‘2023 Yılında E-Com Şirketi Olmayı Hedefliyoruz’

    0
    257
    Sertrans Logistics Yönetim Kurulu Başkanı Nilgün Keleş

    Sertrans Logistics Yönetim Kurulu Başkanı Nilgün Keleş, 2020 yılında yaklaşık 5 milyar dolar ihracat taşıması gerçekleştirdiklerini söylüyor. Keleş, yaklaşık 12 milyon avro yatırım ile 70 bin metrekarelik yeni tesisi hayata geçirdiklerinde e-ticaret lojistiği alanında en büyük depo kapasitesine sahip olacaklarının altını çiziyor.
    ŞULE LALELİ

    2023 Yılında Türkiye’nin en büyük e-com şirketi olma yolunda ilerleyen Sertrans Logistics, Almanya deposunun açılmasıyla Avrupa’nın en büyük ofis ve depo yatırımlarına sahip şirketlerden biri olacak. Sertrans Logistics Yönetim Kurulu Başkanı Nilgün Keleş Fortune Türkiye’ye gelecek dönem şirket hedeflerini anlattı.

    SertransLojistik’in2020yılıperformansdeğerlendirmesiniyapar mısınız?İşletmelereyöneliksağladığınızoperasyonlardanbahseder misiniz?Pandemidönemindeürünvetedarikzincirindenegibi değişimleryaşandı?

    Sertrans Logistics olarak; uluslararası parsiyel, komple ve multimodal taşımacılık hizmetlerimizin yanında, tedarik zinciri yönetiminde verdiğimiz katma değerli lojistik hizmetleriyle, 31 yıldır ulusal ve uluslararası müşterilerimizin güvenilir çözüm ortağı olarak çalışıyoruz. 19 ülkede 80’den fazla noktada sunduğumuz kara, deniz, hava taşımacılığı çözümlerimizi, antrepo, e-ticaret ve pazaryeri lojistik çözümleri, serbest depo çözümleri ve özgün ihtiyaçlara göre tasarlanmış katma değerli çözümlerle genişlettik.

    2020 yılı Sertrans’ta pek çok yatırımı aynı anda gerçekleştirdiğimiz bir yıl oldu. Hizmet ağımızı genişletmeye yönelik yurt içi ve yurt dışında yeni ofislerimizi açmaya devam ettik. Almanya’da yaptığımız yeni ofis yatırımıyla, şirketimizin yurt dışı büyüme hedeflerini daha da yukarı çekmek adına önemli bir adım attık. 2021 yılının ilk çeyreğinde açılacak olan yeni depomuzla da özellikle Almanya ve çevre ülkelerde hızlı bir büyüme trendi içine girmeyi hedefliyoruz. Ayrıca, 2020 yılının nisan ayında faaliyete geçen İzmir ofisimiz, Ege bölgesinin tamamını kapsayan büyüme hedeflerimize katkı sağlayacak. 2020 yılını pandemi kriziyle hatırlayacak olsak da bu dönem pek çok fırsatı da içinde barındırdı. 2021 yılına da bu fırsatlar açısından bakıyoruz. Sürecin parlayan yıldızı e-ticaretti. Sertrans olarak, ticaretin en hızlı gelişen alanı e-ticaretin lojistiğine yatırım yapan ilk şirketiz. 100 bin metrekareyi aşan depolama alanımız ve milyonlarca ürün kapasitemizle ülkemizde ve dünyada pek çok markaya hizmet sunuyoruz. Markalarımız için e-ticaretin ne denli önemli olduğunun bilinciyle hareket ederek, operasyonel süreçlerimizin iyileştirilmesine yönelik adımlar atıyoruz. E-ticaret lojistiğini yönettiğimiz tüm markalarda süreçlerimiz, alanında uzman ekipler tarafından titizlikle ele alınıyor. Stok doğruluğunda binde 1’lik hata oranı, yüzde 99,9 kargoya zamanında teslimat gibi son derece iddialı hedeflere bu dönüşümü sahiplenerek ulaştık. Küresel ticarette tarihin en büyük değişimi yaşanırken lojistik dünyasını da artık mevcut alışkanlıkla yönetmek çok zor. Zaten bir süredir yaşanan değişim ve dönüşüm süreci pandemi ve e-ticaretin inanılmaz yükselişi ile daha da hız kazandı. Belki artık e-ticaret kavramı kullanmak bile çok doğru değil. Zira e-ticaretin toplam ticaret içindeki payı bir yılda yüzdesel anlamda nerdeyse 10 puan artmış durumda. Bu büyüme bu şekilde devam ederse e-ticaret çok kısa bir süre içinde ticaretin ta kendisi haline gelecek. Bu durum doğal olarak tüm ticaret dünyasını etkileyeceği gibi lojistik dünyasını da etkileyecektir.

