4 ayda BES’e katılanlar 5 stat doldurur

0
34

Bireysel emeklilik sistemine (BES) yılbaşından bu yana yaklaşık 5 stat dolduracak kadar yeni kişi katıldı. 10 Nisan itibariyle sistemdeki katılımcı sayısı 5 milyon 343 bini aştı. Yılbaşından bu yana 280 bin 995 kişinin sisteme yeni katıldığı görülürken, bu rakam yaklaşık 5 stat dolduracak taraftar sayısı kadar.
 
10 Nisan itibariyle sistemdeki toplam fon tutarı da 36.9 milyar TL’yi buldu. Devlet katkısı da 3 milyar 499 milyon TL oldu.
 
2013 yılında devletin sisteme 100 TL ödeyen herkese 25 TL devlet katkısı vermesiyle sistem hızla büyümeye başlamış ve hem 2013 hem de 2014 yılında yaklaşık 1’er milyon kişi sisteme katılmıştı. Sistemin aynı büyüme ivmesini bu yıl da devam ettirmesi bekleniyor.
 
ORTALAMA FON TUTARI 7 bin TL
Sistem hızlı büyüyor ancak, katılımcıların ortalama tahmini fon tutarının ise yaklaşık 7 bin TL olduğu görülüyor. Kişilere emeklilik dönemlerinde “ek bir gelir” vermeyi hedefleyen sistemde, kişi başı ortalama fon tutarına bakıldığında sektördeki birikimlerin daha hızlı artmasına ihtiyaç olduğu ortaya çıkıyor. Bu nedenle sektörün en önemli gündemini hem getiri oranlarının artırılması hem de sistemin yaygınlaştırılması oluşturuyor.
 
2023 HEDEFİ 400 MİLYAR TL
Yaklaşık iki yıl önce yüzde 12 ile en düşük seviyeye gerileyen tasarrufların GSMH’ya oranı hem BES’e getirilen devlet katkısı hem de alınan diğer önlemlerle yüzde 14’e yükseltildi. Bu oranın 2018 yılında yüzde 19 olması planlanıyor. Tasarruf oranlarının artırılmasında en önemli katkının bireysel emeklilik sisteminden gelmesi öngörülürken, sektör hükümet tarafından da destekleniyor ve yeni uygulamalarla büyütülmesi planlanıyor. Bu uygulamalardan birinin de önümüzdeki dönemde ‘işe yeni başlayan her çalışana BES poliçesi yapılması’ olacak. Konuyla ilgili olarak hem emeklilik şirketleri hem de Hazine’nin çalışmalar yaptığı biliniyor.
Cumhuriyet’in 100. yılı ve bireysel emeklilik sektörünün 20. kuruluş yılı olan 2023’te sektörde 12 milyon katılımcı sayısı, 400 milyar TL’lik bir fon tutarı olması öngörülüyor.