2022 Küresel Blockhain Sektörü İçin Dönüşüm Yılı

0
1301

Huobi Group’un küresel yatırım kolu olan Huobi Ventures, Yıllık Özet ve Görünüm Raporunu yayınladı. Rapor, Huobi Group’un birçok yatırımını Huobi Ventures’ta konsolide etmesini, erken aşama blockchain ve merkezi olmayan finans (DeFi) projeleri için 100 milyon dolar tutarında bir fon oluşturmasından bu yana geçen bir yılı kapsıyor. Geçtiğimiz yıl, küresel blockchain ve kripto para sektörlerinde köklü değişiklikler görüldü. Bitcoin’in piyasa değeri trilyon doları aştı, NFT’lerin popülaritesi zirve yaptı ve Axie Infinity, Animoca Brands ve YGG gibi önde gelen GameFi şirketleri etkileyici dönüm noktalarına ulaştı. Ancak hızlı büyüme, 2 milyar doların üzerinde varlık kaybına yol açan güvenlik olayları da dahil olmak üzere sektördeki sorunları da ortaya çıkardı. Geçtiğimiz birkaç ay içinde, Rusya-Ukrayna çatışması ve Fed para politikasının sıkılaşmasına ilişkin korkular piyasayı gergin hale getirdiği için, blockchain sektörü 2022’ye sert bir başlangıç yaptı.

Huobi Ventures’ın Yıllık Özet ve Görünüm Raporu, geçtiğimiz yıl içinde meydana gelen önemli olayları ele alıyor ve 2022’de neler olabileceğine dair iç görüleri içeriyor. 2022’de gözler, merkezi olmayan yapısı ve temel blockchain altyapısı, değer dağıtımı, gizlilik, bant genişliği, depolama işleme ve yetkilendirme ile ilgili yaygın Web 2.0 sorunlarını çözebilecek Web 3.0’da. Yeni nesil bir internet teknolojisi, mevcut altyapı sınırlamalarını aşabilir ve önümüzdeki 5-10 yıl içinde yeni olanaklar açabilir.

Ethereum baskın platform olmaya devam etse de rakip zincirler pazarın genişleyen ihtiyaçlarını karşılamak için büyüdü ve çok zincirli ağlar giderek daha önemli hale geldi. USDT, stablecoin lideri olarak hakimiyetini sürdürse de USDC’nin hem mevzuat taleplerini karşılayabilmesi hem de yeni DeFi varlıklarıyla serbestçe etkileşime girebilmesi gibi avantajları var. Sermaye verimliliği ve kurumsal likidite sunan teminatsız borç verme protokolleri, aşırı teminatlı borç verme protokolleriyle dolup taşan bir piyasa karşısında büyük bir potansiyel sergilemekte. 2022’de NFT’lerin değeri, basit şifreleme ve sanat koleksiyonundan, gelişen Web 3.0 ekonomisinde sahiplik ve üyelik kanıtına doğru değişiyor. Düşük likidite ve dar alım-satım havuzu büyümesini hala engellese de sosyal tokenler olarak değerleri Web 3.0 ve GameFi dünyasında kritik bir rol oynayacak. Gamefi, sahiplik, birlikte çalışabilirlik ve kazanmak için oynama gibi yeni kavramları tanıtarak geleneksel oyunları dönüştürürken, NFT’ler Web 3.0 dünyasına ana ağ geçidi olarak yerlerini sağlamlaştıracak.

Küresel makro ekonomideki dalgalanmalara rağmen, kripto para birimlerinin temelleri her zamankinden daha güçlü bir şekilde büyümeye devam ediyor. Giderek daha fazla kurum, enflasyon ve diğer varlık sınıfları için düşük yatırımcı duyarlılığı karşısında portföylerinin bir kısmını Bitcoin için ayırıyor. Bu etkenler, küresel çapta olgunlaşan hükümet mevzuatları ve politikalarıyla birleştiğinde, kripto para sektöründe uzun vadeli büyüme için zemin hazırlıyor.

