İşte hızlı ve büyük şirketlerin farkı

By Fortune Türkiye

Krizin olumsuz etkilerini, yarattığı imkanları görerek aşanlar, iş geliştirme stratejilerini hedeflerin bilincinde, hızlı ve doğru kararlarla sonuçlandırabilme yeteneğine sahip olanlar… Bütün bunlar, son sekiz yılda Fortune 500 listesinde basamakları koşarak çıkan şirketlerin temel özellikleri olarak öne çıkıyor. Bu şirketlerin sayıları fazla olmasa da elde ettikleri başarılar oldukça şaşırtıcı. Global krizin büyük dalgalar yarattığı 2007-2014 döneminde yüzde 200-655 arasında değişen oranlarda büyüme artışı kaydetmiş durumdalar.  

Peki bu şirketler, bu dikkate değer büyümenin altına imza atmayı nasıl başardı? Aslında kendi çapında hızlı büyüyen her şirketin bu soruya farklı bir yanıtı var. Kimi farklı pazarlama aktiviteleriyle, kimi organik büyüyerek, kimi ise satın alma yoluyla inanılmaz büyüme rakamlarına ulaştı. Her birinin ortak özelliği ise, günün fırsatlarını iyi koklayarak, rakipleri arasından sıyrılmış olmaları. Sıçrama yapan şirketlerin çoğunun son sekiz yılda adını farklı iş modeli, marka çalışması ya da farklı dönüşüm projeleriyle duyurmuş olması ise aslında tesadüf değil. Çünkü bu şirketlerin her biri, son yıllarda şirketlerinin verimli ve hızlı büyümesine odaklanmış durumda. 

Türkiye’nin en büyük 500 özel şirketi arasındaki konumlarını hızla yukarı çeken Netlog Lojistik, Tekfen İnşaat, Limak Çimento, Etsun, TAV, TAB Gıda gibi şirketler, hızlı büyüme formülünün öncüleri aynı zamanda. 
 
2014 yılı verileriyle hazırlanan Fortune 500 Türkiye listesine baktığımızda şirketlerin toplam satışları 362 milyar 84 milyon doları buluyor. 2013 ve 2014 yıllarında döviz kurlarında hem iç siyasi gündem hem de yurtdışında ABD Merkez Bankası’nın (FED) tahvil alımlarını sonlandırması sonrasında kurlarda yaşanan hareketler şirketleri olumsuz etkiledi. Kurlardaki artış, özellikle ithalatını dolarla yapan veya dolar borcu bulunan şirketlerin hem nakit akışlarının bozulmasına hem de maliyetlerinin artmasına yol açtı.

İhracatçı şirketler, pazar çeşitlendirmesine yönelerek meyvelerini az da olsa aldı. Fortune 500’ün son sekiz yılında hızlı büyüyen sanayi, hizmet ve inşaat-taahhüt şirketlerinin de toplam ihracatı TL bazında yüzde 19,98 artışla 186,8 milyar liraya yükseldi. Türkiye’nin en büyük 100 firmasının ihracatı, tüm listedeki firmaların ihracatının yüzde 68’ini (üçte ikisini) oluşturuyor. Fortune 500 şirketlerinin 401’i ihracat yaparken, 99 şirketin satışlarının tamamını yurtiçinden elde etti.

Fortune 500 şirketleri arasında, son sekiz yılda en yüksek büyüme kaydeden 50 şirket, bir başka deyişle “50 hızlı balina” bu dönemde net satışlarını yüzde 147- 655 arasında artırdı. Kimi organik büyümeyle, kimi farklı pazarlama aktiviteleriyle, kimi ise dönüşüm yaratan projeleriyle dikkat çekti. En önemlisi de dönemin fırsatlarını iyi koklayarak rakiplerine fark atarak, “hızlı büyüyenler” liginde yer aldılar. 
 
