Mayıs ayında enflasyon aylık bazda yüzde 0,58,yıllık bazda yüzde 6,58 olarak gerçekleşti. Beklentilerin altında gelen enflasyonu yorumlayan analistler, verinin TCMB’nin Haziran kararını nasıl etkileyebileceğine dair görüşlerini paylaştı.
Alternatifbank Ekonomisti Serdar Şenol, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) Haziran ayındaki toplantısında faiz koridoru üst bandında 25 baz puanlık indirim kararı alacağına ilişkin öngörülerini koruduklarını bildirdi.
Serdar Şenol Foreks’e yaptığı açıklamada, Mayıs ayında TÜFE’nin beklentilerin bir miktar altında kalarak %0.58 olarak gerçekleştiğini kaydederek, “TÜFE’nin beklentilerin altında kalmasındaki temel etken giyim sektörü fiyatlarında mevsimsel fiyat artışlarının altında kalan %8’lik fiyat gerilemesi olurken, ev eşyası sektöründeyse kur etkilerine bağlı olarak %0.28’lik bir düşüş görüldü” diye konuştu.
Şenol, “I” çekirdek TÜFE endeksinin aylık bazda %1.36’lık gerçekleşmesiyle birlikte yıllık bazda %9.41’den %8.77’ye düşüş görüldüğüne değinerek, şu şekilde konuştu, “Temmuz ayında çekirdek TÜFE’nin %8’ler ve altına doğru gerilemesinin mümkün olabileceğini düşünüyoruz. TÜFE’de Nisan ayına paralel gelen yıllık gerçekleşme ardından dip seviyelerin büyük ölçüde sona erdiğini düşünüyoruz. Yaz aylarıyla birlikte mevsimsel ortalamalar üzerine çıkamsı beklenen hava sıcaklıklarıyla TÜFE kademeli olarak yükselmeye başlayacak. Beklentimiz yaz aylarının ardından ise FEE etkileriyle yıl sonunda artış eğiliminin sürmesi ve yıl sonunda %7.8’lere yakın bir TÜFE ile yılın kapatılması şeklinde.”
Finans Yatırım’dan Baş Ekonomist Burak Kanlı, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) tarafından önümüzdeki dönemde de üst bantta indirim ve ardından politika faizinde sınırlı bir artırım ile sadeleşme sürecini devam ettirdiğinin görülebileceğini kaydetti.
Baş Ekonomist Burak Kanlı yaptığı açıklamada, enflasyonun aşağı yönde sürpriz yapmaya devam ettiğini, Ancak bu sefer, sürprizin gıda kaynaklı olmadığını vurgulayarak, “Gıda dışı kalemlerde de düşüş görüyoruz kurun istikrarlı seyri, kısmen yavaşlayan iç talep ve beklentiler kanalıyla” diye konuştu.
Bundan sonraki dönemde gerek gıda enflasyonundaki düzeltme gerekse de baz etkisiyle yıllık enflasyonun yükselmesinin beklenebileceğine değinen Kanlı, şunları söyledi, “TCMB açısından, bu veri, zaten uygulamakta kararlı olduğu sadeleşme ve gevşeme adımlarını daha rahat atmasını sağlayacaktır. Bu bakımdan, önüzmüdeki dönemde de üst bantta indirim ve ardından politika faizinde sınırlı bir artırım ile sadeleşme sürecinin devam ettirildiğini görebiliriz.”
Destek Yatırım’dan Gözgör, enflasyon oranının Mayıs ayında % 0,58 artış gösterdiğini hatırlatarak, “Gıda fiyatlarının azalmaya devam etmesi enflasyon oranının % 7 seviyesinin aşağısında kalmasında etkili oluyor.” dedi.
Mevsim değişikliğinden kaynaklı giyim ve ayakkabı grubunda sert yükselişin dikkat çekse de önümüzdeki aylarda bu etkinin azalacağını söyleyen Gözgör, “Öte yandan çekirdek enflasyonun göstergesi olan I endeksi geçtiğimiz aya göre düşüş göstererek % 8,77 seviyesine kadar geriledi.” diye konuştu.
Destek Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Kutay Gözgör, enflasyon verisi değerlendirmesinde şunları söyledi, “Döviz kurunun gecikmeli etkisi çekirdek enflasyon üzerinde etkili olmaya devam ediyor. Enflasyon oranı TCMB’nin sadeleştirme politikasına devam etmesine izin verecek nitelikte olduğunu söyleyebiliriz. Ancak, TCMB Haziran ayında FED’in vereceği mesajlara göre de hareket etmek isteyebilir. Enflasyon oranı sonrası Dolar / TL yatay hareket ederek tarım dışı istihdam rakamlarını bekliyor. 2,9750 direnç seviyesinin aşamadığı sürece parite geri çekilmelerini tekrardan 2,9320 desteğine doğru sürdürebilir.”
ALB Forex Araştırma Uzmanı Rıdvan Baştürk ise verinin Merkez Bankası’nın elini güçlendireceğini ifade etti ve şunları söyledi, “Enflasyon görünümü açısından önem teşkil eden ve enflasyon içinde en fazla ağırlığa sahip olan gıda fiyatlarında son aylarda yaşanan geri çekilmenin devam etmesi manşet enflasyonu da aşağıya çekmeye devam etmektedir. Gıda aylık bazda en fazla düşüş gösteren kalem oldu. Bir diğer önemli nokta ise çekirdek enflasyondaki geri çekilmedir. Merkez Bankası’nın risk olarak bahsettiği ve geri çekilmelerin sınırlı olduğunu söylediği çekirdek enflasyonun 6 ay aradan sonra yüzde 9’un altına inmesi TL cinsi varlıklar açısından oldukça önemli. Çekirdek enflasyon üzerindeki en büyük risk önümüzdeki süreçte TL’de yaşanabilecek ilave değer kayıplarıdır.
Enflasyon görünümüne bağlı olarak sadeleştirme politikası uygulayan Merkez Bankası açısından açıklanan bu veriler elini kuvvetlendirecektir. Ancak yurtdışında Fed’in faiz artırım beklentilerinin arttığı bu dönemde Merkez Bankası faiz indirim konusunda bekle-gör politikası uygulayabilir. Fed’in faiz artırım beklentilerinin ötelenmesi durumunda bir süredir enflasyondaki iyileşmeden destek bulan Merkez Bankası’nın sadeleştirme sürecine devam etmesi beklenebilir”