HEPA Türkiye’nin hedefi, Macaristan Türkiye stratejik hedefleri doğrultusunda verdiği hizmetlerle iki ülke arasındaki iş birliği hacminde 2021 yılının ilk 7 ayında % 48 oranında yaşanan artışı sürdürmek. HEPA Türkiye Genel Müdürü Burak Aktaş ve HEPA CEO’su Kristof Szabo, Fortune Türkiye’nin sorularını cevaplandırdı.
ŞULE LALELİ
HEPA’nın çalışma şekli hakkında bilgi verir misiniz?
HEPA, Macaristan Dış Ticaret Bakanlığına ait bir firma, görevimiz Macaristan dış ticaretini geliştirmek. Macaristan devletinin bir kurumu olan HEPA, Türkiye ve Yunanistan’da bu görev için HEPA Türkiye’yi yetkilendirmiş durumda, HEPA Türkiye olarak 2015 yılından itibaren faaliyet göstermekteyiz. HEPA, Türkiye gibi ekonomik ve dış büyüme hızı yüksek olan ülkelerde ofis açarak ikili ticari ilişkileri geliştirmek amacıyla çalışıyor. Faaliyetlerimize Türkiye’de İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa’da, yurt dışında ise Atina ve Budapeşte’de yer alan toplam altı ofisimiz ile devam
ediyoruz. HEPA Türkiye karşılıklı ticari ilişkilerin gelişmesi için köprü görevi görmektedir. Hizmet verdiği Macar şirketlerinin ürün ve hizmetlerini Türkiye pazarlarında tanıtarak katma değer sunmaktadır. HEPA Türkiye Macaristan’dan ithalat yapmak isteyen Türk şirketlerini doğru tedarikçi ile ücretsiz danışmanlık hizmetiyle buluşturur.
HEPA Türkiye ticari ilişkilerin gelişmesi Macar şirketlerinin tanıtımı adına hangi çalışmaları yapıyor? Sağlık, bilgi ve iletişim teknolojileri alanında hangi iş birlikleri gündemde?
HEPA Türkiye’nin sunduğu hizmetler arasında pazar araştırma raporları hazırlamak, şirketlerin doğru ve güvenilir yerel iş ortakları bulmalarına yardımcı olmak, Macaristan’dan ürün tedarik etmek isteyen Türk firmalarına tedarikçi sağlamak gibi hizmetler yer alıyor. HEPA Türkiye bu hizmetleri ile ülke ekonomilerinin büyümesinde önemli rol oynuyor. Türkiye’de Sanayi ve Ticaret Odaları, iş dünyası dernekleri ile iş birlikleri yapmakta, her iki ülkede şirketleri bir araya getiren fuarlar düzenlemektedir. Macaristan ve Türkiye diplomatik ve tarihi açıdan birbirlerine çok yakın iki ülke. Macaristan Türkiye’nin AB ve AB’nin serbest ticaret anlaşmalarının bulunduğu coğrafyalara açılan kapısıyken, Macaristan’ın Orta Asya ve Afrika’ya açılan kapısı da Türkiye. Macaristan yüksek teknoloji ürünleri ve hizmet sektörlerinde Türkiye ile know-how paylaşımı dahil ortak projeler üretmek istiyor. Mesela Türk Darphanesi Macaristan ile bu konuda ortak çalışmalara başladı. Bunun gibi sağlık ekipmanı, elektrikli otomotiv, tarım teknolojileri, makina ekipman ve kimya alanlarında ortak çalışmaların başlaması için istişarelerde bulunuluyor. HEPA Türkiye’nin hedefi, Macaristan Türkiye stratejik hedefleri doğrultusunda verdiği hizmetlerle iki ülke arasındaki iş birliği hacminde 2021 yılının ilk 7 ayında %48 oranında yaşanan artışı sürdürmek.
KOBİ’lerin teknik ve kurumsal anlamda ticari iş birliklerini geliştirmek adına gündeminizde neler var? HEPA Türkiye’nin gelecek dönem hedefle- rinden bahseder misiniz?
Afrika ve Türk Cumhuriyetleri konusu oldukça önemli. Afrika Türkiye’nin ve Türk firmaların aktif olduğu
bir coğrafya. Macaristan ve Macar firmaları ise bu bölgede o kadar aktif değil. Bu yüzden Afrika’da Türk
ve Macar firmalar ortak proje üretirlerse Macar ve Türk Eximbank’ları projeleri beraber fonlayabiliyorlar. Bu anlaşma Afrika dışındaki coğrafyalarda da kullanılabilir. Hatta bu sebeple aralık ayının ikinci haftası Budapeşte’de Türkiye ve Macaristan arasında ‘GoAfrica’ etkinliği düzenlenecek. Bu bölgelere KOBİ’lerle iş birliği içinde birlikte açılabiliriz.