Operasyonel mükemmellik
Son sekiz senede en hızlı büyüyen 50 Fortune 500 şirketi listesinin ilk sırasında Netlog Lojistik yer aldı. Şirket 2008-2014 yılları arasında yüzde 655 oranında büyüme gerçekleştirdi. 2014 yılı net satışları 1,3 milyar TL oldu. Şirketin 6 binin üzerinde çalışanı var. Büyümenin temelinde, hem organik büyüme, hem de satın alma operasyonları var. 2004’te kurulan Netlog Lojistik, 2005’te Yıldız Holding’in (Ülker) lojistik işlerini üstlenerek süratli büyüme trendini başlattı. Soğuk zincir, kuru veya likit gıda gibi tüm gıda ürünleri lojistiği konusunda deneyim kazandıktan sonra zamanla (fashion&life style) perakende, zincir market, AVM, otomotiv ve teknoloji ürünleri lojistiğinde de sivrildi.

Netlog Lojistik Grubu, 18 şirket ve altı marka ile hizmet veriyor. 2008 krizinde 50 milyon dolar yatırım yapan grup, araç parkı, insan ve yeni operasyonların oluşumu için yapılan bu yatırımların meyvelerini 2010’dan itibaren almaya başladı. 2012-2013’te yaptığı 80 milyon euro tutarındaki ikinci bir yatırımla, proje, depo ve sistem yatırımlarına odaklandı ve büyümesini ivmelendirdi. Ardından 2013’te 45 milyon euro araç yatırımı yaparak büyüme hamlesiyle önemli yatırımlara imza attı. 

Netlog Lojistik’in sektördeki başarısı yatırımlar ve satın alma operasyonlarına bağlı olarak kademeli arttı. Ancak sektör için aynı şeyi söylemek mümkün değil. Yükselen dolar kuru, birçok sektörde olduğu gibi lojistiği de derinden vurdu. Petrol fiyatlarındaki artışla, yakıt maliyetleri büyük ölçüde artan sektör, ikinci darbeyi kur dalgalanmasından aldı. Başta akaryakıt olmak üzere maliyetlerinin çok önemli kısmının döviz cinsinden ya da dövize endeksli olması sektörü direkt etkiledi. Tüm bunlara rağmen yüzde 655 büyüyen Netlog Lojistik, yurtiçi ve yurtdışı yatırımlarındaki işlerinde başarı sağlayarak, Fortune 500 şirketleri arasında sivrildi. 

İnorganik büyüme fırsatlarını da değerlendiren grup son iki senede dev satın almalar yaptı. Cirosuna 300 milyon dolar inorganik katkı sağladı. Grubun her biri kendi alanında farklı şirketleri ise uluslararası arenada kimliğini ispatladı. Netlog Lojistik Grup Başkan Yardımcısı Gökalp Çak, “2014’te Avrupa’da ciddi iki satın alma gerçekleştirdik. Hollandalı TNT Lojistik ile Belçikalı Belspeed firmalarını bünyemize kattık. Bu satın almalarla Netlog Avrupa’nın en büyük fashion&lifestyle lojistik firması oldu” diyor. 

2015’in ikinci çeyreğinde Netlog Lojistik Grubu, Türkiye’de lojistik hizmetlerini geliştirdi. Yeni bir alan yaratarak, Netkargo’yu kurdu. Çak, Netlog’un kurduğu Türkiye B2B işten işe dağıtım ağı servis sağlayıcısı Netkargo ile 2015 sonuna kadar da yüzde 400 büyüme hedeflediklerini ve şirket adına en büyük hedeflerinin 2017’de bölgede tanınan Netlog’u tüm dünyada tanınan bir lojistik servis sağlayıcı yapmak olduğunu söylüyor. Uzakdoğu, Arap- Körfez ülkeleri ve Amerika’da yatırımlarına hız veren Netlog Türkiye’deki büyümesine ek olarak yurt dışında da ciddi büyüme hedefliyor. “Önceliğimiz her zaman Türkiye’deki müşterilerimiz olacak” diyen Gökalp Çak, amaçlarının Türk firmalarının yurt dışında büyümesini destekleyecek sistemleri kurmak olduğunun da altını çiziyor.