KRİPTO KAZANDIRAN MMORPG OYUNU GELİŞTİRDİ

Mehmet Kurtoğlu ve Sebahattin Akay tarafından 2017 yılında kurulan oyun şirketi Roko Game’in 25 kişilik ekibiyle beş yıllık bir geliştirme süreci sonunda ortaya çıkardığı MMORPG türü ilk oyunu Rise Online World erişime açıldı. Dünyada milyonlarca oyun tutkununun beğeniyle oynadığı bir tür olan MMORPG alanında oldukça iddialı olan Rise Online World, Türkiye’den başlatacağı heyecan fırtınasını Latin Amerika ve Avrupa ülkeleri başta olmak üzere tüm dünyaya taşımayı hedefliyor. Unreal Engine 4 oyun motoru üzerinde birçok dinamiğin farklılaştırılmasıyla geliştirilen Rise Online World, bu biçimde multiplayer özelliğine sahip hale getirildi. Türkiye’de Unreal Engine 4 oyun motoru kullanılarak bu seviyede yapılan ilk MMORPG oyun olan Rise Online World, benzerlerine göre Play2 Earn içeriklerini barındırması ve Pay 2 Win olmaması yönüyle de farklılaşıyor. MMORPG modeli vadeden Roko Game, bu yaklaşımı oyunda Blockchain modellerini kullanarak destekliyor. Oyuncular oyun oynayarak gerçek dünyada da değeri olan ROCO Token kazanabiliyorlar ve ROCO Token ile NFT Marketplace’den alışveriş yapabiliyorlar.

BiLira Kurucu Ortağı ve Ceo’su Sinan Koç, Cto Murat Fırat

BİLİRA YENİ YATIRIM ALDI

Blokzincir sektörü hızla gelişmeye devam ederken Türkiye’nin ilk stabil kripto şirketi BiLira, aldığı yeni yatırımla büyümeye devam ediyor. Alameda Research, 21 Shares, Finberg, SaxeCapital ve melek yatırımcıların katılımlarıyla tamamlanan yatırım turuyla BiLira Teknoloji A.Ş. şirketinin toplam değerlemesi 125 milyon dolara ulaştı. Yeni nesil bankacılık altyapısını oluşturma hedefiyle ilerleyen BiLira, blokzincir teknolojileri üzerine çalışmalarını sürdürüyor. Ödeme sistemleri çözümlerinin yanında aldıkları bu yatırımla birlikte NFT, game-fi, metaverse, web 3.0 gibi farklı blokzincir teknolojileri alanlarında da kullanım alanlarını hızlanarak arttıracak BiLira, Türk lirasının blokzincirler üzerindeki yüzü olmaya devam edecek. Şirket sadece 2021 yılında toplam 3 milyar TL değerinde stabil kripto para arz ettiğini bildirdi. BiLira ekibi, Türk stabil kripto parasının herkes tarafından erişilebilir, hızlı ve şeffaf şekilde finans dünyasında güvenle kullanımını sağlamayı hedefliyor.

Şirketin kurucu ortağı ve CEO’su Sinan Koç şirketin bu seneki hedefleri için ‘’Özellikle yeni global merkeziyetsiz finans platformlarında ve borsalarla iş birliklerliklerimizi arttırıp, üzerinde bulunduğumuz blokzincir ağları üzerinde de yeni ürünler geliştirmeyi hedefliyoruz’’ dedi. BiLira’nın kullandığı teknolojik altyapı ve ürünler hakkında kurucu ortak ve CTO Murat Fırat “Blokzincir teknolojisinin önemi her geçen gün artmakta, BiLira olarak hedeflerimiz öncü altyapı sistemlerini kullanarak merkeziyetsiz finans, NFT ve benzeri sistemleri toplumda daha ulaşılabilir hale getirirken ülkemizi kripto para ve blokzincir sektöründe zirveye taşıyacak ürünler tasarlamak.” şeklinde yorumlarını paylaştı.

