2024 Yatırım Rehberi

0
1460

PARAYI NEREDE DEĞERLENDİRMELİ?

Bu yıl küresel bazda merkez bankalarının faiz kararları ve gevşeme adımları izlenecek. Yurt içerisinde beklenmedik bir gelişme olmadıkça kredi risk primindeki gerileme ve TL varlıklara ilgi artacak.

ZEYNEP AKTAŞ

PIYASALAR 2023 YILINA seçim atmosferiyle girdi. 2023’ün başlarında, 6 Şubat’ta büyük bir deprem meydana geldi. Bu doğal afet, ülkenin farklı şehirlerinde ciddi yıkıma neden oldu ve hem insan hayatını hem de ekonomik durumu önemli ölçüde etkiledi. 14 Mayıs 2023 tarihinde gerçekleştirilen Cumhurbaşkanı ve milletvekilli seçimleri kritik dönüm noktası oldu. Seçim sonrası ekonomi yönetimi ve Merkez Bankası Başkanı değişti. 4 Haziran’da Mehmet Şimşek Hazine ve Maliye Bakanı olarak atandı. 9 Haziran 2023’te Hafize Gaye Erkan Merkez Bankası başkanlığına getirildi. Yeni ekonomi yönetimi ile birlikte borsa 16 hafta aralıksız yükseldi. Para politikasında sıkılaştırma adımları ile kredi risk primi 300’ün altına geriledi. Peş peşe gerçekleşen faiz artırımları ile Merkez Bankası faizi yüzde 42,5’e yükseltti. Faizdeki artışla birlikte borsada kâr realizasyonları görüldü. 2023 yılında 56 şirket halka açılırken toplam hasılat 79,8 milyar liraya, dolar bazında da 3,3 milyar dolara ulaştı. 2023’te halka arz edilen şirketlerin 9’u gayrimenkul 7’si ise gıda şirketi oldu. 2024 yılına baktığımızda dünya nüfusunun yaklaşık yarısı sandık başına gidecek. Ülkelerin seçim sürecinin hükümet ve politikalar üzerinde önemli etkiler oluşturması bekleniyor. Seçime gidecek ülkeler, dünya nüfusunun yüzde 41’ini ve Gayri Safi Yurtiçi Hasılanın yüzde 42’sini temsil ediyor.

DENGELİ PORTFÖYLER OLUŞTURMALI
Mevcut ekonomi politikalarının devamı halinde yılın genelinde TL vardıkların ön plana çıkmasını bekliyoruz. Geçmişe göre nispeten yüksek seyreden politika faizi neticesinde para piyasası ürünleri ve bunlara yatırım yapan para piyasası fonları tercih edilen yatırım araçları olacaktır. Aynı şeklide portföyünde kısa vadeli tahviller ve para piyasası enstrümanları bulunduran fonlar da öne çıkacaktır.

İkinci çeyrek sonlarına doğru düzelmeye başlaması beklenen makro görünüm ile birlikte tüm Türk finansal varlıklarının iyi performans göstermesi beklenebilir. Bu varlıklar arasında uzun vadeli TL cinsi tahviller ve hisse senetleri öne çıkacaktır. Ancak hisse senetleri arasında görece yüksek faiz ortamına dayanıklılığı yüksek olan ve ciro üretimi iç talepten bağımsız olan şirketlerin senetlerinin seçilmesi önem arz edecektir.

2022 ve 2023 yılları farklı finansal varlıkların uzun süreli ve tek yönlü hareketler yaptığı dönemler oldu. Ancak 2024 yılında makro görünümün normalleşmesi, varlıkların çift yönlü hareket etmelerine neden olacaktır. Bu nedenle dengeli portföyler oluşturmak daha önemli hale gelecek.

Altın açısından, merkez bankalarının alımları altın fiyatlarını desteklemeye devam edebilir. ABD Merkez Banaksı FED’in faiz indirimlerine başlaması ve uzun vadeli reel faizlerin aşağı gelme ihtimali altını destekleyecek başka bir unsur.