Büyük hedefler, Netlog ve benzer şirketlerin pusulası adeta. Dünyanın önde gelen yönetim gurusu Ram Charan da bu noktaya dikkat çekiyor ve sürdürülebilir büyüme için yenilik yapmanın ve hedefler koymanın önemine değiniyor. Charan, “Büyük olan her şirket, bir zamanlar küçük bir şirketti. Onlar da bir zamanlar kendinden daha büyük rakipleri ile rekabet ediyordu. Eğer bir zamanlar küçük olup şimdi büyük olan şirketler yenilikçi olmasalardı, büyük hedefler koymasalardı asla şu andaki konularına ulaşamazlardı” diyor. Charan, güçlü şirketlerin uygun modeller yaratarak, risk almaktan korkmadıklarına, hedef koyma konusunda korkak davranmadıklarına dikkat çekiyor.

“Şirketinizi emniyete alın ama geleceğini de inşa etmeye devam edin” diyen GE’nin CEO’su Jeff Immelt ise hızlı büyüyen şirketlere büyümelerini sürdürmeleri için bu tavsiyeyi veriyor. Gerçekten de 2008’in son çeyreğinde derinleşen kriz ortamına rağmen bazı şirketler, geleceğe yatırım yapmaya devam etti ve bunun karşılığını hızlı büyümeyle aldı. 
 
Doğru zamanda doğru işlere odaklanma
Çalışmalarının karşılığını hızlı alan bir diğer “hızlı balina” ise Tekfen İnşaat ve Tesisat AŞ. 2007’de 428 milyon TL, 2014’te 2,9 milyar TL net satış gerçekleştirdi. Aradan geçen sekiz sene içinde yüzde 586 büyüdü. Tekfen İnşaat, 2014 yılında, faaliyetlerini Türkiye’nin yanı sıra Irak, Türkmenistan, Azerbaycan, Fas, Katar ve Suudi Arabistan’da sürdürdü. Faaliyet gösterdiği ülkelerde önemli projelere imza atarken, yeni iş arayışlarını da ihmal etmedi ve rekabetin daha az olduğu projelere odaklı sürdürdü. Tekfen İnşaat, 2014’te Trans Anadolu Doğalgaz BoruHattı (TANAP) ile Türkiye’de bugüne kadar yapılmış en büyük doğalgaz iletim hattını gerçekleştirmek üzere çalışmalara başladı. Şirket bu projeyle Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP) projesinde 3. lotun işlerini 565 milyon dolara üstlenmiş oldu. Türkmenistan ve Kazakistan, Tekfen İnşaat’ın yakından takip ettiği pazarlar. Yakın döneme kadar operasyonlarının önemli kısmını yurtdışında sürdüren Tekfen İnşaat, son yıllarda dev projelerin gündeme geldiği Türkiye’de de uzmanlık alanlarına uygun projeleri takip ediyor. 
 
İhracatla çıkış yakaladı
2008 yılından bu yaşana yaşanan daralma ve dalgalanmalar karşısında küçülme yaşayan birçok firmanın aksine Etsun, ticaret hacmini artırarak, Fortune 500 listesinde hızlı büyüyen şirketlerden biri oldu. Tasarruf tedbirleri ve finansal enstrümanları iyi kullanma becerisiyle likit finansal yapısını krizler karşısında korudu. Etsun, 2014’te 920 milyon TL net satış elde etti. Son sekiz yılda yüzde 542 büyüdü.

Etsun’un ihraç ettiği ürünlerin başında inşaat ve yapı malzemeleri, gıda, ambalaj, kağıt, plastik, makine teçhizat ve kimyasal katkı maddeleri geliyor. İhracatın yanı sıra transit ticaret ile büyük ölçüde ham yağ, şeker  ve petrol ticareti de gerçekleştiriyor. Etsun Genel Müdürü Adalet İnanç, Etsun’un büyüme nedenlerini, risk  yönetimindeki  hassasiyet, piyasa  takibi ve çabuk  aksiyon  alabilme becerisiyle açıklıyor. Şirket ağırlıklı  olarak  ihracat  yapıyor. Etsun, daha çok Türk Cumhuriyetleri ve Ortadoğu ülkelerine ihracat gerçekleştiriyor. 2008 yılında ihracatında yüzde 99,6 büyüme yakaladı. “2008 yılının beraberinde getirdiği daralma ve dalgalanmalar karşısında küçülme yaşayan birçok şirketin aksine,  bir önceki yıla kıyasla ticaret hacmimizi iki katına çıkardık” diyen İnanç, büyümeyi kriz döneminde pazarı iyi koklayarak ve beklentilerin karşılanmasında esnek ve hızlı davranarak yakaladıklarına dikkat çekiyor.

