3 Milyonuncu Aboneye Ulaşıyor

    0
    48

    Temmuz ayında 3 milyonuncu abone sayısına ulaşacak olan Aksa Doğalgaz, bu yılın ilk altı ayında cirosunu, geçen senenin aynı dönemiyle karşılaştırıldığında 1 milyar TL artıp, 3.150 milyar TL’nin üzerine çıkartarak, 2017 yılı toplam cirosunun 200 milyon TL üzerinde gerçekleştirmiş oldu. Aksa Doğalgaz Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Arslan, yakalanan bu ivmenin önümüzdeki yıllarda da devam edeceğini söylüyor. AYFER YILDIZ

    Türkiye’nin en geniş coğrafi alana hizmet veren doğalgaz dağıtım şirketi Aksa Doğalgaz, yatırımlarla hızlı büyümesini sürdürüyor. “2018 yılı finansal anlamda hedeflerimizi aşan sonuçlara imza attığımız bir yıl oldu” diyen Aksa Doğalgaz Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Arslan, gerçekleştirdikleri 681 milyon TL yatırımla toplam yatırım miktarının 4.5 milyar TL’ye ulaştığını belirtiyor. Şirket, geçtiğimiz yıl 3 bin 409 kilometre yeni şebeke imalatı ile toplam şebeke uzunluğunu 27 bin 833 kilometreye çıkardı. Türkiye’deki 72 lisans bölgesinin 21’inde faaliyet gösteren Aksa Doğalgaz’ın abone sayısı da 2018 sonunda 3 milyona yaklaştı.

    Sürekli büyüyen bir şirket olduklarını ve abone sayılarının her yıl ortalama 350 bin arttığına dikkati çeken Arslan, “Abone sayımız beş yıl gibi kısa bir süre içerisinde iki katına ulaştı. Hizmet verdiğimiz alanın genişlemesi ve abone sayımızın artmasıyla birlikte, satışını gerçekleştirdiğimiz doğalgaz miktarı da artıyor; satış fiyatlarındaki değişimi de göz önüne aldığımızda ciromuzu geçen yıla kıyasla yüzde 45 artırarak 4.2 milyar TL’ye, özkaynaklarımızı ise yüzde 148 artışla 366 milyon TL’ye ulaştırmayı başardık. FAVÖK’ümüz 497 milyon TL olarak gerçekleşirken, yılsonunda 196 milyon net kâr elde ettik” diyor. Şirket geçtiğimiz sene Fortune 500 listesinde net satışlar bazında 76’ncı sırada, özkaynak kârlılığında ise Türkiye’nin birçok dev kuruluşunu geride bırakarak üçüncü sırada yer almıştı. Arslan, 2019 yılının ilk yarısında gerçekleşen verilere bakıldığında, ivmelerinin yılsonuna doğru artarak devam edeceğini öngördüklerini söylüyor.

    2018 yılında faaliyet gösterdikleri illerin merkez dışında kalan ilçelerinde de yatırımlara hız verdiklerini belirten Arslan şöyle devam ediyor: “Ağustos ayında açıklanan ve Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nin 400 projeyi içeren 100 günlük eylem planı kapsamında yer alan “10 Kasım 2018 tarihine kadar Türkiye genelinde 40 ilçeye doğalgaz arzı sağlanması” hedefine uygun olarak, lisans bölgelerimizde yer alan ve projenin yaklaşık yüzde 50’sini oluşturan 18 ilçeye üç ay gibi çok kısa bir süre içerisinde gaz arzı sağladık. Şirketimiz, yılsonuna kadar Balıkesir, Giresun, Manisa, Rize, Tokat ve Trabzon’da 18 yeni ilçeye daha doğalgaz arzı sağlayarak bir yıl içinde lisans bölgesinde yer alan 36 ilçeyi doğalgazla tanıştırmış oldu.”

    “2018 yılında tüm iş süreçlerimizin hız, sadelik, mobilite ve ölçülebilirlik ana eksenlerinde optimizasyonuna devam ettik. İş akışlarımızı dijital platformlar üzerinden yönetimi geliştirerek iş bitirme sürelerimizde ve maliyetlerimizde önemli kazanç sağladık” diyen Yaşar Arslan sorularımızı yanıtladı.

    2019’un ilk 6 ayını değerlendirir misiniz?

