2020 Fortune Kristal Küresi

    0
    33

    2019 YILININ ZOR OLACAĞINI TAHMİN ETMİŞTİK! Fortune editörleri ve yazarları her yıl, bir sonraki yılın olaylarını tahmin etmek gibi zor bir işe soyunuyor: İşte, ekonomide, siyasette, teknolojide ve pop kültürde… 2020 yılı ise bizlere, göz atmamızı gerektirecek pek çok önemli gelişme sunuyor. Resesyon hayaleti on yılı aşkın bir süredir gölgede dolaşıp duruyor. Sonucu kuşaklar boyunca etkili olacak bir seçim Amerika’nın geleceğini şekillendirecek. Olimpiyat Oyunları da yazın, çok ihtiyaç duyulan eğlence ortamını sunarak biraz gevşememizi sağlayacak. Çok vahşi bir yıl bizleri bekliyor; o halde sıkı tutunun ve Fortune’un ortak aklının rehberliğine kendinizi bırakın.

    Ekonomi, Piyasalar ve İş Dünyası

    Hazır olun. Türbülans dünya ekonomisine yaklaşıyor ama 2008 yılınkine benzer bir tablo  söz konusu değil.

    BİR SONRAKİ RESESYON O KADAR KÖTÜ OLMAYACAK 

    Amerikan tarihinin en uzun süreli ekonomik büyümesiyle karşı karşıyayız. Ancak her iyi şeyin bir sonu olur ve Büyük Resesyon’dan sonra da, felakete hazırlıklı olmanız gerekebilir. Bununla ilgili olarak, Matthew Jackson “Orman Yangını” teorisini ortaya koydu; bu teoriye göre, uzun süre genişleyen ekonomi resesyon geldiğinde alev alev yanabilen, marjinal verimliliği olan pek çok “kuru ağaç” ilişkisi geliştiriyor ve bu da aşağıya doğru gidişatı daha da vahim hale getiriyor. Ancak FED’in Cleveland’daki biriminin kısa süre önce yaptığı bir araştırma uzun süreli ekonomik genişlemenin derin resesyonlara yol açabileceğine dair kanıt bulmadı. Bundan dolayı da, öngörülemeyen başka bir şokun ortaya çıkmaması halinde, bir sonraki resesyonun daha önceki kadar kötü olabileceğini düşünmek için herhangi bir neden yok.

    SERVET YÖNETİMİ BANKALARI KURTARAMAZ  

    2019 yılı bankacılık sektöründe işten çıkarmaların yılı olarak anılacak. 50 bini aşkın banka çalışanı işsiz kaldı. Deutsche Bank HSBC, Banco Santander… Bunların ortak noktası, tümünün Avrupalı olması… Negatif faiz oranları, sallantıdaki ekonomik büyüme ve fintech’ten kaynaklanan rekabet gibi sorunların toplamı bankaların kazancını kemirdi. Gelir ve kârda sıçrama olması için bireysel bankacılık alanında faal büyük bankalar müşterilere sigorta ve yatırım ürünleri, servet yönetimi gibi yüksek ücretli hizmetler sunmaya çalışıyorlar. Peki bu atılımları 2020 yılında kârlarını iyileştirip, aşağıya doğru gidişatı durdurabilir mi? Buna pek bel bağlamayın.

    MERKEZ BANKALARI DAHA ÇEVRECİ BİR İŞ DÜNYASI İÇİN ÇALIŞACAK  

    Fosil yakıt projelerine finans kaynağı sağlamak özellikle merkez bankaları nedeniyle daha da zorlaşacak. Dünyanın önde gelen bankalarından pek çoğu şimdiden iklim değişikliğinin mali istikrara tehdit oluşturduğuna dair, yüksek sesle uyarılarda bulunmaya başladı. Buna göre, ticari bankalar şirketlere finansman desteği sağlarken iklim değişikliğiyle ilgili ne gibi önlemler alındığını daha yakından inceleyecekler.