Etsun, çok sayıda sektörde ciddi ihracat tecrübesine sahip. Azerbaycan’a ihracatını artıran şirket bu ülkeye inşaat malzemeleri, ambalaj, makine ve teçhizatı ile gıda alanlarında ihracat gerçekleştiriyor. İnanç, Türk Cumhuriyetleri ve Ortadoğu ülkelerinin zorlu koşullarına rağmen bu pazarların ihtiyaç ve beklentilerini önceden tahmin ederek buna göre yapılandıklarını anlatıyor.

Etsun, 2008 yılında ihracat artışı yanında krize karşı da önlemler aldı. Güçlü tasarruf tedbirlerine yöneldi. Finansal enstrümanlarını iyi kullandı. İnanç, “Sahip olduğumuz ticari avantajlar, likit finansal yapımız ve beşeri sermayemiz ile krizden fayda sağladık. Şartları lehimize çevirdik. Gerek  ürün  çeşitlemesi, gerekse iş kolundaki  çeşitleme, büyüyen iş  hacmini  ortaya çıkardı” diyor. Etsun, 2015 sonuna kadar portföyüne yeni sektörler katmayı ve ihracat pazarlarındaki payını artırmayı hedefliyor.

Ünlü yönetim gurusu Clayton Christensen, “The Innovator’s Solutions” (Yenilikçinin Çözümü) adlı kitapta, hızlı büyüme konusunda çok farklı bir yaklaşım getiriyor. Christensen, sürekli büyümeyi sağlamanın zorluğuna ve bunu başaran şirketlerin uygulamalarına dikkat çektiği kitabında, “Büyüme bir kez durdu mu, onu harekete geçirmek de zordur. Büyümelerinin durmasına izin veren şirketler piyasalar tarafından da feci biçimde cezalandırıldı” diyor.
 
 
Birleşmelerden güçlü çıktı 
Hızlı büyüyen Limak Çimento Sanayi de risklerle dolu piyasa şartlarına adapte oldu. Yüksek cirolar gerçekleştirdi. 2007’de net satış geliri 172 milyon TL’ydi. 2014’te ise bu rakam 1,1 milyar TL’ye ulaştı. 2014 yılında tamamlanan yatırımlarla, Türkiye’nin en büyük ikinci klinker ve çimento üreten grubu olan Limak Çimento, son sekiz senede ihalelerdeki başarısının yanı sıra altyapıya yönelik çalışmaları ve müteahhitlikteki birikimleriyle öne çıktı. Batı Grubu fabrikalarını aldıktan sonra büyük yatırım hamlesi başlatan Limak Çimento, fabrikalarında iyileştirme, kapasite artırımı, modernizasyon, temiz teknoloji ve enerji verimliliği çalışmalarını sürdürdü. 

Fortune 500 şirketleri arasında son sekiz senedir en hızlı büyümeyi gerçekleştiren şirketlerin odak noktalarında farklılıklar olsa da hepsinin ortak paydası kendilerine iddialı hedefler belirlemeleri. Eskimoların, küçük balıklar yerine hep balina avlamak için yola çıktığını ve aynı anlayışla şirketlerin de büyük hedefler koyması gerektiğini söyleyen yönetim danışmanı Tom Searcy, “set point” adını verdiği yaklaşımda büyümek ve başarıya ulaşmak için mevcut alışkanlıkların terk edilmesini şart koşuyor. Searchy, “Öncelikle yüksek bir hedef ve çıkış noktası belirlenmesi gerekiyor. Çıkış noktasını doğru saptayan şirket, yönünü değiştirerek hedefe odaklanabiliyor, dönüşümü ve büyümeyi sağlayacak kararları ve aksiyonları daha rahat hayata geçirebiliyor” diyor.