    Sertrans olarak 2020 yılında yaklaşık 5 milyar dolarlık bir ihracat taşıması gerçekleştirdik. Gerçekleştirdiğimiz ihracatta ana sektörlerimiz özellikle hazır giyim, tekstil, makine, metal ve otomotiv sanayisi oldu. Bu anlamda yıllardır ülkemiz ihracatçısına olan desteğimizi sürdürüyoruz, önümüzdeki süreçte de çalışmalarımıza devam edeceğiz.

    Sertrans Lojistik’in sürdürülebilirlik şartları neler? Çevresel, sosyal, ekonomik ve yönetişim alanlarındaki performansınızdan bahseder misiniz?
    Sertrans, kurulduğu günden bu yana sadece ciro odaklı bir şirket olmaktan ziyade, iş yapış şekli ve hizmet anlayışıyla sürdürülebilir olmaya odaklanmış bir şirket. Sektörde 30 yılı aşan varlığımız bu anlayışın bir sonucu. Sektör lideri bir marka olarak görev ve sorumluluklarımızın, iş planlarımızın ve yatırımlarımızın çok ötesinde olduğunun bilincindeyiz. Bu anlayışla Sertrans olarak sadece kendi şirketimiz için değil, sektörümüzün değişim sürecine de liderlik etmek için çalışıyoruz ve sektöre yeni bir bakış açısı getirmek istiyoruz.Hepimizin bildiği gibi pandemiyle birlikte yaşadığımız karantina süreci, dijital dönüşümün ne kadar mühim olduğunu ortaya koydu ve bu sürecin parlayan yıldızı e-ticaret sektörü oldu. Diğer yandan, Endüstri 4.0 kavramı da tüm sektörlerin iş yapış şeklini değiştirmesi bakımından büyük önem arz ediyor. Makinelerin kablosuz
    sensörler aracılığıyla birbiriyle iletişimde olduğu, verilerin analiz edildiği ve gerektiği durumlarda hızlıca müdahale edilebilen bir dünyadan bahsediyoruz. Sektörümüz açısından baktığınızda gerek taşımacılık gerekse lojistik ve depolama hizmetlerinde ürünlerin ve araçların takibine imkan sağlayan pek çok yenilik hayatımıza çoktan girmiş durumda. Dijital teknolojilerin gelişimi ve sürdürülebilirliğin küresel bir ihtiyaç haline gelmesiyle birlikte küresel ticarette de tarihin en önemli dönüşümü yaşanıyor. Hepimizin sıklıkla telaffuz ettiği iki kavram var: B2B ve B2C. Küresel ticarette yaşanan büyük değişimle birlikte bu iki sektörel tanımlamanın ortadan kalkması ve iç içe geçmiş bir sürecin yaşanması kaçınılmaz. Yani günün sonunda tüketicinin (consumer) talep ve isteklerini anlamadan, daha da önemlisi bu taleplere uygun çözümleri ortaya koymadan, işi (business) yönetmek artık mümkün değil. B2C için tüketici
    uzun süredir iş modelinin merkezindeydi. Artık B2B’nin merkezine de tüketici geldi veya gelmek zorunda. İşte biz bu yeni yaklaşıma B4B4C “Business For Business For Consumer” diyoruz. Lojistik dünyası için yepyeni olan bu kavram öngörümüz odur ki sektörümüz açısında da önemli bir değişim mihenk taşı olacak ve Sertrans olarak bu yeni yaklaşımın liderliğini üsteleneceğiz. Konuyu biraz daha açacak olursak; teknolojinin ilerlemesi ve pandemiyle birlikte daha da önce çıkan e-com dönüşümü, firmaların küresel rekabetten pay alma ve sürdürülebilir kârlılık için iş modellerini değiştirme ihtiyaçlarını kaçınılmaz kılıyor. Bu anlamda bir lojistik firmasının; müşterinin tüm tedarik zinciri süreçlerini tek elden yönetme ihtiyacı bir zorunluluk olarak ortaya çıkmış durumda. Bu süreçte ister e-com, ister normal depo operasyonları olsun, müşterilerimizin stoklarını tek çatı altında yönetebilme kabiliyetine sahip olmamız gerekiyor. Ancak sadece bu da yetmez. Aynı müşterinin farlı coğrafyalardaki e-com operasyonlarını yönetebilme, buna istinaden uluslararası nakliye ve antrepo hizmetlerini tek çatı altında toplayabilme kabiliyetlerini de kazanmalıyız. Müşterimizin hayatına bu kadar dahil olunca, artık müşterimizin müşterisinin talep ve ihtiyaçlarını yakından takip etmeli ve bu ihtiyaçlara yönelik hızlı ve sürdürülebilir bir bakış açısıyla çözüm üretmeliyiz. Bu yüzden tüketici (consumer) artık lojistik dünyasının da merkezindedir ve sektördeki tüm oyuncular bu yeni duruma göre iş yapış tarzlarını organize etmelidir. Bu dönüşüm; ürün ya da hizmeti ihtiyacı olan müşterilere satmakla sınırlı bir anlayıştan uzaklaşıp, ticaretin üretici, marka ve tüketici boyutlarının tamamında katma değer sağlayan bir anlayışa geçmekle mümkün.

