Anadolu Efes’in ikinci çeyrekte konsolide satış hacmi yüzde 6,2 düşüşle 2015’in ilk yarısındaki satış hacminin yüzde 5,3 gerilemesine neden oldu.
Toplam bira satışları ikinci çeyrekte yüzde 20,8, ilk yarıda önceki yıla göre yüzde 16 geriledi. Şirketin satışlarında yaşanan daralmanın etkisiyle şirket hisseleri haftanın ilk işlem gününde yüzde 2,54 oranında değer kaybediyor.
Şirketten Kamuyu Aydınlatma Platformu’na yapılan açıklama şöyle:
”Konsolide satış hacmi* %6,2 düşüşle 25,7 mhl olarak gerçekleşmiştir.Bira satış hacmi %20,8 azalarak 6,2 mhl seviyesinde kaydedilmiştir.Meşrubat** satış hacmi %0,3 azalarak 343,1 m u/k seviyesinde gerçekleşmiştir.
Konsolide satış hacmi* %5,3 azalışla 42,8 mhl seviyesinde kaydedilmiştir.
Bira satış hacmi geçtiğimiz yılın aynı dönemindeki 13,0 mhl seviyesine kıyasla %15,8 düşüş göstererek 10,9 mhl seviyesinde gerçekleşmiştir. Meşrubat** satış hacmi %1,1 azalarak 561,5 m u/k seviyesinde kaydedilmiştir.
2015 yılının ilk yarısında konsolide satış hacmimizin* %74’ü meşrubat operasyonlarımız tarafından gerçekleştirilirken, bira operasyonlarımız konsolide satış hacminin %26’sını gerçekleştirmiştir.
Bira satış hacminin %31’i Türkiye bira operasyonlarımızın satışlarından oluşurken, yurtdışı bira operasyonlarımızın satışlarının bira satış hacmi içindeki payı ise %69 olarak gerçekleşmiştir.
Meşrubat** operasyonlarımızın satış hacminin %51’i Türkiye meşrubat operasyonlarımızın satışlarından, %49’u ise yurtdışı meşrubat operasyonlarımızın satışlarından oluşmaktadır.
TÜRKİYE BİRA OPERASYONLARI
Arka arkaya üç çeyreklik büyümenin ardından, Ramazan etkisi, olumsuz hava koşulları, turizm aktivitesindeki yavaşlama, Ocak 2015’te yapılan vergi artışının yansıtılması nedeniyle yüksek fiyatlar ve rekabet nedeniyle satış hacimleri 2015 yılının ikinci çeyreğinde geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre daralmıştır. Dolayısıyla, yurtiçi satış hacmi 2015 yılının ilk yarısında geçtiğimiz yılın aynı dönemindeki 3,3 mhl seviyesinden 3,1 mhl seviyesine gerilemiştir. İhracatla birlikte, Türkiye bira satış hacmi 2015 yılının ilk yarısında %4,7 azalarak 3,4 mhl seviyesinde kaydedilmiştir.
Markalarımıza yaptığımız yatırımlar ve pazar uygulamalarında mükemmellik stratejilerimiz doğrultusunda, tüketicilere yeni seçenekler sunulmasına devam edilmiş, yeni marka uygulamaları gerçekleştirilmiş ve müşterilerimizle ilişkiler geliştirilmiştir. 2015 yılının ikinci çeyreğinde, Amsterdam Navigator’un iki farklı depozitosuz şişe alternatifi, Efes Malt 25cl ince kutu, Kozel Dark fıçı ve Samuel Adams 75cl Özel Seri portföyümüze eklenmiştir.
YURTDIŞI BİRA OPERASYONLARI
Yılın ikinci çeyreğinde en büyük pazarımız olan Rusya’da hacimler hedeflerimizin üzerinde gerçekleşmeye devam etmiştir. Rusya pazarı ise 2015 yılının başından bu yana beklentilerimizden biraz daha iyi bir performans göstermiş olmakla beraber daha önce vermiş olduğumuz yıl sonu beklentilerimizde herhangi bir sapmaya neden olmamıştır. Rusya’da satış hacmi performansımız pazara paralel gerçekleşmekle birlikte premium portföyümüzde sağlanan güçlü büyüme sayesinde ülkedeki değer bazında pazar payımız hacim bazında payımızdan fazla olmaya devam etmiştir.
Ukrayna en zayıf performans gösteren pazar olmaya devam ederken, çeyrek boyunca diğer bazı yurtdışı pazarlarda zorluklar devam etmiştir. Ukrayna’da süren jeopolitik meseleler, Moldova’da siyasi sorunlar ve Kazakistan’da tüketici talebindeki zayıflık dönem içerisinde bira talebini baskılamayı sürdürmüştür. Dolayısıyla, uluslararası operasyonlarımızın satış hacmi 2015 yılının ikinci çeyreğinde 4,4 mhl seviyesinde kaydedilmiş ve 2015 yılının ilk yarısında %20,0 düşüşle 7,6 mhl seviyesinde gerçekleşmiştir. Ukrayna hariç bakıldığında, EBI’nin satış hacmindeki daralma 2015 yılının ilk yarısı için çok daha düşük seviyede %8,7 olarak gerçekleşmiştir.