WOO Network Türkiye Ülke Müdürü Ali Buğra Gökağaçlı

SIFIR KOMİSYONLA ALIM SATIM

Tayvan merkezli kripto para borsası Woo Network 2019’da dünyanın en büyük piyasa yapıcılarından ve alım/satım şirketlerinden olan Kronos Research’ün kurucuları Jack Tan, Mark Pimentel ve diğer erken yatırımcıları tarafından kuruldu. Şirket, Aralık 2021’de Türkiye pazarına giriş yaptı.

WOO Network Türkiye Ülke Müdürü Ali Buğra Gökağaçlı, “WOO Türkiye olarak WOO’nun içinde yer aldığı “trader” kültürünü ülkemize taşımak istiyoruz. Dolayısıyla büyüme planımızın özünde profesyonel ya da yarı profesyonel olarak alım/satım yapan traderları platformumuza çekmek yer alıyor. Yine bu kapsamda başarmak istediğimiz faaliyetlerin başında Türkiye’de emirlerin en hızlı ve en uygun fiyattan gerçekleştirildiği platform olmak yer alıyor. Bu sayede www. wootr.com ile yalnızca bireysel kullanıcıların değil kurumsal kullanıcıların da likidite bulmak için gidebileceği özel bir platform olmayı hedefliyoruz. Şu anda günlük ortalamada 750 Milyon TL ila 1 Milyar TL arası hacim yapıyoruz. Bu sayının bahar aylarının sonunda başlayacak büyüme kampanyalarımızla birlikte bir yıl içerisinde 10 katına çıkmasını bekliyoruz” diyor. WOO Network’ün rakipleriyle kıyaslandığında en önemli özelliğinin kendi tokenı olan WOO Token’ları elinde tutan kullanıcılarına 0 komisyon ile işlem yapma avantajı sağlıyor olması. Kişiselleştirilebilir işlem ekranları ve müşteri hizmetleriyle de sektörde bulunmayan bir alım/ satım tecrübesi sağladıklarını belirten Gökağaçlı, “Kısa bir süre sonra Türkiye’de de uygulamaya sokacağımız özel müşteri hizmetlerimizle anlık ve kişiye özel müşteri hizmetlerimiz ile kullanıcılarımıza kişiselleştirilebilir yeni kolaylıklar sağlamayı hedefliyoruz” diyor.

Rain Türkiye Genel Müdürü Mehmet Çamır

TÜM KRİPTO İŞLEMLERİNİ ÜCRETSİZ HALE GETİRDİ

Kripto varlık platformu Rain, tüm kripto işlemlerinde yüzde 0 işlem ücreti uygulamasını başlattı. Rain Türkiye Genel Müdürü Mehmet Çamır, “Artık kullanıcıların yapacağı alım-satım ve takas işlemlerinden hiç bir ücret alınmayacak” diyor. Türkiye’de kripto varlıklarla ilgilenen yeni kullanıcılar, yüzde 0 işlem ücreti ile işlem yapma avantajıyla bu alana daha rahat adım atabileceklerini belirten Çamır, “Değişen tüketici davranışlarına ve kripto varlıklara hızla artan ilgiye, geliştirdiğimiz hizmetler ve çözümlerle yanıt veriyoruz. Yüzde 0 işlem ücreti birlikte, kripto işlemlerini herkes için basitleştirmeyi amaçlıyoruz” diyor. Rain kullanıcıları işlem yapmak istedikleri kripto varlık birimlerinin fiyatlarını görebilecek ve bu işlemler için ek bir maliyet ödemeyecekler.

