9. IWEC Zirvesi İstanbul’da başladı

0
30

İTO’nun ev sahipliğinde iki gün sürecek “9. Uluslararası Kadın Girişimciler Zirvesi (IWEC)” başladı. Zirvenin açılışında konuşan İTO Yönetim Kurulu Üyesi Soylu, zirvenin İstanbul’da yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Soylu, gelişen dünyada başarılı olan ve küçük girişimler şeklinde başlayan girişimlerin, fakirliğin ortadan kalkması, kişilerin gelirlerinin daha geniş ölçekte artması için atılması gereken adımlara dikkati çekti.

Hangi bölgede olursa olsun girişimcilerin, özellikle kadın girişimcilerin, dünyanın gelişmesine yardım edeceğini anlatan Soylu, şunları söyledi:

“Bütün bunlar kadınlara özel kota veriliyor gibi de görünmemeli çünkü iş dünyası cinsiyet ayrımcılığına yabancıdır. Son 10 yılda Türkiye, girişimciliğini, özellikle de kadın girişimciliğini artırmak için çok önemli önlemler aldı. 10 yıl önce Türkiye’de 49 bin kadın girişimci vardı ve onların payı sadece yüzde 4,5 idi. 2009 yılında bu yüzde 6,5 seviyesine çıktı ve şu an Türkiye’de 110 binden fazla kadın girişimci var.

İstanbul’da İTO’nun yaklaşık 390 bin üyesine baktığımız zaman gurur verici bir tablo var. Bin tane girişim sadece kadınların mülkiyetinde ya da kadınlar bu şirketlerde ortak.”

Soylu, IWEC’in dünyanın her yerinde kadın girişimcileri desteklediğine, kadın girişimcilerin birbirleri ile iletişim kurması adına şemsiye örgüt haline geldiğine işaret etti.

Kadın girişimciler arasında bağlantılar kurmanın yarının ekonomisini şekillendirmek anlamına geldiğini belirten Soylu, kadınlara stratejik bilgilerin daha kolay akıtmanın IWEC’in amaçlarından biri olduğunu vurguladı.

Soylu, “İTO aynı zamanda TOBB’un girişimlerini de yönetiyor. İstanbul Kadın Girişimciler Konseyi’ne üye 500 kadın girişimci var ve lobicilikten eğitime kadar pek çok faaliyeti yerine getiriyor, bizimle birlikte çalışıyorlar” bilgisini de paylaştı.

 
“KADINLARIN EKONOMİK KALKINMASI İÇİN ERKEKLERİN DE YARDIMCI OLMASI LAZIM”
 
IWEC Başkanı Ruth Davis de İTO’ya teşekkür ederek başladığı konuşmasında, zirvenin İstanbul’da düzenlenmesinden çok mutlu olduğunu söyledi.

“İstanbul’da istisnai bir tecrübe yaşayacağız. İstanbul ve IWEC aslında birbiri için yaratılmış” diyen Davis, İstanbul’a ilişkin şüphesi olan herkesin kentte vakit geçirdiğinde ne kadar yanlış düşündüklerini anlayacaklarını aktardı.

Davis, şunları da kaydetti:
”Böyle önemli bir coğrafyada, doğu ile batının bir araya geldiği büyülü buluşma yerinde, bu finansal merkezde IWEC’le beraber kazanımlarımızı konuşacağız. Bu yıl, 27 ödül kazananımız var. Uluslararası arenada kadının yerinin geliştirilmesi için önemli bir yere sahibiz IWEC olarak. 

Ekonomik bağımsızlık kesinlikle kadınların bağımsızlığının anahtarıdır. Toplumun özgürlüğünün ilerlemesinde kadının ekonomik bağımsızlığı en önemli kilit nokta. Kadınların ekonomik kalkınmasına yardımcı olacak entegre bir yaklaşıma da ihtiyaç var. Kadınlar bu noktada yalnız başına başarılı olamaz, kesinlikle erkeklerin de bizi dinlemesi ve yardımcı olması lazım.”