Türkiye eurobondları daha fazla yabancı yatırımı çekebilir ve USD bazında iyi getireler sunabilirler. Olumlu senaryo altında 10 yıllık eurobond faizinin yüzde 6,50 civarına kadar çekilmesini bekleyebiliriz.

HİSSE SENEDİ, ALTIN VE EUROBOND
Yeni yılda; hisse senedi, altın, eurobond ve yurt dışı yabancı hisse senetlerinin herkesin portföyünde olması gerektiğini düşünüyoruz. Özellikle yurt dışı yabancı hisse senetlerinin, uzun vadede çok dengeli gittiğini görüyoruz.

Portföylerde yer alabilecek bir diğer enstrümanın tahvil olduğunu düşünüyoruz. Tahvil de yabancı yatırımcı açısından çok önemli. Yabancı yatırımcının bu alana ilgi göstermesiyle devlet iç borçlanma senetlerinde ve özel sektör tahvillerinde bir iştah oluşmaya başladı. Bunun artarak devam edeceğini öngörüyoruz. Mevcut koşullarda eurobond’ların portföyler için önemini koruyan bir enstrüman olduğunu düşünüyoruz. Varlık dağılımı prensibinde belirli ağırlıklarla eurobondlara her zaman yer verilmesi ve buradaki fırsattan faydalanılabileceğini düşünüyoruz. Bu nedenle, önümüzdeki dönemde eurobond’ların portföylerde olmasını öneriyoruz. 2023 yılında portföylerimizde hem emeklilik hem de yatırım fonu tarafında, özellikle emeklilik fonunda biraz daha fazla altın ve hisse senedi portföyünün arttığını gördük. 2024 yılında ise daha fazla tahvil, bono ve özel sektör tahvillerini konuşacağımız bir yıl olacağını düşünüyoruz.

MEVDUAT, TAHVİL VE ALTIN
Son zamanlarda halka arzlara olan ilginin artması ve halka arzların getirileri ile birlikte yatırımcı sayılarında 8,5 milyona kadar yaklaşıldı. Risksiz getirilerin enflasyona yaklaşması ve önümüzdeki yılki reel getirinin pozitife döneceği beklentileri ile birlikte 2024 yılında hisse seçimleri daha değerli olacak. KKM’de reel getirinin azalması sonucu KKM’lerden çıkışlar hızlandı. Buna ek olarak, politika faizindeki artışla birlikte TL mevduatlarına olan geçişler de ivme kazandı.

Kısacası geçen sene ve bu seneki BİST’in alternatifsiz olması durumu son süreç ardından azaldı. Bu kapsamda mevduat, tahvil bono ve altın tarafına olan geçişlerin atmasını bekliyoruz.

Portföy çeşitlendirilmesi kişinin risk algısına göre değişkenlik gösterir. Anlık konjonktüre göre aşağıdaki gibi portföy dağılımının uygun olacağı kanaatindeyiz. Hisse senetleri %35, Dolar %5, Euro %5 ve TL Mevduat %20, Tahvil-bono %10, Altın %25.

YÜZDE 60, TL VARLIKLAR; YÜZDE 40, DÖVİZ
2024 yılı global merkez bankaları iki senelik bir faiz artırım süreci sonrası yavaşlayan ekonomik büyüme ve azalan enflasyon tehdidi ile birlikte tekrar faiz indirimlerine başlayacaklar. Faiz indirimleri genel olarak emtia ve hisse senedi gibi varlıkların fiyat hareketlerini destekleyecektir. 2024 yılı için portföylerde %60 Türk Lirası ve %40 döviz varlıklardan oluşan dengeli bir portföyün uygun olacağını düşünüyoruz. TL faiz ve global tematik hisse fonlarının öne çıkacağı bir yıl olacaktır. Borsa İstanbul’un ise yerel seçimler sonrası rasyonel politikaların devamıyla birlikte tekrar bir pozitif momentum yakalayacağına inanıyoruz.

