2022 Birleşme ve Satın Alma Görünümü Raporu Yayımlandı

0
1186
Branchout Türkiye Kurumsal Finansman ve Strateji Lideri Kürşat Doğan

Kurumsal finansman, birleşme ve satın almalar, değerleme, marka/pazarlama stratejileri ve iş geliştirme alanlarında küresel ölçekte strateji hizmeti sunan profesyonel yönetim danışmanlığı şirketi Branchout Türkiye, Birleşme ve Satın Almalar Görünümü 2022 raporunu yayımladı. Branchout Türkiye Kurumsal Finansman ve Strateji Lideri Kürşat Doğan, rapordan öne çıkan bulguları değerlendirdi. 

“Birlikte bir gelecek yaratmak” bakış açısıyla Kurumsal finansman, birleşme ve satın almalar, değerleme, marka/pazarlama stratejileri ve iş geliştirme alanlarında küresel ölçekte strateji hizmeti sunan profesyonel yönetim danışmanlığı şirketi Branchout Global Strategy Company, Türkiye’de ve dünyadaki trendlere ışık tutan “Birleşme ve Satın Almalar Görünümü 2022” raporunu yayımladı. Branchout Türkiye Kurumsal Finansman ve Strateji Lideri Kürşat Doğan, raporun öne çıkan bulgularını değerlendirdi. 

Makroekonomik belirsizliklerin, jeopolitik gerilimlerin ve yüksek finansman maliyetlerin damga vurduğu 2022’de küresel birleşme ve satın alma hacimlerinin gerilediğini söyleyen Kürşat Doğan, “2021’de bir önceki yıla kıyasla %69’luk bir gelişme kaydeden birleşme ve satın alma hacimleri, 2022’de 5 yıl önceki seviyelerine geriledi” dedi. 

Küresel işlem hacmi 3,6 trilyon dolarla 2017 seviyesinde kaldı

Rusya – Ukrayna arasındaki savaş, pandemi kaynaklı tedarik zinciri kesintilerinin sürmesi, merkez bankalarının şahin politikaları gibi faktörler, finansman maliyetlerini artırdı. Yüksek enflasyonu takip eden daraltıcı para politikaları, küresel ekonomiye ve birleşme ve satın alma hacimlerine de yansıdı. Rapora göre 13 yıllık süre içinde 2021 6,1 trilyon dolarlık işlem hacmiyle rekoru oluştururken, 2022 toplam birleşme ve satın alma hacmi küresel çapta %42 daraldı. 2021’i bir rekorla kapatan birleşme ve satın almalar, ekonomik ve politik belirsizlikler sebebiyle 2017 seviyelerine düştü. Öte yanda birleşme ve satın almaların %44’ü Kuzey Amerika’da, %25’i Avrupa’da, %15’i Kuzey Asya ve Japonya’da, kalan %16’lık kısım ise diğer bölgelerde gerçekleştirildi.

Çeyreklik bazda değerlendirildiğinde en büyük işlemlerin yılın 1 ve 2. çeyreğinde görüldüğünü dile getiren Kürşat Doğan, “2022’nin ikinci çeyreği lojistikten otomotive, teknolojiden tüketici elektroniğine her sektörde dünyaca ünlü şirketlerin kâr beklentilerini düşürdüğü, yeni yapılanma stratejilerine geçtiği, işten çıkarmalara başladığı bir dönem oldu. Bu dönemde borç yönetimine ve kaynakların etkin kullanımına odaklanan şirketler, birleşme ve satın alma kararlarını ikinci plana attı. Bu durum da hacimlerde daralmaya sebep oldu” dedi. 

Sektörel hakimiyet teknoloji, medya ve telekomünikasyonda 

Yıl boyu gerçekleştirilen birleşme ve satın alma işlemlerinde en çok hacim, 1,2 trilyon dolarla telekomünikasyon, medya ve teknoloji (TMT) sektöründe görüldü. TMT sektörünü enerji ve petrol, sağlık ve ilaç endüstrisi, finansal hizmetler, altyapı, gayrimenkul ve inşaat, endüstriyel üretim ve lojistik taşımacılık sektörleri izledi. 2022’nin en büyük küresel satın alması ise toplam hacmin %1,9’unu oluşturan, Microsoft’un oyun yayıncısı Activision Blizzard’ı satın alması oldu. Teknoloji şirketlerine dair birleşme ve satın almalar içinde Elon Musk’ın Twitter yatırımı ve Adobe’nin Figma’yı 19,4 milyar dolarla satın alması dikkat çekti.