Türkiye’de hızlı büyümeyi yakalayan şirketlerin, “çıkış noktası”na baktığımızda bazılarının Ar-Ge çalışmalarını, bazılarının ise inovatif ürünlerini ve teknoloji yatırımlarını “çıkış noktası”na aldıklarını görüyoruz. Klasik gibi görünse de kimi şirkette, çalışan odaklı yönetim anlayışının, önemli bir “çıkış noktası” oluşturduğunu ve şirketinin büyüme hamlesini yarattığını gözlemlemek mümkün oluyor. 
 
Konfor alanlarını dar tuttu
Son sekiz yılda hızlı büyüyen şirketler arasında yer alan ve 2014 yılında 2,1 milyon TL net satış geliri elde eden TAV, doğru zamanda, doğru işlere imza attı. 1997’de İstanbul Atatürk Havalimanı YİD projesiyle yola çıktığında, bu, sadece Türkiye’de değil, küresel ölçekteki ilk başarılı havalimanı özelleştirmelerinden biriydi. Havacılığın küreselleşmenin itici sektörlerinden biri olduğunu ilk önce fark etti. 

TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, “TAV olarak, 2000’lerin başında havalimanı işletmeciliğinin bir ağ yönetimi olduğunu gördük ve İstanbul’da edindiğimiz bilgi birikimini yeni projelere taşımak üzere harekete geçtik. Hedefimiz 10 yılda 10 havalimanından oluşan bir portföye sahip olmaktı. Tarihsel, kültürel bağlarımızın ve yönetsel yakınlığımızın olduğu Ortadoğu, Kuzey Afrika, Balkanlar ve Kafkaslar’ı hedef bölge olarak belirledik. Büyümenin bu bölgelerdeki gelişmekte olan ekonomilerde olacağını görüyorduk. Stratejimiz finansal olarak küresel, operasyonel olarak bölgesel bir şirket olmak ve havalimanı işletmeciliğinde uzmanlaşmaktı” diyor.

TAV’ın iş modeli, havalimanı tasarımı, yapımı, finansmanı ve işletmesinin her alanında entegre hizmet sunmaya dayanıyor. Yiyecek-içecekten bilişime, perakendeden güvenliğe değer zincirinin her halkasında hizmet sunan iştirakleri mevcut. Bu endüstride tercih edilen marka haline gelirken, ortaklıklar kurmayı ve yönetmeyi de ihmal etmiyor. 2012’de Aeroports de Paris Grubu’yla yaptığı ortaklıkla, yılda 220 milyondan fazla yolcuya hizmet sunan, 37 havalimanından oluşan dünyanın en büyük havalimanı işletmeciliği platformlarından biri oldu.

TAV’ın büyümesinin ardında yatan ikinci neden ise Şener’in deyişiyle “çok çalışmak”. Şener, “Kağıt üzerinde kaldığı sürede en iyi stratejinin dahi değeri yoktur. O yüzden, stratejimizi belirledik, doğru koltuklara doğru insanları oturttuk ve sonra da bütün gücümüzle uyguladık. Konfor alanlarımızı hep dar tuttuk. Özgürlük ve disiplini bir arada götürdük. Hata yapmaktan korkmadık ama ciddi finansal sonuçları olan hatalar yapmamak için tüm önlemlerimizi aldık. Risk yönetimini, kurumsal yönetişimi uluslararası standartlarda uyguladık” diyor. 

TAV operasyonel verimliliği en üst seviyeye çıkarmak için inovasyona odaklanıyor. Son iki yılda operasyonel olarak küresel marka olma yolunda ilerliyor. Almanya’dan Umman’a, ABD’den Letonya’ya dünyanın dört bir köşesinde projeler üstleniyor. En büyük hedefi Şener şöyle açıklıyor: “Gelecek altı yılda ‘Bir İstanbul daha yaratmak’ üzere çalışıyoruz.”
 