    Bu yıl ne kadarlık bir yatırım planlıyorsunuz? Haziran 2019 itibarıyla 110 bin yeni aboneye ulaştık; temmuz ayı içerisinde 3 milyonuncu abonemize ulaşmış olacağız. Ayrıca ilk altı ayda ciromuz, geçen senenin aynı dönemiyle karşılaştırıldığında 1 milyar TL artıp, 3.150 milyar TL’nin üzerine çıkarak, 2017 yılı toplam ciromuzun 200 milyon TL üzerinde gerçekleşmiş oldu. Ciromuz ile birlikte altı ayda FAVÖK değerimiz de 2017 yılı toplam FAVÖK değeri üzerine çıktı. Yakaladığımız bu ivme, önümüzdeki yıllarda da devam edecektir. 2021’e kadar yatırım planlarımızda 21 doğalgaz dağıtım lisansı kapsamında 27 il merkezi ile 191 ilçe ve beldede hizmet vermeyi hedefliyoruz. Bu ilçelerle birlikte şirketimizin potansiyel abone sayısı 5.3 milyona ulaşacak.

    Sektördeki pazar payınız hakkında bilgi  verir misiniz?

    Doğalgaz dağıtım sektörü, 2018 yılsonu itibarıyla 7 milyar doların üzerinde yatırım gerçekleştirdi. Şirketimiz, 2018 yılında 8.5 milyar metreküp doğalgaz dağıtımı yaparak, ülkemizde dağıtılan toplam doğalgazın yüzde 19.3’ünü tek başına gerçekleştirdi. Aksa Doğalgaz olarak, 2018 yılında Türkiye’nin ulaştığı toplam doğalgaz şebeke uzunluğunun yüzde 20’sini oluşturuyoruz. Yaptığımız büyük yatırımlarla şebeke uzunluğunu ve hizmet kalitesini artırırken, yarattığımız istihdamla da ekonomiye değer katmaya devam ediyoruz. Bugüne kadar hayata geçirdiğimiz yatırımlarla 21.2 milyar TL’lik bir doğalgaz dönüşüm piyasası oluşturduk; bunun da yaklaşık olarak 15.3 milyar TL’si fiili olarak gerçekleşti. Aksa Doğalgaz’ın kuruluşundan bugüne kadar enerji alanında ülke ekonomisine ve abonelerine sağladığı tasarruf, 2018 yılsonu itibarıyla 30 milyar TL’ye ulaştı.

    Aksa Doğalgaz’ın önümüzdeki 5 yıllık dönemde hedefleri nelerdir?

     Önümüzdeki dönemde de Türkiye genelindeki yatırımlarımıza aralıksız devam ederken 2018-2021 yılları arasında toplam 100 yeni ilçeyi daha dağıtım ağımıza dahil etmeyi ve doğalgazla buluşturmayı hedefliyoruz. Lisans bölgelerine ilave olacak yeni ilçelerle birlikte 5.3 milyonun üzerinde potansiyel aboneye ulaşacağız. 2021 yılsonunda şebeke uzunluğumuzu 42 bin kilometreye, abone sayımızı 3.8 milyona ve dağıttığımız doğalgaz miktarını 11 milyar metreküpe ulaştırarak 1 milyar TL FAVÖK’e ulaşmayı hedefliyoruz. 2021 sonuna kadar gerçekleştireceğimiz yatırımlarla dünyanın etrafında tam bir tur atabilecek uzunlukta şebeke ağına ulaşacağız. Bizi sektörümüzde ön plana çıkaran üstünlüklerimiz olan verimlilik ve operasyonel mükemmeliyet odaklı iş modellerimizi geliştirmeyi de sürdüreceğiz.

    Ekonomide yaşanan gelişmeler şirketinizi nasıl etkiliyor?

    Geçen yılın ikinci yarısından itibaren küresel ekonomik gelişmelerin olumsuz etkileri ve kurlarda yaşanan aşırı dalgalanma nedeniyle enflasyon ve faiz gibi temel göstergelerdeki bozulmaları yaşamaya başladık. Yılın ilk iki çeyreğindeki yüksek büyüme oranlarına rağmen yılın son bölümündeki yavaşlama ile büyüme hızı üçüncü çeyrekte yüzde 1.8’e gerileyen ve son çeyrekte ise yüzde 3 daralan Türkiye ekonomisi; 2018’i yüzde 2.6 büyüme ile kapattı. Eylülde Yeni Ekonomi Programı ile ekonomide dengelenme, disiplin ve değişim ekseniyle hem yapısal sorunların neden olduğu enflasyon, cari açık, dış sermaye ihtiyacının azaltılması hem de üretimin dışa bağımlılığını azaltması konusunda ekonomimize yeni bir yol haritası sunulmuş oldu. Piyasalarda güven ve istikrarı yeniden tesis eden bu proaktif tutum sayesinde, kur ve enflasyon dalgalanmaları kontrol altına alınmaya başlanırken; turizm gelirlerindeki artışın da etkisiyle uzun bir aradan sonra ilk kez Türkiye ekonomisi cari işlemler fazlası verdi.

    Bu yılın ilk altı ayında ise daha istikrarlı bir tablo ile karşılaştık. Uzun vadeli ve dengeli yatırım politikamız dolayısıyla ekonomideki dönemsel dalgalanmalardan korunuyor; istikrarlı büyümemizi sürdürüyoruz.