Emtialarda en çok bakır ve gümüşü beğeniyoruz. Eurobond’lar, CDS’lerin 300 seviyesinin altına gelmesiyle birlikte yılbaşından bu yana dolar bazında %13’lük getiriler sağlayarak yatırımcılarını memnun ettiler. 2024 yılında ise kredi derecelendirme kuruluşlarından gelmesi olası not artışları ile birlikte iyi bir yıl daha geçirebilirler.

Ata Portföy olarak hem yatırım fonu hem de BES yatırımcılarına dengeli bir portföy yatırımıyla devam etmelerini tavsiye ediyoruz. Bunun da Türk lirası varlıkların ağırlığını %60 olarak (%40 hisse senedi + %20 TL faiz) ve Döviz ağırlığını %40 olarak (%15 Eurobond, %20 Global Tematik fonlar, %5 Altın) değerlendirmelerini öneriyoruz.

HİSSE SENETLERİ GÖRECELİ OLARAK İYİMSER OLUR
2024 yılında yurt içinde para politikası ana gündem maddesi olmaya devam edecektir. Politika faizinin gelecek yılın başında %45 ile zirve yapmasını bekliyoruz. Piyasanın 12 aylık %43,9’luk enflasyon beklentisine kıyasla bileşik politika faizini %57’e çıkaracak olan bu önemli faiz artışının, ekonomiyi hükümetin öngördüğü dezenflasyon yörüngesine (2024 sonunda %36) doğru yönlendirmesi muhtemel görünüyor. Yurt dışında ise sıkı para politikalarına ihtiyaç azalacağı için önde gelen merkez bankalarından faiz indirimleri görmeyi bekliyoruz. Ayrıca seçimler de volatilite yaratabilecek en önemli gündem maddesi olarak öne çıkıyor. Bu kapsamda Türkiye’de yerel seçimler ABD’de ise başkanlık seçimi dikkatle izlenecektir.

Önümüzdeki yıl faizlerin geri çekilmesi ana tema olacağı için bu senaryo altında hisse senetlerinin göreceli olarak iyimser bir eğilim sergilemesi beklenebilir. Ayrıca faizlerin seyri nedeniyle dolar endeksinin baskı altında kalacağı varsayımı altında değerli metallerde de daha yüksek seviyeler görülmesinin olası olduğunu düşünüyoruz.

Fon dağılımında hisse ağırlığının daha yüksek olmasını önermekle birlikte değerli metallere
de yer verilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Ayrıca Eurobond’lara da yatırım yapılması hem portföy çeşitliliğini artıracak hem de getirileri destekleyecektir.