    NEGATİF FAİZ ORANLARI ANA AKIM OLACAK  

    Ekonomide negatif faiz oranlarının ortaya çıkışı kadar tuhaf bir şey yok. Japonya’da ve genel olarak Avrupa’nın bütününde, gösterge mevduat faiz oranı sıfırın altında; bu durum mevduat sahiplerini cezalandırırken, kredi alanları ise sevindiriyor. Bu paradoks aynı zamanda tahvil piyasalarına da yayılarak faiz oranlarını sıfıra ya da daha altına çekti. Almanya 10 yıllık ve 30 yıllık tahvillerinin faiz oranlarının bu yıl ilk kez negatife gerilediğini gördüğünde yatırımcılar, ‘acaba burada da olur mu?’ diye kaygılanmaya başladılar. ABD’de ekonomistler 2020’de FED faiz oranlarının büyük ihtimalle yukarıyla değil aşağıya yöneleceğini ama her halükârda sıfırın üzerinde olacağını söylüyorlar. (Fortune faiz oranlarını yüzde 1 ila 0,75 arasına düşüren büyük bir indirim tahmin ediyor.) Brexit’le sarsılan İngiltere’de her şey mümkün. Avrupa’da negatif faiz oranlarının 2020 yılına damga vurması ve hatta daha da ileriye uzanması bekleniyor. Daha aşağıya inmeleri de mümkün. Que c’est bizarre! (Ne kadar da tuhaf!)

    TESLA YİNE BORÇLANACAK  

    2019 yılı eylül ayına kadar olan satış geliri yüzde 20,8 oranında artan ve bankada 5,3 milyar doları olan Tesla’nın durumu parlak gözüküyor. Ancak bu nakdin 1,6 milyar doları borçlanarak elde edildi; uzun vadeli 5,3 milyar dolarlık borcun vadesi 2021 ila 2025 arası; ve 1,4 milyar dolarlık sözleşmeden doğan yükümlülüğün vadesi ise 2022’de doluyor. Gelir yüzde 21 arttı ancak brüt marjlar yüzde 16’ya düştü ve hatta sürpriz bir üçüncü mali çeyrek kârı ilk dokuz ayı 967 milyon dolarlık zararla bıraktı. Buna bir de artan rekabet eklendiğinde, elektrikli otomobilin ATM’ye gitmesi gerekecek.

    PERAKENDEDE SÜRPRİZ GELİŞME  

    Buna çok katlı mağazacılığın temel stratejisi de diyebilirsiniz. Saks Fifth Avenue’nün sahibi Hudson’s Bay nihayet borsaya açılmadan yola devam etmeyi başaracak. İlk olarak Kanadalı aynı adı taşıyan zinciri elden çıkaracak, bu parayı Neiman Marcus’u satın almak için kullanacak ve ezeli rakibi Saks’la birleştirecek. Bundan sonra da, çakışmayı önlemek için her başarılı markanın mağazalarının üçte birini kapatacak, ortaya çıkan lüks mağazayı halka arz edecek ve borsadan elde ettiği parayı da Neiman Marcus’un devasa borcunu ödemek için kullanacak.

    VSCO GIRL’ÜN ETKİSİ 

    Büyük beden tişörtleri, Hydro Flask su mataralarını, sırt çantalarını ve Birkenstock’ları seven “VSCO girl” gerçek olsun veya olmasın Z kuşağındaki bazı tüketim trendlerini temsil ediyor. Adını popüler fotoğraf filtresi VSCO’dan alan bu kız geleneksel makyaj ürün satışlarını olumsuz etkileyip, bunun yerine Clorox’a ait Burt’s Bees ve New York markası Mario Badescu gibi doğal kozmetik ürünlerine destek verebilir.

    Teknoloji öngörüleri

    Günlük yaşamdan politikaya, kültüre teknoloji her şeyi nasıl şekillendirecek.

    FACEBOOK LIBRA’YI ÖLDÜRECEK  

    Facebook geçen haziran ayında Libra adlı küresel kripto parayı gündeme getirdiğinde, şirket bunu 2020 yılı başlarında lanse edeceğini duyurdu. Şimdi ortaklar ayrılır, resmi yetkililer de bu planı ciddi şekilde eleştirirken, işler sarpa sarabilir. Yeni yılda Facebook’un Libra’da havlu attığına ve Instagram kullanıcılarının nakit para karşılığı yavru kedi fotoğrafı alışverişi yapmalarını sağlayan Leo’yu lanse ettiğine tanık olabilirsiniz.

    PROTESTOCULARIN YENİ ARAÇLARI  

    Dünyada siyasi sorunlar ve çevreyle ilgili protesto gösterileri artarken, protestocular da son yıllarda yaygınlaşan yüz tanıma teknolojisine yakalanmamak için gittikçe daha fazla önlem alıyorlar. Bunun için bazıları eski usul eşarplar ya da şemsiyelerden yararlanırken bazıları ise daha yenilikçi araçları tercih ediyor. Görüntü tanıma sistemlerinin kafasını karıştıracak makyaj yöntemleri ve protestocunun başka birisi gibi görünmesini sağlayacak maskeler uygulanıyor.