    Lojistik olarak en iyi yaptığımız işi ticaret zincirini güçlendirmek için seferber etmeliyiz ve zincirin halkalarını birbirine daha sıkı bağlayan oyuncu olmalıyız. Bir anlamda B2B anlayıştan B4B’ye ve hatta tüketicilerin ihtiyaç ve taleplerini iş modeline yansıtan B4B4C modeli gibi B2B’de tüketiciyi merkeze alan modellerin daha sıklıkla tartışılacağını düşünüyoruz. Tabii bu değişimi hayata geçirebilecek şirketlerin, mavi yakasından beyaz yakasına kadar insan kaynağı organizasyonunu bu yeni düzene uygun hale getirmesi gerekir. Ayrıca bu tür bir yapıyı yönetebilmek ciddi bir operasyonel gereklilik, gelişmiş bir teknolojik altyapı ve sağlam
    bir finansal gücü olmaksınız sürdürülebilir olamayacaktır. Bu nedenle yeni dönemde bu özeliklere sahip olmayan şirketlilerin sistemin dışında kalması kaçınılmazdır. Bu dönüşümle birlikte artık müşterilerimiz lojistik süreçlerini gönül rahatlığıyla bizlere teslim edebilecek ve asıl odaklanmaları gereken konu olan satış ve marka yönetimi süreçlerine odaklanma imkanı bulacaklardır.

    Yatırımlar ve projeler açısından 2021 hedeflerinizde neler var? Lojistik sektörü adına araç filonuz ve istihdamı değerlendirir misiniz? 2021 net satış ve ciro konusunda hedefler neler?