Yeni bir kulvar yarattı
2005 yılında uçmanın herkesin hakkı olduğu ilkesi ile yola çıkan Pegasus Hava Yolları, Türkiye’nin ilk ve tek düşük maliyetli (low cost) hava yolu şirketi oldu. Uygulanan bu modelle Pegasus sadece Türkiye’nin değil, Avrupa’nın da önde gelen düşük maliyetli havayolu şirketleri arasında yerini aldı ve hızlı büyüyen şirketlerden biri oldu. 2005 yılında çok kanallı iş stratejisi ile yola çıkan Pegasus, acentelerine satış kanallarını ekleyerek satış ağını zenginleştirdi. Kişiselleştirilmiş seyahat deneyimi ile havacılık sektöründe farklılaşma yarattı.

2006 yılından 2014 yılı sonuna kadar, sektör iç hatlarda yıllık ortalama yüzde 15 büyürken, Kasım 2005’te kurulan Pegasus aynı dönemde yüzde 33’lük büyümeye imza attı. Aynı dönemde sektör dış hatlarda yıllık ortalama yüzde 12 büyüme gösterirken, Pegasus yüzde 23 büyüdü.

Geçtiğimiz yıl yolcu sayısını iç hatlarda yüzde 17 artışla 11,97 milyona, dış hatlarda ise yüzde 17,8 artışla 7,77 milyona yükselten Pegasus Hava Yolları, sektörün 1,5 katı büyüme gösterdi. Şirketin pazar payı iç hatlarda yüzde 26,9’dan yüzde 28’e, dış hatlarda ise yüzde 9’dan yüzde 9,4’e yükseldi. 2014 yılı satışları da bir önceki yıla göre yüzde 29 oranında artarak 3,1 milyar TL’ye, net dönem kârı yüzde 62 artarak 143,3 milyon TL’ye yükseldi.

Şirket, havayolu yolcu taşıma hizmetlerinden doğrudan doğruya elde ettiği gelire ek olarak, uçak içi yiyecek-içecek satışı, uluslararası uçuşlarda gümrüksüz ürün satışı, fazla bagaj, rezervasyon değişikliği ve bilet iptal ücretleri, havalimanı check-in ve koltuk seçimi ücretleri gibi yan hizmetlerden de gelir elde ediyor. Geçen yıl bu hizmetlerin toplam gelirler içindeki payı yüzde 17,3 oranında gerçekleşirken, bir önceki yıla göre nominal olarak yüzde 56 oranında artış gösterdiği görülüyor.
 
Dikey entegrasyon iş modeline yöneldi
Türkiye’de 1994 yılından beri hızlı servis restoran zincirleri sektöründe faaliyet gösteren TAB Gıda’nın sektördeki faaliyetleri, 1995 yılında dünyada sektörünün öncülerinden biri olan Burger King’in master franchise haklarını alarak Türkiye’ye getirmesiyle başladı. 1995 yılından bu yana TAB Gıda ile Türkiye’de faaliyet göstermeye başlayan Burger King, dünyadaki en büyük franchise’lardan biri. Türkiye genelinde 600’ün üzerinde Burger King restoranı var. TAB Gıda, 2007 yılında ise Napoli’nin geleneksel İtalyan lezzetlerini sunan Sbarro markasını bünyesine kattı. Sbarro’nun 30’dan fazla ilde, toplam 100’den fazla restoranı var.  2007 yılında TAB Gıda, geleneksel tarifleri sıra dışı Louisiana mutfağıyla buluşturan Popeyes’ı da Türkiye’ye getirdi. Popeyes 30’dan fazla ilde toplam 130’dan fazla restoranıyla Türkiye’nin pek çok yerinde hizmet veriyor. TAB Gıda, 2010’da ise sekiz restoranıyla Arby’s’i bünyesine kattı, aradan geçen sürede 45’ten fazla restorana ulaştı. 2013 yılına gelindiğinde ise ilk ulusal markası olan Usta Dönerci ile geleneksel Türk lezzetlerini tüketicilerin beğenisine sundu. Usta Dönerci 25’ten fazla restoranıyla hizmet veriyor.

1,7 milyar TL ciroya sahip TAB Gıda’nın 10 yılda 100’den 900’e çıkan restoran sayısındaki başarılı büyüme modeli, Çin’e de ihraç edildi.