    KORSANLIK GERİ DÖNÜYOR  

    Netflix, Disney, Apple, Hulu, HBO ve hatta CBS’nin kendi streaming hizmetleri var. Bunların aylık ücretleri de neresi olursa olsun 5 dolardan başlayıp 15 dolara kadar sıralanıyor. Artık gittikçe daha fazla sayıda insan geleneksel televizyondan uzaklaşırken, zorunlu internet bağlantısı kabloyu kesen bazılarına fazla gelecek. Bu durumda, bazı insanların eskide kalan bir alışkanlığa yani korsanlığa dönüşüne tanık olabilirsiniz. Tüketiciler streaming abonelik yorgunluğu yaşarken, 2020 yılında telifli TV şovlarının “paylaşımı”nda artışa tanık olunacak.

    DAHA FAZLA SAYIDA BAĞIMSIZ DONANIM ÜRETİCİSİ ALINACAK  

    Google Şükran Günü’nden birkaç hafta önce zor durumdaki donanım üreticisi Fitbit’i 2,1 milyar dolara satın alacağını duyurdu. Böylece uzun zamandır ayakta kalma mücadelesi veren, fitness cihazlarını ilk geliştiren şirket piyasadan çekilecek (ve de üstelik 2015 yılı halka arz fiyatının yüzde 60 altında). Ancak Fitbit’le aynı gemide olan, pek çok aygıtın ilk üreticisi konumunda

    başka kuruluşlar da var ve bunlar da satın alınmayı bekliyor. Aksiyon kamera üreticisi GoPro ve güvenlik kamerası üreticisi Arlo Technologies halka arz fiyatlarının yüzde 80 altında bir değere gerilemiş bulunuyor. Her birinin piyasa değeri tek bir yıllık satışlarından daha düşük. Her iki şirketin de 2020 yılında havada kapılacağını söyleyebiliriz.

    SEÇİM HACKERLARI YAKALANACAK  

    2016 yılından farklı olarak ABD 2020 yılındaki başkanlık seçimleri sırasında gafil avlanmayacak. Kuşkusuz, dış müdahale tehlikesi hâlâ mevcut ve hükümet yetkilileri de bazı müdahil dezenformasyon kampanyaları hakkında uyarıyorlar. Ancak ABD’de yasa koyucular ve teknoloji şirketleri geçmişteki hatalarından ders aldılar. Eyaletler kongre fonları ve İç Güvenlik Bakanlığı’nın teknik desteğiyle oylama sürecindeki savunma mekanizmalarını iyileştiriyorlar. FBI kötü aktörleri belirlemeye ve ifşa etmeye hazır. Facebook ve Twitter kötü niyetli propaganda botlarını periyodik olarak tarayıp siliyor. ABD Siber Komutanlığı da daha aktif taktikleri denemeye başladı; nitekim bu stratejisi geçen yılki ara seçimlerin herhangi bir sorun olmadan gerçekleşmesini sağladı.

    Dünya Hareket Halinde

    AB ve NATO gibi kurumların etkisi sönerken, 2020 yılında yeni bir dünya düzeni bekleyin.

    İKİNCİ BİR ARAP BAHARI ORTAYA ÇIKIYOR

    İkinci bir Arap Baharı yaklaşık on yıl önce bölgesel isyanlarda ayakta kalan otoriter sistemlerin dağılmasına yol açacak. Mısır, Lübnan ve Irak’ta 2019 yılı sonlarında başlayan hükümet karşıtı protestolardan doğan enerji Ortadoğu’nun geri kalanına yayılacak. Mısır’da aktivistler başarılı olursa, gösteriler Fas ve Ürdün gibi daha zayıf ekonomilere sıçrayacak.

    ANGELA MERKEL’İN KOALİSYONU ÇÖKÜYOR

    Almanya’da Angela Merkel’in merkez sağ CDU ile merkez sol SPD’nin koalisyonu çökerken, SPD tutucu politikalara karşı kendi haklılığını kanıtlama çabasında. Gelecek seçimde her iki partiden seçmenleri kendisine çeken Yeşillerin CDU’ya karşı dengeleyici unsur olarak ortaya çıkmaları ve hatta belki de bir sonraki koalisyonun liderleri olmaları mümkün.