    Yurt dışı ve yurt içindeki büyüme ve yeni açılımlarımız 2021’de devam edecek. 2021 yılının ilk çeyreğinde açmayı hedeflediğimiz Almanya deposu ile ülkemizdeki e-ihracatın büyüme sürecine de destek olacağımıza inanıyoruz. Bu anlamada özelikle yurt dışına açılmak isteyen Türk markaların e-ticaret operasyonlarını bu depo üzerinden yönetmek arzusundayız. Yurt dışında açacağız her bir tesis bize insan kaynağı ihracatı açısından fırsat yaratacak. Sertrans 31 yıllık lojistik tecrübesiyle bir okuldur ve sektöre önemli yetenekler kazandırmıştır. Bu anlamda Sertrans bünyesine hali hazırda çalışmakta olan arkadaşlarımızı değişim programları ile yurt dışı ofis ve depolarımıza transfer edeceğiz. Bunun hem çalışma arkadaşlarımız hem de bizim için faydalı bir çalışma modeline dönüşecek düşüncesindeyiz. 2021’in ikinci yarısında hayata geçirmeyi planladığımız bir yurt dışı depo yatırımı daha var ancak henüz ülke belli değil. Bu anlamda çalışmalarımız devam ediyor. Yine bu yıl yurt içinde e-com tarafında yeni bir tesis planımız var. Yaklaşık 12 milyon avroluk bir yatırım ile 70 bin m2’lik yeni tesisimizi yılın ikinci yarısında hayata geçirmeyi planlıyoruz.
    Bu depo hayata geçtiğinde toplam depo kapasitemiz 200 Bin metrekareye yaklaşacak. Bu kapasite bizi e-ticaret lojistiği alanında ülkemizin en büyük depo kapasitesine sahip firma noktasına getirebilir. Her şey planladığımız gibi giderse sadece e-com operasyonlarında anlık çalışan insan sayısı üç bini aşacak ve bu da 2020 yılına göre istihdamda yüzde 50 büyüme anlamına geliyor. Dijitalleşme ve sürdürülebilirlik 2021 yılında da en önemli gündem maddeleri olacak. 2020’nin son çeyreğindeki ihracat rakamlarındaki artış trendi bu yıl da sürecektir.

    Özelikle yılın ikinci yarısından itibaren birçok sektörde yaşanan azalışının kayıpları telafi edecek seviyede iyileşmesini bekliyoruz. Avrupa’da Almanya, Benelux, İspanya & Portekiz, İtalya ve Fransa ithalat/ihracat parsiyel ve hızlı taşımada sektör lideri olan bir firma olarak, bu ülkelerle olan hacmimizi sadece tekstil ve otomotiv olarak görmüyor, tüm sektörler olarak büyütmeye devam ediyoruz. İzmir’de açtığımız ofisimizle Ege’nin tamamında hizmet ağını genişletmeyi amaçlıyoruz. Özelikle Fransa, İtalya, İspanya ve Portekiz gibi ülkelere yönelik bölgenin ihtiyaçlarını karşılamayı hedefliyoruz. Ülke ekonomisine katkı sağlamaya ve yeni iş alanları açarak istihdam yaratmaya devam edeceğiz. Sertrans’ın 2030 yılı hedefi Türkiye’nin En Büyük Lojistik Şirketi olmak. Bu hedef doğrultusunda ilerlerken gerek yurt içinde gerekse yurt dışında önemli yatırımlarımız olacak. Yurt içinde e-ticaret lojistiği alanında kapasitemizi her yıl biraz daha büyüterek önce 2023 yılında Türkiye’nin en büyük e-com şirketi olmayı, sonrasında da buradan aldığımız güçle 2030 hedeflerimize ulaşmayı arzu ediyoruz. Bu doğrultuda mevcut depo kapasitemizin iki ila üç katına çıkarma planımız bulunuyor. Yurt dışında ise Almanya deposunun açılmasını takip eden süreçte Avrupa’nın diğer ülkelerine yönelik ofis ve depo yatırımlarımız olacak. Söz konusu yatırımlarla hizmet ihraç eden bir şirket olmayı amaçlıyoruz. Bunu yaparak ülkemizin markalarını da operasyonel anlamda dünyaya taşıyacağız.