2023 YILI GERÇEKLEŞMELER

  • Faiz tek hanede kaldığı sürece borsaya yönelim sürecektir demiştik. Yılın ilk yarısında faiz tek hanede kalırken ikinci yarıda yüzde 42,5’e yükseldi. Negatif reel faiz ortamının sürdüğü dönemde borsaya ilgi yüksek olurken, faizin bir alternatif oluşturma eğilimi gösterdiği 9’uncu aydan itibaren borsada yatay seyir gözlendi.
  • Dolar kuru seçimlere kadar 18-22 bandı içerisinde hareket edebilir. Seçim sonrası bu bant kaotik bir görünümde 27’ye kadar genişleyebilir demiştik. Dolar kuru yılı 29’lu seviyelerde tamamladı.
  • Borsa yatırımcı tercihleri arasında yer almaya devam edecek ve enflasyona paralel bir yükseliş yaşanacaktır demiştik. Borsada getiri enflasyonun altında kaldı.
  • Borsaendeksiolumlusenaryoda7.200’lere kadar yükselecektir. Bu seviyenin üzerinde oluşabilecek dalgalanmalar yatırımcıların realize ettikleri dönemler olacaktır demiştik. BIST 100 En yüksek 8.562’yi gördü ve 18 Aralık’ta 7.790’lı seviyelerde kapattı.
  • Altının onsu 1.670-2.200 dolar bandı içerisinde hareket edebilir demiştik. 1.780- 2.185 dolar bandında hareket etti. 2023 yılında hizmet sektörü önde koşmaya devam edecek. Ulaştırma sektörü yatırımcı tercihleri arasında yer alacak, demiştik. Hizmet sektörü yüzde 46 yükseldi. Bankalar yüzde 82 ile öne çıktı. Perakende ticaret öne çıkan bir başka sektör olacak demiştik. Perakende sektörü tüm yatırım enstrümanlarının üzerinde getiri sağladı. Yüzde 89,58 yükseldi.
  • Yabancı tematik fonlara ilgi artacak. ABD borsalarında yaşanacak yükselişler yabancı fonlar üzerinde olumlu etki yaratacak demiştik. Yabancı tematik fonlar yüzde 100’ün üzerinde kazandırdı.
  • Brent petrol varil fiyatı yatay bir aralıkta hareket edebilir en yüksek ve en düşük seviyeler 80 ile 100 arasında değişecektir demiştik. Brent petrol 70 ile 95 dolar aralığında değişti. Euro/Dolar paritesinde 1,10 seviyesi sınır çizgi olarak kalacak ağırlıklı olarak hareket 1,10’un altına gerçekleşecek demiştik euro/ dolar 1,04-1,13 aralığında hareket etti.

2024 YILI BEKLENTİLERİMİZ

  • 2024 yılında merkez bankalarının ağırlığı hissedilecek. Faiz indirim süreci başlayacak. TCMB yılın ilk çeyreğinde faiz artırım döngüsüne son verecek.
  • Türkiye’de yerel seçimler, ABD’de başkanlık seçimi ve genel olarak dünya çapında seçim atmosferi izlenecek.
  • Mevcut ekonomik seyrin sürdürülmesi durumunda, TL cinsinden varlıklar (faiz, hisse senedi) ön plana çıkacak.
  • Para piyasası fonları, yeniden ilgi görmeye başlayacak.
  • Yılın genelinde tüm finansal varlık fiyatlarında artış görülecek.
  • Mali sektör ve hizmet sektörü sanayi sektörüne göre daha canlı olacak.
  • Hisse senetlerinde seçicilik oranı artacak. İç piyasadaki daralmadan etkilense de, yurtdışına ihracat yapan şirketler ilgi çekmeye devam edecek.
  • Yabancı para akışı kredi kuruluşlarının not artışına bağlı olarak devam edecek.
  • Borsada kredi risk priminin düştüğü, yabancı ilgisinin
  • arttığı olumlu senaryoda 12.800’lere kadar yükseliş yaşanacak. Talebin zayıflaması halinde 6.900’ler test edilebilecektir. Borsa yılı 10 binin üzerinde tamamlayacak.
  • • Dolar kurunda enflasyona paralel bir artış yaşanacak ve yıl sonunda kur, 43’e kadar yükselebilecek.
  • • Altının ons fiyatı için hedeflenen değerler, 2.400
  • ile 2.600 dolar arasında olacak. Olası geri çekilmelerde 1.800’ler destek olacak.
  • • Yılın genel beklentisi, yabancı yatırımcı alımlarının artması ve olası bir kredi notu artışı olacak. Türkiye’nin Gri Listeden çıkması yabancı alımlarını artıracaktır.
  • • Eurobond’lara olan ilgi artış gösterecek.
  • • Özel sektör tahvilleri, alternatif bir yatırım enstrümanı olarak öne çıkacak.
  • • Fon portföylerinde, değişken fonlara ağırlık verilecek.
  • • Brent petrolün varil fiyatı yıl boyunca 65-95 bandında değişecek.
  • • Euro dolar paritesi 1,05 ile 1,15 aralığında seyredecek.