2020’ ye İddialı Hazırlık

0
169

İklimlendirme sektörü oyuncusu İtalyan Ferroli S.p.A, Türkiye’deki üretim, satış ve pazarlama faaliyetlerini yürütmesi için Bestherm İklimlendirme ile anlaştı. Avrupa ve Asya’da 14 ülkede faaliyet gösteren ve dünyada 100’ün üzerinde ülkede ürünleri satılan Ferroli Group, Bestherm İklimlendirme ile yaptığı işbirliğiyle, önümüzdeki beş yıl içinde Türkiye’de 10 milyon Euro yatırım yaparak, 350 kişiye doğrudan, 1000’den fazla kişiye ise dolaylı istihdam sağlayacak. Şule Laleli

İklimlendirme sanayi, 2018 yılını 4.5 milyar dolar ihracat ile kapattı. 2017 yılında 3.9 milyar dolar ihracat elde eden sektör, tarihinin en yüksek ihracat seviyesine ulaştı. 2018 yılında Almanya başta olmak üzere, İngiltere, İtalya, Romanya ve Fransa gibi gelişmiş pazarlara ihracat yapan sektör, ihracat pazarlarında hem miktar ve birim fiyat hem de dolar cinsinden artış yaşadı. Geçen yıl miktar olarak yüzde 7,7 ihracat artışı sağlayan sektör, değer olarak ise yüzde 15’lik bir ihracat artışı sağladı. Diğer bir ifade ile daha yüksek fiyatla, katma değeri yüksek ürünler ihraç edildi.

Isıtma, havalandırma, soğutma ve yalıtım ürünlerini kapsayan geniş bir ürün yelpazesine sahip olan sektör, 2018 yılında en fazla ihracatı 571 milyon dolar ile ‘Kazanlar ve Aksam Parçaları’nda gerçekleştirirken bunu 553 milyon dolar ile ‘Soğutmalı Kabinler Derin Dondurucular’ ve 277 milyon dolar ile ‘FanlarHava Perdeleri-Vantilatörler-Aspiratörler ve Aksam Parçaları’ izledi. 2018 yılında 2017 yılına oranla yüzde 15 büyüyen sektör, ihracat artışının yanı sıra ithalatı azalan bir sektör olmayı da başardı. Katma değeri yüksek ürün üretmeye ağırlık verdikçe hem dış pazarlarda rekabet üstünlüğü hem de daha az ürün ithal eden bir sektör konumuna gelmek üzere.

Sektördeki bu gelişmeyi yaklaşık 30 yıl önce keşfeden Ferroli, uzun bir aradan sonra satış ve pazarlamada da üstünlük sağlamak üzere önemli bir iş birliğine gitti. Bu işbirliğini ise Bursa Sanayi ve Organize Bölgesi’ndeki üretim hattıyla uzun yıllardır etkin Bestherm ile yaptı. Besler ailesinin üretim ve satış şirketlerinden biri olan Bestherm iklimlendirme, ilk etapta Ferroli için Türkiye’de 100 bin akıllı kombi üretecek. Bestherm İklimlendirme, Ferroli markasının Türkiye’de üretim, satış ve pazarlama faaliyetlerini hayata geçirerek, iklimlendirme sektöründeki payını ilk beş yılda yüzde 10’a çıkartmayı amaçlıyor.

2015 yılında Avrupa’nın en büyük sermaye ve yatırım kuruluşlarından Oxy Capital ile birleşen Ferroli, başta İtalya, İspanya, Vietnam , Çin ve Türkiye olmak üzere 500 bin metrekareyi aşan üretim tesislerine sahip. Ferroli, Avrupa’da kendi dökümhanesine sahip nadir firmalardan. İtalya-Verona’daki tesislerinde yer alan bu dökümhane ile Ferroli, kendi döküm kazanlarını kendisi üreterek Avrupa’da üretim gücünü öne çıkarıyor. 1955’ten beri müşterilerine ısıtma ve soğutma çözümleri sunan iklimlendirme sektöründe İtalya’nın lider firmalarından Ferroli Grubu, başta İtalya’daki fabrikaları olmak üzere, İspanya, Çin ve Vietnam’da toplam 500 bin metrekareyi aşan üretim tesislerine sahip. İklimlendirme alanında İtalyan tasarım gücünü, ileri teknoloji ile birleştiren ürünleriyle dünya devleri arasında yer alan Ferroli, 1989 yılından beri Türkiye pazarında. Türkiye’de 800 binden fazla evde.

