Yeniliğe Cesaretle Yaklaşan İşletmeler Geleceği Yakalayacak

By Fortune Türkiye

Pandemi döneminde bireylerin ve kurumların geçmişte düşünmediği ya da cesaret edemediği fikir ve eylemlere yöneldiğine dikkat çeken CADEM Grubu Kurucu Ortakları Ali Serdar Emre ve Saffet Çakmak, pandemi geçse bile değişimin kalıcı olacağına inanıyor. LEVENT DAŞKIRAN

Veriyi merkezinde tutan dijital dönüşüm, inovasyon açısından sektörün önünde yeni ufuklar açıyor. Araştırma şirketi IDC, geçtiğimiz yıl bu konuda ortaya çıkan zorlukları vurgulamak üzere “Dijital İş Modelleri ve Yeni Ortaklıklarla Dijitalleşme Fırsatlarından Nasıl Yararlanılır” başlıklı bir anket düzenledi. Ankete göre endüstriyel işletmelerin dijitalleşme faaliyetlerinde kaydettiği ilerlemeler, söz konusu zorluklarla mücadelede belirleyici rol oynuyor.

Pandemi, iş sürekliliği ve BT kurtarma gibi geleneksel yaklaşımlara odaklanmaya kıyasla planlanmamış
ve öngörülemeyen iş kesintilerine hızla uyum sağlama ve yanıt verme yetkinliğine sahip olmanın, giderek dijitalleşen ekonomide başarının net bir göstergesi olacağını vurguluyor. Bunun önemli bir ayağını hızla dijitalleşen müşteri ihtiyaçlarına cevap vermek oluşturuyor.

BIR YIL SÜRECEK DEĞIŞIM 11 GÜNDE GERÇEKLEŞIYOR

CADEM Grubu Kurucu Ortağı Ali Serdar Emre, pandemi sırasında müşterilerin çevrimiçi kanallara yöneldiğini, şirketlerin ve endüstrilerin buna uyum sağladığını söylüyor. “Birçok alanda müşteri etkileşiminin yüzde 80’i dijital hale geldi” diyen Emre, bunu şöyle detaylandırıyor: “McKinsey Global Executive anketine göre şirketler bu dönemde müşteri ve tedarik zincirleriyle etkileşimlerini ve iç operasyonlardaki dijitalleşmelerini 3 ila 4 yıl, sahip oldukları dijital ve dijitalleşebilen ürünlerdeki
artışı 7 yıl hızlandırdılar. Sağlık, finans ve profesyonel servislerde dijitalleşme bunun iki misli oldu.
İç operasyonlarda backofis üretimi, Ar-Ge birimleri ve tedarik zinciriyle etkileşimde dijitalleşme çok hızlandı. Normal şartlarda uzaktan çalışmaya geçme konusunda bir yıl sürecek değişim sadece 11 günde gerçekleştirildi.”

Emre’ye göre bu değişimlerin çoğu pandemi geçse bile kalıcı olacak. Emre, “Müşterisiyle iletişimini uzaktan erişim yoluyla tercih eden bir şirket veri güvenliği, buluta erişimi ve yapay zeka alanlarına uzun dönemli yatırım yapmış oluyor. Pandemi öncesi dijital dönüşümde maliyetleri azaltma motivasyonuyla hareket eden birçok kuruluş, şimdi rekabetçi olmaya ve tüm operasyonlarını dijital teknolojiler etrafında toplamaya öncelik veriyor. Yetenek ve yüksek teknoloji kullanımına geçen şirketler rakipleriyle arayı açıyor” diyor.

UZAKTAN ÇALIŞMA LÜTUF DEĞIL YAŞAM TARZI

CADEM Grubu Kurucu Ortağı Saffet Çakmak, 10 yıl önce gündemde daha fazla yer kaplamaya başlayan dijital dönüşümün büyük hız kazandığı görüşünde. “Hepimiz uzaktan da çalışabileceğimizi, üretken olabileceğimizi, işleri verimli yapabileceğimizi görme fırsatı bulduk” diyen Çakmak, iş hayatına yeni giren ya da yenilik arayan gençlerin yanı sıra tecrübeli çalışanların da bu durumu fırsata çevirdiğine şu sözlerle dikkat çekiyor:

