ABD’nin En Büyükleri

0
73

31 Mart seçimlerinin tekrarıyla başlayan süreç tüm hızıyla devam ediyor. Seçimler sonrası  ekonomiye yönelik reformlara odaklanma konusunda önemli adımlar atılması gerek. Ülkemiz adına artan yatırımlar, güçlü iç ve dış talep ile yükselen turizm gelirleri, büyümeyi destekleyen reformlarla dolu güzel gelişmeler temenni ediyoruz. Bu heyecanla dergimizin yazı karşılayan sayısında sizlere dolu bir içerik hazırladık.

Bu ayki kapağımızı Teknoloji Editörümüz Kerem Özdemir hazırladı. “Yeni İnsan Kaynağı” iş dünyasının yakından takip ettiği önemli konulardan biri. İnsana dayanan sosyal işletmelerin özelliklerinin ve dinamiklerinin iyi anlaşılmasıyla yeni kurumsal yapıların inşa edilmesi, şu anda karşımızda duran en önemli konulardan biri. Deloitte’un 2019 insan sermayesi trendlerini uygulamaya dönük olarak kategorize etmesi, bize odaklanılması gereken konular hakkında bir yön gösteriyor. Kapak haberimizde bu detayları bulacaksınız.

Bu ayki sayımızda ABD’nin En Büyük 500 şirketinin listesi de yer alıyor. Liste her zamanki gibi ABD’nin devlerini, geldikleri noktayı ve yeni şirketlerin performanslarını sunması açısından önemli. Walmart, yedinci ardışık yılda da 500 listesinde zirvedeki yerini korudu. Özellikle online büyüme ve gittikçe gelişen bakkaliye işi, satışlarını artıran nedenlerden biri oldu.  Amazon.com, satış gelirindeki yüzde 31’lik artışla ilk kez ilk beş arasında yer aldı. AlphabetGoogle biriminde mevzuattan kaynaklanan baskılara ve reklamlarda bir yavaşlamaya tanık oldu; ancak yine de satış gelirini yüzde 23 oranında artırıp 137 milyar dolara çıkardı ve ilk kez 15’inci sıraya yükseldi. Apple ise büyük ölçüde iPhone sayesinde, üst üste beşinci yılda da 500’ün en kârlı şirketi oldu. Listedeki değişiklikleri ve başarıları ilerleyen sayfalarımızda göreceksiniz.

Gelelim Fortune Türkiye 500 Listesi’ne…

Bu yıl 12’incisini açıklayacağımız “Fortune 500 Türkiye Listesi” hem iş dünyasının hem de  akade­mik çevrelerin referans aldığı önemli listelerden biri. Türkiye’de imalat, ticaret, hizmet ve inşaat sektörlerini kapsayan ve daha ilk yılında referans çalışma olarak kabul edilen listeyle ilgili araştırmayı, CRIF Türkiye ve Dun & Bradstreet (D&B) Türkiye ile birlikte ha­zırlıyoruz.

İleriki yıllarda Fortune ABD’nin 500 sıralamasıyla rekabet edebilecek Türk şirketlerinin sayısının daha da arttığı listeler görebilmek dileğiyle…