Ayrıca otomotiv, tarım, sulama teknolojileri, sağlık ekipmanları gibi pek çok alanda gerçekleştireceğimiz iş birlikleri ile katma değerimizi sunarak KOBİ’lere yerel ve uluslararası platformlarda daha kuvvetli oyuncular haline gelmeleri konusunda destek verebiliriz.
HEPA Türkiye’nin ofisleri İstanbul, Ankara, Bursa ve İzmir’de yer alıyor. Bu ofislerde nasıl bir iş planı hâkim? Hangi çalışmalar gerçekleşiyor ve en önemli fark yarattığı örnekler var mı? HEPA’nın üretim ekonomisinin gelişmesindeki rolü nedir?
Ofislerimiz aracılığı ile kapsadığımız iller üzerinden daha etkili çalışmalar gerçekleştiriyoruz, daha odaklı ve yakın görüşmeler gerçekleştirebiliyoruz. Örneğin kasım ayında Macaristan’dan gelen sektörde öncü firmalarla belediyeleri İstanbul’da bir araya getirdik. Elektrikli otobüsler ve hizmet araçları konusunda iş birliği fırsatları görüşüldü.
Yine kasım ayında Antalya’da gerçekleşen Growtech Fuarına pek çok Macar firma katılarak özellikle tarım alanındaki teknolojileri bu sektörde faaliyet gösteren firmalara tanıttı ve işbirliği olasılıkları değerlendirildi.
Macaristan’da benzer fuarlar ve buluşmalar düzenleyerek Türk şirketlerini davet ediyoruz. Sağlık sektöründe faaliyet gösteren şirketler için aynı şekilde İstanbul’da bir tanıtım toplantısı planladık. Çalışmalarımızı çok yoğun biçimde sürdürüyoruz.
Türkiye Macaristan için çok önemli. Ural-Altay köklerimiz sebebi ile iki ülke arasında köklerimize dayalı kültürel yakınlığımız var. Macaristan Başbakanı Sayın Viktor Orbán geçtiğimiz hafta Yassıada’da gerçekleşen Türk Keneşi Toplantısında gözlemci ülke olarak Macaristan adına yer aldı. Türkiye Macaristan’ın doğuya, Macaristan ise Türkiye’nin batıya açılan kapısı. Bu sebeple iki ülke arasındaki stratejik hedefler doğrultusunda iş birlikleri çok önemli ve Macaristan bu konuda Türkiye’ye tüm desteği veriyor. Üretim ekonomisi ile ilgili olarak Macaristan’da yer alan sektörler arasında tarım ilk sıralarda bulunuyor. Macaristan uygun iklim şartları, GDO’suz teknolojileri, iyi eğitimli uzmanları ve sürekli yeniliği hedefleyen anlayışıyla dünya tohum pazarında da güçlü bir konumda yer alıyor. Ülkenin 400-450 milyon euro civarındaki tohum ihracatı, dünya tohum ticaretinin yüzde 8 – 10’unu oluşturuyor. Macaristan ayrıca dünyanın üçüncü büyük mısır ve buğday tohumu ihracatçısı. Macar firmaları kimyasal tarım ürünleri alanında ve gübre üretiminde de Avrupa’da güçlü bir konumda bulunuyor. Macaristan bu alanda yıllık 500 – 600 milyon euroluk kimyasal tarım ürünü ihracatı gerçekleştiriyor. Gelişen tarım sektöründeki yeni yönelimler, Avrupa Birliği bünyesindeki yeni dijital tarım stratejisi tarafından da destekleniyor. Bu kapsamda, entegre kurumsal kaynak planlamasından (ERP) süreç kontrol yönetimlerine ve robotik çözümlerle insansız araçlara varan çok çeşitli projeler geliştiriliyor. Macaristan’dan sağlanacak otomotiv ve makina ekipmanları da üretime katma değer sağlayacak ürünler arasında yer alıyor.
HEPA adına globalde ve Avrupa’da gelecek dönem faaliyetlerinizde en çok hangi konulara odaklanacaksınız?
HEPA ihracatının önemli bir kısmını Avrupa ülkelerine gerçekleştirmektedir. Büyüme stratejileri arasında bu bölgeyi çeşitlendirmek ve doğuya açılma hedefi bulunan HEPA için Türkiye stratejik öneme sahip. Türkiye’deki başta ihracat yeteneğine sahip KOBİ’ler olmak üzere tüm şirketler, Macar şirketlerinin sağladığı ürün ve hizmetlerle Türki Cumhuriyetler, Orta Asya ve Afrika’daki ticaretlerini güçlendirebilirler, iş olanağı yaratabilirler. Macaristan olarak gelecek faaliyetlerimizde stratejik olarak doğuya ve gelişmekte olan ülkelere odaklıyız.
Odaklanacağımız konular Macaristan’ın güçlü olduğu sağlık, tarım, Bilişim Teknolojileri, sulama sistemleri, otomotiv, elektrikli hizmet araçları ve makine sanayi gibi başlıklar.