“Belirli ortamlara, uzak mesafelere her gün gidip gelmek zorunda olmamanın faydasını sadece gençler değil, deneyimli çalışanlar da gördü. Bundan böyle çalışanlar uzaktan çalışmayı bir lütuf olarak değil, yaşam tarzı olarak görecekler. Doğamıza daha uygun olan bu durum insanoğlunun potansiyelini daha fazla öne çıkarıyor ve çıkarmaya devam edecek. Bize düşen bu dönüşümü gerçekleştirecek, üretkenliğini artıracak, konfor kaygısını en aza indirecek ortamlar hazırlamak. Bunun başarıyla yürütülmesi için temel şart tüm süreçleri dijitalleştirmekten, veriye, bilgiye, belgeye erişimi sağlamaktan geçiyor. İşletmelere ve yöneticilere bu noktada güvenlik ve gizlilik temelinde gerekli iletişim altyapısının sağlanması, çalışanların güncel cihazlarla donatılması, bulut teknolojilerine sahip veri merkezlerine erişimin sürekliliğinin garanti altına alınması gibi görevler düşüyor.”

SAHADAN GELEN VERI YAPAY ZEKAYLA IŞLENIYOR

Günümüzde bulut sayesinde proje girdilerinden ürün tasarım verilerine, çizimlerden 3 boyutlu modellere, hesaplardan tedarikçi bilgilerine, PLM (Ürün Yaşam Döngüsü) yazılımlarına kadar üretimle ilgili tüm planlamalar, akışlar, ölçümler, depolar, lojistik ve ERP yazılımları her an her yerden erişilebilir hale geldi. Sahadan sürekli verilerin toplandığı ve hızla işlendiği, anlamlı rapor ve göstergelere dökülebildiği durumda karar almak kolaylaşarak hızlanıyor. Sonrasında bunların çoğu yapay zeka tabanlı sistemlere emanet ediliyor. Zaruri olmayan iş süreçleri ciddi anlamda sorgulanırken, insan ergonomisine uygun olmayan pek çok operasyon otonom makine ve cihazlara teslim ediliyor.

Ali Serdar Emre, CADEM’in tüm bunlara dair üstlendiği rolleri şöyle aktarıyor: “CADEM bir teknoloji grubu olarak faaliyette bulunduğu alanlarda uzun yıllardır kendi operasyonlarında yüksek teknolojiyi kullanırken, hizmet verdiği müşterilerini en iyi biçimde bu teknolojilerle tanıştırma, eğitme ve uygulatma hedefiyle hareket etti. CademDigital şirketimizde şirketlerin ürün yaşam çevrimleriyle ilgili tüm operasyonlarının dijitalleşmesi süreçlerine destek verirken, Cadem Metroloji yeni nesil optik ölçüm teknolojilerini kullanarak tüm kalite kontrol test ve deformasyon alanında müşterilerinin dijital dönüşümü gerçekleştirmelerine

destek oluyor. CDMTech Mühendislik şirketlerin tasarım mühendislik ve ürün geliştirme bölümlerine entegre olarak profesyonel servis ve eşzamanlı çalışmayla hizmet veriyor. CDMMobil Mobilite Platformu TRAGGER, elektrikli araç çözümleriyle dijitalleşen yapılara entegre olarak lastmile çözümlerine odaklanıyor. CDMVision dijital dönüşümün insanla arabirimi olan artırılmış gerçeklik alanında sunduğu ürünlerle dijital dönüşümün merkezine etkili bir biçimde dokunuyor.”

Saffet Çakmak da şunları ekliyor: “Pandemi bir süre sonra sona erecek. Ancak pek çok şey unutulsa da, birçok şey eskisi gibi olmayacak. Kuruluşlar ve bireyler geçmişte düşünmediği ya da cesaret edemediği fikri ve eylemi deniyor, test ediyor ve dersler çıkarıyor. Özellikle pek çok faaliyetin mekan ve mesaiden bağımsız da yapabileceğini gördü, denedi ve faydalandı. Bizler de kuruluşumuzdan itibaren yüksek teknoloji transferi, kullanımı ve kullandırmadaki başarımızla dijital dönüşümde müşterilerimizin ‘Güvenilir İş Ortağı’ olmaya devam edeceğiz.”

BENZER MAKALELER

SON MAKALELER

Loading...