2019 Yılının Emtia Şampiyonları

    0
    64

    2019 yılında dünyada bazı emtea ürünleri sıra dışı performanslarıyla göz doldurdu. Peki bu yılın şampiyonları hangileriydi?

    1. Son derece değerli paladyum

    Bu değerli maden ocak ve aralık ortasına kadar olan sürede yüzde 60 oranında değerlendi. Paladyum hatta hem altının tarihini rekorunu kırdı hem de ons fiyatı için psikolojik eşik sayılan 2,000 doları geçti. Yıl sonunda düşüşe rağmen 1,800 dolarlık ons fiyatıyla ocak ayından beri yüzde 50 oranında değerlendi.

    Özellikle otomotiv endüstrisi tarafından çok talep gören paladyum, benzinle çalışan otomobillerde katalitik egzoz borularının yapımında kullanılıyor. Avrupa ve Çin’de yeni emisyon kurallarının yürürlüğe girmesi ve dizellden benzine geçiş de paladyumun fiyat artışında rol oynadı.

    2.Nikel

    Bu emtea son derece volatil bir fiyat grafiğine sahip olmakla ünlü. Nitekim inoks yapımında kullanılan nikelin 2019’da ton fiyatı yaklaşık yüzde 70 oranında arttı ve daha sonra da yüzde 30 oranında geriledi. Yılbaşından beri tonu 14,245 dolar seviyesinde.

    Şarj edilebilir pillerin temel unsuru olan nikelin fiyatı Endonezya’nın 2020 yılında bu madenin ihracatına ambargo koyması beklendiği için çok yükseldi. Endonezya dünyanın en büyük nikel rezervine sahip ve pil üretiminde Asya’nın merkezi olmayı hedefliyor.

    3.Arabica kahve

    Ocak ayından beri arabica kahvenin kilogram fiyatı yüzde 25 oranında artarak 1,26 dolara yükseldi. Hatta bir paket kahvenin fiyatı aralık ayı ortalarında 1,4 dolar oldu.

    Bu fiyat artışının nedeni dünyanın bir numaralı kahve ihracatçısı olan Brezilya’da kuraklık nedeniyle kahve rekoltesinin gerilemesi.

    Kahvenin fiyatı olumsuz hava koşullarından etkilenmeden önce de zaten yükselişteydi. Uluslararası Kahve Organizasyonu ekim ayı itibariyle arabica’nın üretiminde yüzde 2,7 oranında bir gerileme öngörmüştü. (Kaynak: Les Echos)