Büyük anlaşmanın diğer tarafında yer alan ana şirket Copa Isı Sistemleri. 1992 yılında Bursa Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi’nde Elektrikli Yağlı Radyatör üretimi ile çalışma hayatına başlayan şirket, 1995 yılında doğalgazın yaygınlaşmasıyla birlikte Çelik Panel Radyatör üretimine geçti ve sadece Türkiye pazarında faaliyet gösteren Copa Isı Sistemleri, 1999 yılından sonra ihracat pazarına odaklandı. 2005 yılında Almanya’nın Duisburg kentinde Copa Heizung GmbH firmasını kuran şirket, Copa markasını yarattı. Böylece Copa markalı ürünlerin, başta Batı Avrupa, Benelux ve İskandinav ülkeleri olmak üzere tüm Avrupa’ya satışı başladı. Başta sadece Avrupa pazarında faaliyet gösteren Copa, 2011 yılında Türkiye’de de bayilik yapılanmasına başladı. Bugün 26 bin metrekarelik modern üretim tesislerinde yıllık 2 bin 200 panel radyatör, 150 bin havlu radyatör ve 30 bin adet hermetik şofbene ulaşan kapasitesiyle, üretiminin yüzde 65’ten fazlasını dört kıtaya gerçekleştiriyor.

Bestherm İklimlendirme Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Besler bu konuda şu bilgileri veriyor: “Copa ana şirketimiz radyatör sektöründe öndeyiz. yüzde 80 ihracatla çalışıyoruz. Türkiye’de sekiz senedir yapılandık. 17 sene ise Baymak’ın ürünlerini yaptık. yurtdışında markalaştık. Bu birleşmeye neden evet dedik çünkü ısıtma sektöründe radyatör ve kombi çok önemlidir. Bizde radyatör vardı, kombi yoktu. Bir ayağımız eksikti. Aslında Ferroli ile iki sene evvel bu projeyi başlattık. Güçlü bir markayla ilerlemek istedik. Bu sürece gelişimizde karşılıklı eksik kalan yönlerimizi tamamlamaktı” diyor.

Ferroli S.p.A. İhracat Müdürü Marco Ippoliti ise “Bir piyasada büyümek istiyorsanız derin bir bilgiye sahip olmanız gerekir. Geçmişte farklı ülkelere gidip biz bayi açıyorduk. Şimdi güçlü ortaklarla yerel piyasada alt yapısını ve bilgilendirmeyi yaptığınızda daha hızlı ilerlediğimizi gördük. Türkiye ile yaptığımız iş birliği büyük bir ortaklık. Başka hiçbir ülkede böyle bir ortaklığımız yok. Aynı şekilde Kuzey-Güney Amerika ve Ortadoğuda’da bu şekilde ilerlemeyi düşünüyoruz.”

Bestherm İklimlendirme’nin pazar deneyimi, istenilen üretim teknolojisini oluşturma kapasitesi, Ferroli kalitesini koruyacak yatırım ve satış gücü ile tercihleri olduğunu anlatan Ippoliti, “Bu özellikleri ile Bestherm İklimlendirme’nin pazardaki ihtiyaçlarımızı karşılamak için en uygun yol olacağına karar verdik. Bestherm İklimlendirme ile marka lisans anlaşmamızı yaptık” diyor. Bir diğer önemli hedeflerinin ise Ferroli’nin Türkiye’de en güvenilir ve en ulaşılabilir marka konumuna ulaşması olduğunu vurgulayarak, “Ferroli’nin global knowhow bilgisiyle Bestherm İklimlendirme’nin sektör tecrübesi, güvenilirliği, pazarlama ve satış gücünün birleşimi, rekabet gücümüzü ileriye taşıyacak ve bu olumluluk, nihai tüketiciye de kalite ve servis memnuniyeti olarak yansıyacaktır” diyor.

Besler, Türkiye’de toplam kombi pazarının 2019 yılında yaklaşık 800 bin adet olduğunun altını çiziyor ve kombi değişim pazarının yaklaşık yüzde 20’nin üzerinde diyor. Bu kapsamda Ferroli markasının, Türkiye’deki pazar payını ikiye katlamayı ve paylarını yüzde 10’a çıkartmayı hedeflediklerine değiniyor.