    ASLAN EKONOMİLER KÜKREMEYE BAŞLIYOR

    Afrika’nın en büyük ekonomisi Nijerya 2019 yılında Afrika Kıtası Serbest Ticaret Bölgesi’ne katılırken, on yıllık hızlı ekonomik büyüme kıtanın 2020 yılındaki koşusunu başlatacak. 54 ülkeli ticaret bloğu özellikle Çin’den yabancı yatırım çekecek ancak daha da önemlisi yerel ekonomiler halen Afrika Birliği ihracat faaliyetlerinin yalnızca yüzde 17’sine eşdeğer Afrika dahilindeki ticareti destekleyecek. Afrikalıların yaklaşık yarısının 2030 yılında kentlerde yaşamaları beklenirken ve çalışan kişi sayısı AB’yi hemen hemen üçe katlarken, gelecek yıldan itibaren Afrika’nın etkisini hissettirmesini bekleyebilirsiniz.  

    HONG KONG’TA LAM ‘OUT’

    Hong Kong CEO’su Carrie Lam görevinde uzun süre kalamayacak gibi gözüküyor. Lam’in eylül ayında bir grup iş adamına, Pekin yönetiminin onay vermesi halinde görevini bırakabileceğini söylediği ses bandı ortaya çıkmıştı. Protestolar sona erdiğinde Pekin yönetimi Hong Kong üzerinde daha fazla hakimiyet sağlamak isteyecek. Dolayısıyla gücü azalmış Lam saf dışı bırakılacaktır.

    Kükreyen 2020’ler

    Yeni bir on yılın ilk yılı gelecek 10 yılın kültürel tonunu da belirler. Fortune 2020 yılında dikkat çekecek yıldızları, trendleri ve pop kültür anlarını yazdı.

    TYLER PERRY (EĞLENCE) DÜNYASINI FETHETTİ!

    Viacom tarihin en kârlı anlaşmalarından biri senaryo yazarı, direktör, yapımcı ve aktör Tyler Perry’yi Oprah’ın OWN’undan uzaklaştırmış olabilir ancak bunun meyvelerini toplayacak olan Viacom’a ait BET ve kamuoyu. Şimdi artık tek bir tane değil birden çok Madea (Tyler Perry’nin yarattığı bir karakter) bekleyebilirsiniz; Perry orijinal programı lanse ediyor, görmezlikten gelinen yeteneği büyütüyor ve yeni premium streaming hizmeti BET’e ciddi bir rekabetçi avantaj kazandırıyor.

    FLAPPER VE CAZ

    Eski dostlar, hadi hazırlanın. 2020 yılında 20’li yıllar geri geliyor. F.Scott Fitzgerald’ın döneminin yüzüncü yıldönümünde Great Gatsby’den esinlenmiş reklam kampanyalarına, partilere ve şarkı listelerine hazır olun. Pazarlamacılar on yılın kükreyerek geçmesi için

    ellerinden gelen her şeyi yapacaklar.

    DÜNYAYI KİM YÖNETİYOR

    Simone Biles tüm zamanların en çok madalya kazanan jimnastikçisi olarak yerini perçinledi ama yine de yavaşlama niyeti olmayan 22 yaşındaki sporcu Tokyo’daki kadın jimnastikçiler yarışmasında tahtını korumaya kararlı. Aynı şekilde, çok fazla yetenekli ismin yer aldığı ABD yüzme takımında dünyanın önde gelen sporcularından biri olan Katie Ledecky’den beklentiler de yüksek. ABD Kadın Ulusal Futbol Takımı ise 2019 yılı Dünya Kupası’nı kazandıktan sonra da hâlâ yükseklerden koşmaya devam ediyor ancak Rio’da hayal kırıklığı yaratan beşinciliğin ardından Olimpik futbol sahasında ‘geri döndük’ havasında olacak.

    ZAMAN KADAR ESKİ MASAL

    Eğer tarih rehberse, Akademi üyelerinin kendi sektörleriyle ilgili bir filmi ödüllendirmelerinden daha fazla sevdikleri bir şey olduğu söylenemez. (Bkz; Argo, La La Land, The Artist). O halde bu ödüller mevsiminde, Quentin Tarantino’nun “Once Upon a Time” filminin Oscar’lara boğulmasını bekleyebilirsiniz. Sıra dışı yönetmenin dokuzuncu filmi yalnızca en iyi film seçilmekle kalmaz, Tarantino en sonunda En İyi Yönetmen ödülünü de kazanabilir.