2G için ek bedel

0
337

Cep telefonlarına internet bağlantısını getiren 2G teknolojisinin imtiyaz süresinin 3Gve ve 4.5G’ye göre erken bitmesi mobil iletişim operatörlerine ek faturayı gündeme getirdi. Turkcell ve Vodafone’un 2023,Avea’nın ise 2026’da 2G için imtiyaz sözleşmeleri bitiyor. Oysaki 3G ve 4.5G’nin imtiyaz sözleşmesi ise 2029’da sonlanacak. Operatörler arada kalan süre için ek bedel ödeyecek.

Hürriyet Gazetesi’nden Ahmet Can’ın haberine göre, tüm mobil iletişim operatörleri 4.5G’yi kullanıcılara sunmak için kolları sıvadı. Ancak cep telefonlarına ilk kez internet bağlantısını getiren ve şu an da ‘2G’ teknolojisi olarak kullanılmaya devam edilen GSM imtiyaz sözleşmesi operatörlere ek bedel ödetecek.

1998 yılında ihalesi yapılan ve 25 yıllık verilen 2G’nin imtiyaz sözleşmesi Avea için 2026 da, Turkcell ve Vodafone için 2023 yılında bitiyor.

Operatörlere 20 yıllık verilen 3g ve ve 14 yıllık verilen 4,5 G’nin imtiyaz sözleşmesi 2029 yılında bitiyor.
 Başka bir deyişle 3Gve 4.5G’nin imtiyaz sözleşmesi için Turkcell ve Vodafone ‘un 6 yıl, Avea’nın ise 3 yıllık bir açığı kalıyor. Bu da mobil iletişim operatörlerinin 2Gimtiyaz sözleşmesini tamamlaması için ek bir bedel ödemesi anlamına geliyor

2029’DA EŞİTLENECEK
Bilgi ve teknoloji kurumu2ndan (BTK) aldığımız bilgilere göre 2Gve 3G teknolojilerinin imtiyaz sözleşmeleri frekansların kullanımı için 4.5Gye uyumlu hale getirildi.
Ancak 2G’nin süresinin uzatılması için şu anda bir çalışma yapılmış durumda değil.
2Giçin imzalanan imtiyaz söyleşmelerinin 2023 yılına doğru uzatılması beklenirken, uzatma süresiyle beraber mobil iletişim operatörlerinden ek bir bedel istenecek. Bu bedel ise imtiyaz sözleşmeleri 2029 yılında eşitlenecek 2021 yılında yapılması beklenen 5Gihalesinin 8 yıllık bir imtiyaz sözleşmesi süresine sahip olması bekleniyor.
2029 yılında ise tüm mobil operatörler tüm iletişim teknolojileri için tek bir imtiyaz sözleşmesi imzalayarak abonelerine hizmet vermeye devam edebilecek.
 
DEVRETME HAKKI VAR
İmzalanan imtiyaz sözleşmelerine göre kurulan iletişim teknolojileri mobil operatörlere kiralanıyor. Sürenin bitmesi durumunda ise baz İstasyonlarından alt yapı sistemlerine kadar tüm teknoloji çalışır vaziyette devlete geçiyor.
Devletin elinde ise bu sistemleri şu anda mobil iletişim operatörlerine yeniden ihale edebilme hakkı olduğu gibi başka bir şirkete devredebilme  seçeneği de bulunuyor.

2 G için verilen imtiyaz sözleşmelerinin uzatılması veya başka bir şirketin hakları kiralaması durumunda mobil iletişim operatörleri bu hizmeti kullanıclarına sunamayacak.