Büyük hacimli 10 işlemde hedef şirketlerin 6’sının ABD merkezli olduğunu söyleyen Kürşat Doğan, “Değerlemelerde yaşanan kayıplara, işten çıkarma kararlarına rağmen TMT sektörü kurumsal yatırımcılar ve büyük şirketler için cazip yatırımlar olmayı 2022’de de sürdürdü. TMT ve onu takip eden enerji ve petrol sektörü arasındaki 800 bin dolarlık hacim farkı, telekomünikasyon, medya ve teknolojinin potansiyelini ortaya koyuyor” dedi. 

Türkiye’deki işlemlerde kamunun payı dikkat çekti

Branchout Türkiye’nin yayımladığı Birleşme ve Satın Alma Görünümü 2022 raporunda Türkiye’ye ilişkin de kapsamlı verilere yer verildi. Rapora göre Türkiye’de geçtiğimiz yıl 532 adet işlemde 8,3 milyar dolarlık bir birleşme ve satın alma işlem hacmi oluştuğu görülürken, sektörel sıralamada TMT sektörü, 329 adet işlem ve 3,9 milyar dolarlık hacimle küresel trendlerle uyumlu seyretti. İşlemlerin 384’ü risk sermayesi, girişim sermayesi, kitle fonlama şirketleri ve bireysel yatırımcıları kapsayan finansal yatırımcılar, 148’i ise stratejik yatırımcılar tarafından gerçekleştirildi. Yılın en çok dikkat çeken alımı ise Türkiye Varlık Fonu’nun 1,7 milyar dolarlık bir anlaşmayla Türk Telekom’un %55’lik hissesini satın alması oldu. 

2022’de kamunun birleşme ve satın alma işlemlerine hacimsel olarak önemli katkıları olduğunu kaydeden Branchout Türkiye Kurumsal Finansman ve Strateji Lideri Kürşat Doğan, “Türkiye Varlık Fonu ve TMSF işlemleriyle kamu da önemli bir hacim elde etti. Küresel daralma Türkiye’yi de etkilese de yabancı yatırımcıların gerçekleştirdiği yatırımlar, hacim bazında yerli yatırımcıların hacmine kıyasla yüksek kalmayı başardı. İspanyol BBVA’nın Garanti BBVA’dan %36 ek hisse alımı, PHILSA’nın tüm hisselerinin Philip Morris Product SA tarafından satın alınması, Kalyon Enerji’nin %50 hissesinin Birleşik Arap Emirlikleri merkezli International Investment Company’ye satılması ve Getir’in decacorn unvanına sahip olması, yılın dikkat çeken işlemleri arasında yer aldı” ifadelerini kullandı.

Türkiye’den yurt dışına önemli satın almalar görüldü

2022’de Türkiye’den yurt dışına işlem hacmi açıklanan 11 birleşme ve satın alma işleminin gerçekleştirildiğini de belirten Kürşat Doğan, “2022’de Türkiye’den yurt dışına da önemli satın almalar görüldü. Getir Gorillas’ı, Ford Otosan Ford Romania’yı, Arçelik Indesit ve Whirlpool’u, Yapı Kredi ise Bankhous j.Faisst’i satın aldı. Samsun Yurt Savunma, AEI Systems Limited’ı, Sabancı Holding Radiflow’u, Şişecam Refel’i, Kordsa ise Microtex Composites’i bünyesine kattı. Endüstriyel üretim, TMT, finansal hizmetler ve enerji / petrol sektörleri, anlaşmaların merkezini oluşturdu” diye konuştu. 

“2023 umut veriyor”

Yüksek faiz oranlarının 2023’te devam edeceğini söyleyen Branchout Türkiye Kurumsal Finansman ve Strateji Lideri Kürşat Doğan, değerlendirmelerini şu ifadelerle sonlandırdı: “Faiz oranları yüksek seviyesini korusa da enflasyondaki küresel gevşeme merkez bankalarını da frenleyecek ve bu durum finansmana erişimi görece kolaylaştıracak. Buna rağmen 2023’ün ekonomik ve politik dalgalanmaların süreceği bir yıl olacağını düşünüyoruz. Küresel ölçekte beklenen olumsuz senaryolara rağmen Türkiye’ye yönelik yatırım iştahının artması ve girişim ekosisteminin gelişimi, 2023’e dair ümit veriyor. Dünya ve Türkiye özelinde birleşme ve satın alma işlemleri perspektifinde hazırladığımız Branchout Türkiye Birleşme ve Satın Alamlar Görünümü 2022 raporunu ilgililerin beğenisine sunuyoruz.”