerim Avşar ve Özgür Ö. Tanrıverdi gibi sektörün deneyimli isimleri yer alıyor. NPJET’e katılım için minimum 2.000 adet fon payı limiti belirlenmiş durumda. Yıllık yüzde 1,5 yönetim ücreti belirlenirken, enflasyonun üzerindeki getiri için %20 oranında performans ücreti uygulanacak. Hedeflenen yıllık getiri ise TÜFE + %10. Referans kur olarak Türk lirası veya Amerikan doları kullanıldığı belirtildi. Bu yönüyle NPJET, klasik emlak yatırımına göre daha düşük giriş maliyetiyle yatırımcıya konut gelirine ortak olma olanağı tanıyor.

Yatırımcı beklentileri değişiyor

Emlakjet CEO’su Tolga İdikat, değişen yatırımcı beklentilerine dikkat çekerek şunları söyledi:
“Gayrimenkul sektöründe finansman dinamiklerinin hızla değiştiği bir dönemden geçiyoruz. Kullanıcıların krediyle konut edinme eğilimi artarken, faiz oranlarındaki dalgalanmalara karşı hassasiyet de artıyor. Biz de bu yeni dönemi doğru okuyarak, Neo Portföy ile Türkiye’nin veri ve yapay zekâ destekli ilk gayrimenkul yatırım fonunu kurduk. 2006’dan bu yana edindiğimiz veri birikimi, teknoloji altyapımız ve 40 bini aşkın emlak danışmanımızla oluşturduğumuz saha tecrübesi sayesinde, yatırımcıları doğru varlıklarla buluşturmayı hedefliyoruz.”

Alternatif varlıklar giderek öne çıkıyor

Neo Portföy Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Yener Yıldırım ise, alternatif yatırım araçlarına olan ilginin arttığını belirterek şunları ifade etti: “Yeni bir gayrimenkul ürününü yatırımcılara sunmaktan dolayı mutluyuz. Bugün 42 bin yatırımcımız var ve biz de sektör gibi hızlı büyüyoruz. GYF piyasasında ciddi bir potansiyel görüyoruz. Türkiye’de 2024 sonunda GYF’lerin toplam büyüklüğü 103,3 milyar TL’ye ulaştı. 2023’te bu rakam 52,3 milyar TL idi. Yani bir yılda yaklaşık yüzde 100’lük bir artış gerçekleşti. Neo Portföy olarak 20 adet GYF, 4 adet Proje GYF yönetiyoruz. Ayrıca 6 yeni Proje GYF de yolda. 2024 yılında yaklaşık 1.000 adet gayrimenkul işlemi yaptık.”

İstanbul’dan Çanakkale’ye yoğun yatırımlar

Neo Portföy’ün 2024 yılı itibarıyla en fazla yatırım yaptığı iller arasında İstanbul (105 taşınmaz, 1,8 milyar TL), Kocaeli (31 taşınmaz, 842 milyon TL), Antalya (63 taşınmaz, 964 milyon TL) ve Çanakkale (35 taşınmaz, 543 milyon TL) yer aldı. Bu portföy, konutun yanı sıra ticari gayrimenkulleri de kapsayan geniş bir çeşitliliğe sahip. Fonun başlangıç aşamasında 27 konutun dahil edildiği bilgisi paylaşıldı.

Yatırımcılara Yeni Bir Alternatif

Bugün Neo Portföy, 76,9 milyar TL’lik toplam varlık büyüklüğü ve 10,6 milyar TL’lik GYF hacmiyle önemli portföy yönetim şirketlerinden biri konumunda. Emlakjet ise her ay 15 milyon ziyaretçi ve 60 milyon sayfa görüntülenmesi ile dijital konut piyasasında öne çıkıyor. İki kurumun iş birliği, teknolojik altyapının yatırımla buluştuğu yeni bir dönemin başlangıcını işaret ediyor. NPJET ile bireysel yatırımcılar, klasik emlak yatırımı yükünü üstlenmeden sektörün potansiyelinden faydalanabilecek.

BENZER MAKALELER

SON MAKALELER

Loading...