Bugüne kadar Rain ile dünyada iki milyar doların üzerinde işlem yapıldı. Aktif kullanıcı sayısı ise 200 bini aştı. Kısa süre önce mobil uygulamasını güncelleyen Rain, onlarca yeni coin, geliştirilmiş coin takası ve portföy yönetimi gibi birçok yeniliği kullanıcılarının kullanımına sundu. Rain’in kullanıcı dostu yeni arayüzüyle Rainturk. com web sitesi ya da mobil aplikasyon üzerinden tüm kullanıcılar hızlı bir şekilde üye olup anında kripto alım satım ve takas işlemlerine ücret ödemeden başlayabiliyor. Kripto varlık alınıp satılabilen, transfer edilebilen ve saklanabilen bir platform olan Rain’in Türkiye ofisi, 100’den fazla çalışanı ile faaliyet gösteriyor. Dünyanın çeşitli ülkelerinde farklı iştirakleri bulunan Rain, bölgesel genişleme hareketi kapsamında Türkiye’ye odaklanıyor. Yatırımcıları arasında, lider kripto platformlarından Coinbase, Kleiner Perkins ve MEVP gibi önemli şirket ve fonlar bulunan Rain, web sitesi ve mobil uygulama üzerinden müşterileriyle buluşuyor.

BTCTURK | PRO’DA 4 YENİ KRİPTOPARA LİSTELENDİ

BtcTurk, profesyoneller için geliştirdiği BtcTurk | PRO’da; Curve DAO (CRV), Quant (QNT), Golem (GLM) ve SKALE Network’ü (SKL) listeledi. Böylece BtcTurk | PRO, 55 kriptopara birimine ve 134 işlem çiftine ulaştı. BtcTurk, dünya genelinde 4.5 milyondan fazla kullanıcıya 7 gün 24 saat işlem yapma imkânı sağlıyor. Kişiye özel tüm bilgi ve belgeleri şifreli olarak çoklu güvenlik katmanlı sunucularda muhafaza eden BtcTurk, kullanıcıların ihtiyaç ve beklentilerini de dikkate alarak işlem hacmiyle kendini kanıtlamış kriptopara birimlerini platforma eklemeye devam ediyor. Bu doğrultuda BtcTurk, profesyonel kriptopara yatırımcıları için geliştirdiği BtcTurk | PRO’da Curve DAO (CRV), Quant (QNT), Golem (GLM) ve SKALE Network’ü (SKL) listeliyor. Yeni eklenen kriptoparalar ile BtcTurk | PRO web sitesi ve mobil uygulaması üzerinden Türk Lirası (TRY) ve Tether (USDT) işlem çiftlerinde alım satım işlemi yapılabiliyor. Curve DAO (CRV) için minimum yatırma limiti 1 CRV, minimum çekme limiti 20 CRV; Quant (QNT) için minimum yatırma limiti 0,1 QNT, minimum çekme limiti 0,3 QNT, Golem (GLM) için minimum yatırma limiti 1 GLM, minimum çekme limiti 50 GLM ve SKALE Network (SKL) için ise minimum yatırma tutarı 1 SKL, minimum çekme tutarı ise 100 SKL olarak uygulanıyor.

TEAM PARİBU’NUN YENİ PROJELERİ

Kripto para işlem platformu Paribu, Türk sporuna ve genç sporculara destek olmak için kurduğu Team Paribu’nun kapsamını genişletti. Team Paribu; yapılan algı araştırması, Team Paribu Mentor, Team Paribu Atölye ve Team Paribu Seninle gibi yeni projeleriyle tanıtıldı. Team Paribu, bu yıl kapsamını genişletiyor. 2021 yılında Türkiye kadın millî voleybol takımı kaptanı Eda Erdem kaptanlığında, millî cimnastikçi Ahmet Önder, millî rüzgâr sörfçüsü Dilara Uralp, millî modern pentatlet İlke Özyüksel, millî basketbolcu Sertaç Şanlı, millî yüzücü Nida Eliz Üstündağ ve millî atlet Berfe Sancak’tan oluşan 7 kişilik bir ekip olarak kurulan Team Paribu, bu yıl millî karateci Dilara Bozan, millî eskrimci Deniz Selin Ünlüdağ ve millî serbest dalışçı Fatma Uruk’un da katılımıyla 10 kişilik bir ekibe dönüştü.