    Türkiye’deki doğalgaz tüketimi nedir? Bu gelişmiş ülkelerle karşılaştırıldığında nasıl bir tablo ortaya çıkıyor?

    Türkiye’de 1990’larda başladığı yolculuğuna başarıyla devam eden doğalgaz dağıtım sektörü, daha temiz ve daha iyi bir gelecek için çalışmaya ve istikrarlı büyümeye 2018 yılında da devam etti. Bugüne kadar dağıtım şirketlerinin ülkemizdeki toplam yatırım tutarı 7 milyar doları aşarken, sadece 2018 yılında 12 bin kilometre şebeke inşası gerçekleşti ve toplam şebeke uzunluğu ise 140 bin kilometreyi geçti. Sektör temsilcileri olarak yılsonu itibarıyla Türkiye’nin tüm illerine doğalgaz ulaştırmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Yine 2018 sonu itibarıyla sektörde faaliyet gösteren 72 şirket, 10 bini aşkın kişiye doğrudan istihdam sağlayarak da ekonomimiz için değer üretiyor. Ülkemizde 2018 yılında yapılan 1.7 milyar TL yatırımla, 308 bini şirketimiz abonesi olmak üzere, yaklaşık 1.2 milyon insanımız daha doğalgaz ile tanışırken 81 il ve 510 yerleşim yerinde toplam abone sayısı 15 milyonu aştı. 10 yıl önce Türkiye’de kilometrekare başına 9 abone düşerken bugün bu rakam 19.6’ya yükseldi. Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı olan 2023’te kilometrekare başına abone sayısının 24’e yükseleceğini tahmin ediyoruz. Güçlü yatırımlara ve hizmet ağına, yüksek sayıda yeni abone katılımına rağmen 2018 yılında Türkiye doğalgaz talebi, 53.9 milyar metreküpten yüzde 9 azalışla 48.9 milyar metreküpe geriledi. 1970 – 2017 yılları arasında Türkiye’nin sıcaklık ortalaması 13.6 derece iken; 2018 yılı ortalama sıcaklığı 15.4 derece olarak gerçekleşti. Yıl boyunca ortalama sıcaklıkların mevsim normallerinin çok üzerinde seyretmesi ise talepteki düşüşün başlıca nedeni oldu.

    Can Yoldaşı projenizden bahseder misiniz?

     Aksa Doğalgaz’da sürdürülebilirlik yaklaşımı doğrultusunda iş hedeflerimizle sosyal ve kültürel değerleri yansıtma ve geliştirmeyi bir arada ele alıyoruz. 2016 ve 2017 faaliyet raporlarımıza özel bölümler ekleyerek lisans bölgemizdeki illerin “Doğal Lezzetler Atlası” ve “Doğal Güzellikler Atlası” olarak kurguladık. Bu konudaki yenilikçi tutumumuzu devam ettirdik ve bu kez özellikle işitme ve konuşma engelli vatandaşlarımıza yönelik olarak geliştirdiğimiz, bu alandaki tek örnek olan “Can Yoldaşı” programını faaliyet raporumuza taşıdık ve raporumuzu işaret dilini de kullanarak hazırladık. Projeyle tehlike anında yalnız olan, arama yaptığında yaşadığı problemi aktaramayacak durumdaki işitme ve konuşma engelli abonelerimiz “187 Doğal Gaz Acil Hattı”nı veya 444 4 187 No’lu Çözüm Merkezi’ni aradığında, sistem tanıma özelliğiyle kendilerine öncelik tanınarak doğalgaz acil ekipleri, engelli abonenin talebini anlatmasını beklemeden olay yerine yönlendiriliyor. Bu sistemin çalışması ve yönlendirmenin hızla yapılabilmesi için, abone kaydı yapılırken veya daha sonra ilgili dairede engelli bir vatandaşımızın yaşadığına dair kayıt yaptırılması gerekiyor. Bu projeyle engelli abonelerimizin hayatlarını kolaylaştırırken onlara “Can Yoldaşı” olmayı hedefliyoruz. Türkiye’de bir ilk olan konuşma ve işitme engelli vatandaşlarımızın aramalarına yönelik olarak geliştirilen bu sistem ve projemizle engelli abonelerimizden olumlu geri dönüşler alıyoruz. Projenin sektör geneline yaygınlaştırılması konusunda da çalışmalar yürütüyoruz. Ayrıca hem doğalgaz dağıtım sektörü hem de Aksa Doğalgaz olarak Ar-Ge çalışmalarına büyük önem veriyoruz. 2018 yılında sonuçlandırdığımız iki, halen devam edense bir adet Ar-Ge projemiz bulunuyor.