Bu hızlı büyümenin arkasında ise ekonomik güç, uygun fiyat politikası, kendi hammaddesini üretme ve hatalara çok hızlı yanıt verme kabiliyeti yatıyor. Şirketin sürekli yatırım yapması, pazarda payının hızla artmasını sağladı. Dört markayla iş modelini dikey entegrasyona kaydıran TAB Gıda, böylelikle pazarda hareket kabiliyetini artırdı. Üretim odaklı iş modeli ile hammadde üretimine de yatırım yapan TAB Gıda, Gebze’deki ekmek ve Afyon’daki patates fabrikası yatırımının ardından Amasya’da da et fabrikası kurmak üzere yatırıma başladı. Fabrika yatırımları, TAB Gıda’nın önümüzdeki dönemde büyümesini engelleyecek konuların önüne geçmesi için stratejik hamleler arasında yer alıyor. Son 10 yılda her yıl ortalama yüzde 30 büyüyen TAB Gıda, fiyattaki rekabet üstünlüğü fark yaratıyor. 2012 yılında Çin pazarına adım atan TAB Gıda, Burger King sisteminde en güçlü operasyona sahip olduğu için seçildi. TAB Gıda, Burger King Worldwide (BKW) Holding ve Cartesian Capital ile birlikte yeni bir ortaklığa imza atan ve bu anlaşma ile 1,3 milyar nüfuslu Çin’de yer alan Burger King restoranlarını yönetmeye başladı.  Devralınan 65 Burger King restoranını kısa bir sürede 90’a çıkaran grup, 2015 itibariyle ise 340 restorana ulaştı. TAB Gıda 2019 yıl sonunda ise Türkiye ve Çin’de toplam restoran sayısını 3 bine çıkarmayı hedefliyor. 
 

SON 8 YILDA EN HIZLI BÜYÜYEN FORTUNE 500 ŞİRKETLERİ  
SIRA ŞİRKET ADI NET SATIŞ (2007) NET SATIŞ (2014) DEĞİŞİM (%)
1 NETLOG LOJİSTİK 177.207.954 1.337.861.209 655
2 TEKFEN İNŞAAT VE TESİSAT 428.940.471 2.942.434.000 586
3 LİMAK ÇİMENTO 171.948.863 1.115.159.744 549
4 ETSUN ENTEGRE TARIM ÜR. 143.287.753 920.169.749 542
5 TAB GIDA 194.871.834 1.228.567.795 530
6 ABALIOĞLU YEM SOYA VE TEK. 312.793.320 1.839.568.313 488
7 PEGASUS 525.672.503 3.081.727.739 486
8 ROKETSAN 124.055.352 716.636.482 478
9 ETİ GIDA 405.140.461 2.286.936.729 464
10 PETLAS 143.806.765 811.320.834 464
11 TAV TEPE AKFEN 384.903.443 2.161.212.885 461
12 BEYTEKS TEKSTİL 147.253.806 814.171.498 453
13 BİMEKS 244.086.072 1.260.907.454 417
14 TÜRK HAVA YOLLARI 4.772.608.331 24.157.801.405 406
15 EKOL LOJİSTİK 232.723.853 1.165.174.538 401
16 BİM 2.978.384.000 14.463.059.000 386
17 GÜBRE FABRİKALARI 609.986.563 2.848.230.035 367
18 MAVİ GİYİM 195.144.896 895.070.863 359
19 TEKLAS KAUÇUK 132.954.804 590.806.316 344
20 ACIBADEM SAĞLIK HİZ. 393.997.599 1.727.913.000 339
21 BOYTEKS TEKSTİL 131.573.120 524.608.403 299
22 ASELSAN 627.074.088 2.498.108.745 298
23 BOYNER BÜYÜK MAĞAZACILIK 424.894.412 1.673.667.213 294
24 AS ÇİMENTO 135.353.891 517.096.742 282
25 JTI TÜTÜN ÜRÜNLERİ 1.775.566.938 6.575.238.811 270
26 BOYÇELİK METAL 110.775.551 407.542.860 268

BENZER MAKALELER

SON MAKALELER

Loading...