Paribu CEO’su Yasin Oral, Türkiye’nin spor ülkesi olma potansiyeline inandıkları ve başarılı sporcuların bilinirliklerinin az olması sebebiyle 2021 yılında Team Paribu’yu hayata geçirdiklerini söyledi. Oral, 2022 yılında planlanan yeni projelerle ilgili de şu açıklamalarda bulundu: “2022 yılında aramıza katılan yeni sporcularla birlikte 10 kişilik bir Team Paribu ekibi oluşturduk. Yine bu sene, Team Paribu’nun faaliyetlerini destekleyecek bir spor algı araştırmasına katkıda bulunduk. Elde ettiğimiz sonuçlarla ne kadar doğru projelere adım attığımızı görmüş olduk. Gerçekleştireceğimizyeni projelerle de genç sporcularla profesyonel sporcularımızı bir araya getirmeyi hedefliyoruz. Ayrıca, İhtiyaç Haritası ile iş birliği içinde hayata geçirdiğimiz Team Paribu Seninle projesiyle gençlerin sporla buluşması için var olan engelleri ortadan kaldırmayı hedefliyoruz.” Team Paribu sporcularının kendi branşlarındaki genç sporculara yol göstereceği ve gelişmesine katkı sağlayacağı Team Paribu Mentor projesi hayata geçirildi. Spora ilgi duyan herkesle Team Paribu sporcularının antrenman ve hazırlık süreçlerini paylaşacağı Team Paribu Atölye de bu seneki bir diğer proje. Bir diğer projeyse Team Paribu Seninle Projesi.

Bitlo CEO’su Mustafa Alpay

BİTLO’DA WAVES COIN HEDİYE KAMPANYASI

Türkiye’de faaliyet gösteren kripto varlık platformu Bitlo, yeni kullanıcılarına toplam 3 milyon TL değerinde Waves coin daha dağıtıyor. Bitlo’nun WAVES kampanyası sayesinde yeni kullanıcılar, DeFi ekosisteminin en önemli projelerinden biriyle tanışıyor. 8 Nisan’da başlayan ve 25 Nisan’a kadar devam eden kampanyada Bitlo’ya yeni kayıt olan her kullanıcı 30 TL değerinde WAVES coin kazandı. Kampanyaya katılanlar 30 dakika içerisinde hediye coinlerini aldı. Arkadaşlarını Bitlo’ya davet eden kullanıcılar da Bitlo’ya getirdikleri kişi başına 15 TL değerinde WAVES coin ile ödüllendirildi. Kampanya devamında 3 milyon TL daha dağıtılıyor.

Bitlo CEO’su Mustafa Alpay, “Büyüyen ve gelişen kripto varlık endüstrisinde ödüller ile pek çok avantajın kilidini açıyoruz. Bu alandaki yeniliklere en ön sırada yer veriyoruz. Yeni ödüller, ticaret ücreti indirimleri, yeni ürünlere erken erişim ve daha fazlasını sunmaya devam edeceğiz. Etkinliklerin kullanıcılarımızın kripto deneyimini eğlenceli hale getirerek, önemli ölçüde gelişime yardımcı olacağına inanıyorum” diyor.

Blok zincirin kripto para birimi WAVES, uzmanlar tarafından önde gelen DeFi coinleri arasında gösteriliyor. Gelecek vadeden kripto para birimlerini kullanıcılarla buluşturmayı amaçlayan Bitlo, WAVES’i de listesine ekledi. 8 Nisan’da başlayan kampanyayla 3 milyon TL değerinde WAVES coin’i yeni üyelerine hediye etti, kampanyaya katılamayanlar için ise devam kampanyası geldi. Devam kampanyasında 26 Nisan’dan sonra Bitlo, yeni üyelerine 30 TL değerinde; referans kodu ile tanıdıklarını platforma davet edenlere ise davet ettikleri her bir kişi için 15 TL değerinde WAVES coin veriyor.