Satış ve pazarlama verimliliğine, mağaza içi uygulamalara ve marka-fiyat ilişkisine yoğunlaşan ticari ve marka portföyü stratejilerimizde ince ayarlar yapılmaya devam edilmiştir. Rusya’da başarılı bir şekilde piyasaya sürmüş olduğumuz 0.5 lt Miller kutu gibi ürünler yanında diğer operasyonlarımızdaki diğer yeni alternatifler premium segmentteki pozisyonumuzu güçlendirmemize yardımcı olmuştur. Markaların önceliklendirilmesi ve portföy optimizasyonu bilhassa Rusya’da sonuç odaklı pazarlama başarısı ve artan şekilde premium segmente kayış ile sonuçlanmıştır.
Kaynakların daha iyi kullanılması ve satışlarda daha yüksek verimlilik için çeşitli yeni girişimlerde bulunulmuş ve bu girişimler bir başka zorlu yılda daha faaliyet gösterdiğimiz pazarlarda konumumuzu güçlendirmemize yardımcı olmuştur.
MEŞRUBAT OPERASYONLARI
Satış hacmi, yılın ilk çeyreğindeki %2,3 daralmayı takiben, ikinci çeyrekte yüksek baz etkisinin azalmasıyla birlikte pozitif ivme kazanmıştır. Dolayısıyla, 2015 yılının ilk yarısında meşrubat operasyonlarının konsolide satış hacmi, geçen yılın aynı dönemindeki %10’luk büyümenin üzerine %1,1 azalarak 561,5 milyon ünite kasa olmuştur.
Meşrubat operasyonlarının Türkiye satış hacmi, yılın ikinci çeyreğinde olumsuz hava koşulları, Tüketici Güven Endeksi’ndeki zayıf seyir ve güçlü fiyatlandırmaya karşın iyileşme işaretleri göstermiştir. Yağışlı gün sayısındaki artış ve Haziran ayının büyük bölümünde hava sıcaklığının düşük gerçekleşmesi yaz başında satış hacminin zayıf bir seyir izlemesine neden olmuştur. Meşrubat operasyonlarının Türkiye satış hacmi, 2015 yılının ikinci çeyreğinde %1,4, yılın ilk altı ayında ise %4,2 düşüş göstererek 284,8 milyon ünite kasa olmuştur. 2014 yılının ilk ve ikinci çeyreğinde sırasıyla %7,2 ve %4,1 olarak gerçekleşen hacim artışının ardından, yüksek baz etkisi bu yılın ilk yarısında satış hacmi gelişimine yansımıştır. Yılın ilk çeyreğindeki %8,0 hacim daralmasını takiben, ikinci çeyrekte satış hacminin performansında kademeli bir iyileşme gözlenmiştir.
Uluslararası operasyonların satış hacmi 2015 yılının ikinci çeyreği ve ilk yarısında sırasıyla %0,7 ve %2,2 artış kaydetmiştir. Yılın ilk yarısında uluslararası operasyonların satış hacmi 276,7 milyon ünite kasaya ulaşmıştır. Satış hacmindeki artış, Pakistan ve Orta Asya pazarlarındaki yavaşlamanın etkisiyle ivme kaybetmiştir. Pakistan’da yılın ilk çeyreğindeki %12,7 hacim artışının ardından, satış hacmi yılın ikinci çeyreğinde %3,0 büyüme ile daha yavaş bir seyir izlemiştir. 2014 yılında, Coca-Cola İçecek’in Pakistan’daki pazar payı kazanımlarının hızlanmasıyla birlikte, ülkedeki rekabet ortamı önemli ölçüde değişirken piyasada daha agresif bir fiyatlandırma oluşmuştur. Coca-Cola İçecek’in ikinci çeyrek sonundan itibaren piyasadaki iskontoları rasyonalize etmesiyle birlikte, yılın geri kalanında daha dengeli bir hacim ve karlılık artışı beklenebilir. Orta Asya operasyonları, yılın ikinci çeyreğinde, bölgedeki en büyük pazar olan Kazakistan’ın %2,8 hacim artışı kaydetmesiyle beraber %0,7 hacim artışı göstermiştir.
Kazakistan satışları, olası bir devalüasyona yönelik beklentilerin zayıflamasıyla birlikte, yılın ikinci çeyreği itibariyle olumlu bir ivme kazanmıştır. Diğer yandan, yerel para birimlerinin değer kaybettiği Orta Asya ülkelerinde olumsuz koşullar devam etmiştir. Söz konusu pazarlarda, yılın ilk yarısında satış hacminde daralma ya da hacim artış hızında yavaşlama gözlenmiştir. Azerbaycan pazarı, 2015 başlarındaki yüksek devalüasyonun etkilerine bağlı olarak yılın ikinci çeyreğinde çift haneli daralma kaydetmiştir. Orta Doğu operasyonlarının satış hacmi, yılın ilk yarısında büyük ölçüde Irak pazarına bağlı olmak üzere %2,9 azalmıştır. Irak’ın satış hacmindeki %4,6 daralmada, Kuzey Irak’ta devam eden karışıklık ve yüksek baz etkisinin yanı sıra, Güney Irak’ta düşük petrol fiyatlarına bağlı olarak ticari aktivitede görülen yavaşlama etkili olmuştur.”