Borsa İstanbul 2021 yılına hızlı başladı. BIST 100 rekor üstüne rekor kırarak 1.582’yi gördü. Yatırımcı sayısı 2 milyonu aştı. Bu aşamada hisse seçiminde artık daha temkinli olmak gerekiyor. Güçlü ve defter değeri düşük şirketler öne çıkabilir.
Zeynep Aktaş
Borsa İstsnbul 2021 yılına gerek hacim ve yatırımcı sayısı gerekse endeksin TL bazındaki artış rekoruyla girdi. BIST 100 Endeksi pandemi sonrası gerilediği 819’un ardından 1.582’ye yükseldi. İşlem hacmi 53 milyar TL’ye ulaştı. Hisse senetleri yoğun ilgi görürken yatırımcı sayısı 2 milyonun üzerine çıktı. Borsada Mart 2020’de yaşanan sert geri çekilmenin ardından endeks yükselişe geçerken değer kazanan hisseler yeni yatırımcıları borsaya çekti. Merkezi Kayıt Kuruluşu’nun (MKK) verilerine göre hisse senedi yatırımcı sayısı 15 Ocak 2021 itibarıyla 2 milyon 2 bin 873 kişi oldu.
2020 yılı boyunca mevduat faizlerinin enflasyonun altında kalması, döviz ve altındaki hareketlilik, yaşanan pandemi süreci 25-39 yaş arasındaki kesimin borsaya yönelmesine neden oldu. Bu yeni yatırımcı kitlesi özellikle BIST 100 Endeksi dışındaki hikayesi olan hisseleri tercih etti. Ancak bu hisseler artık oldukça primli. Bu nedenle alternatif seçenekler tespit edebilmek önemli.
Endeksin 2021 yılında güçlü seyrini sürdüreceği yönündeki beklenti devam ediyor. Global Menkul Değerler, “2021 Türkiye Strateji Raporu” çalışmasında Borsa İstanbul’un mevcut seviyesinin cazip olduğunu dile getiriyor. Kurum, 2021 yılında havacılık, emtia ve hikâye bazlı sektör ve şirketlerin iyi performans gösterebileceğini, söylüyor. Rapora göre Borsa İstanbul’un 2021 yılında daha güçlü olması öngörülürken yurt içi talep ve ihracatın ekonomideki büyümenin temelini oluşturması bekleniyor. 2020 yılında MSCI Türkiye endeksi, benzerlerine göre yüzde 27 daha zayıf bir getiri sağladı. MSCI Türkiye endeksi, tarihsel iskonto ortalaması olan yüzde 41’in altında işlem görüyor. Bu da borsanın hala prim yapma potansiyeli taşıdığı anlamına geliyor.
PRIMSIZ ŞIRKETLER: PETROL, BANKA VE HAVAYOLU ŞIRKETLERI
Borsada işlem gören şirketler değerlendirildiğinde sermayesi
10 milyar TL’nin üzerinde ve defter değeri düşük 23 şirket
öne çıkmakta. Bu firmalar içerisinden borsadaki çıkışa rağmen son bir yıllık değişim oranı ekside kalan yedi şirket bulunuyor. Bunlar; Vakıfbank, Akbank, Halkbank, Garanti Bankası, Tüpraş, Türk Hava Yolları, İş Bankası (C). Listenin ağırlığını bankalar oluşturuyor. Deniz Yatırım, 2021 Strateji Raporu’nda yaptığı değerlendirmede Akbank’ın bu yıl yüksek sermaye yeterliliği ve kuvvetli likiditesi sayesinde sektör ortalamasına kıyasla daha yüksek bir kredi büyüme hızı yakalayabileceğini düşünüyor.
Aynı şekilde yüzde 15,7 çekirdek sermaye yeterliliği ve yüzde 18,5 toplam sermaye yeterliliği ile Garanti Bankası’nın bu yıl TL kredilerde yüzde 16 artış yakalayabileceğini, öngörüyor.

DÜŞÜK PRIMLI ŞIRKETLER: HOLDING, TELEKOMÜNIKASYON
Listede yer alan 23 borsa şirketi içerisinde negatif olmamakla birlikte düşük getiri sağlayan firmalar şunlar; Yapı Kredi Bankası, Koç Holding, Türk Telekom, Anadolu Efes, Sabancı Holding ve Turkcell. Bu şirketlerin ortak özelliği holding ve telekomünikasyon firmalarının öne çıkması. Düşük performansa rağmen şimdilerde Turkcell hemen hemen bütün kurumların model portföyünde yer alıyor.
YÜZDE 40’IN ÜZERINDE PRIM YAPAN 10 HISSE
Son bir yılda yüzde 40-88 arasında değer kazanan ve piyasa değeri 10 milyar TL’nin üzerinde olup defter değeri düşük 10 firma bulunuyor. Bu grup içerisindeki iki firma demir çelik sektöründe yer alırken diğerleri farklı sektörlere dağılmış bulunuyor. Listede yer alan şirketler ise şöyle: Enka, Koza Altın, İskenderun Demir Çelik, Petkim, Şişecam, Ereğli Demir Çelik, Arçelik, Aselsan, Enerjisa, Coca-Cola İçecek. Bu şirketler içerisinden en fazla değer kazanan Coca-Cola İçecek oldu.
SERMAYESI DÜŞÜK DEFTER DEĞERI 3’ÜN ALTINDAKILER
Piyasa değeri 10 milyar TL’nin üzerinde olan firmalar içerisinde sermayesi en düşük şirketler: Koza Altın, Tüpraş, Coca-Cola İçecek, Anadolu Efes ve Arçelik. Bu şirketlerin fiyatı mercek altına alındığındaysa Koza Altın 114,4 TL’den işlem görürken Tüpraş 106,8 TL’den, Coca-Cola İçecek 82,15 TL’den, Anadolu Efes 27,02, Arçelik 35,4 TL’den işlem görüyor.