2020 yılında petrol için alarm çanları

    0
    44

    Petrol piyasasının boğaları 2020’nin kendi yılları olacağını öngörüyorlardı. Pek çok piyasa analisti 2020 yılında 100 dolar civarı petrol varil fiyatına tanık olunacağından emindi.

    Ancak bu konudaki heyecan hızla söndü. 2020 yılıyla ilgili ilk resmi değerlendirme Uluslararası Enerji Ajansı’ndan (IEA) geldi; IEA analistleri kayaç petrol üretimindeki artış, yavaşlayan küresel ekonomi ve ticaret savaşının derinleşme ihtimalinin petrol fiyatları üzerinde aşağıya doğru baskı oluşturacağını tahmin ediyorlar. Analistlerin ortak kanaati, petrolde arzın tüketimi önemli oranda aşacağı yönünde. Petrol piyasası tipik bir varlık piyasasından farklı olmadığından şimdiden 2020 yılı için arz fazlası sinyalleri veriyor. Rusya’da petrol boru hattındaki kirlilik sorunundan kaynaklanan krize, ABD’nin Venezüella ve İran’a uyguladığı yaptırımlara rağmen petrol varil fiyatı geçen hafta kısa süreliğine 60 doların altına gerileyerek, nisan ayı sonundaki 75 doları aşkın fiyata göre yüzde 20 oranında bir düşüş kaydetti.

    Piyasa dinamiği

    Geçen hafta St. Petersburg’ta düzenlenen Uluslararası Ekonomik Forumu’na katılan Royal Dutch Shell CEO’su Ben van Beurden, kayaç petrolü nedeniyle piyasa dinamiğinin değiştiğini söylüyor.

    Ancak hiç kimsenin öngöremediği ABD Başkanı Trump ve yanlış politikalarının küresel ekonomide art arda vites küçültmeye yol açacağıydı. Nitekim bu ay başında IMF, emtea talebindeki artışın motoru olan Çin’in ekonomik büyüme tahminini gelecek yıl için yüzde 6 olarak açıkladı. Bu 1990 yılından beri en düşük oran ve 2007 yılındaki yüzde 14,2’lik pik değerin yarısından da daha düşük.

    Londra, Morgan Stanley’den petrol analisti Martijn Rats da, petrol talebindeki yavaşlamanın öngörülenden daha fazla olacağını söylüyor. Nitekim tüm dünyada belli başlı petrol tüketicilerinin yıllık bazda tüketimindeki artış mart ayında durdu. Henüz kesinleşmemekle birlikte, nisan ayı rakamlarında da çok az bir artış gözleniyor. (BLOOMBERG/çev: Anahid Hazaryan)